Dari puasa haritu hingga dah habis raya kot saya baru nak post cara buat kuih ni..hehe sori uolss lama benar menunggu mummy busy sangat la kot..Kuih cara berlauk ni memang feveret kami..lagi-lagi en.suami..kuih tradisional gini memang susah nak dapat sekarang ni kan..kalau ada pun intinya sikit sangat..macam makan tepung je..huh..so better buat sendiri kan lagipun senang buatnya saya buat atas dapur je hihi..letak acuan lepas tu tutup pakai tudung periuk..kita buat dia kan..;)
Bahan-bahan:
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan Air dan ½ cawan Susu Segar (Boleh juga ganti dengan 1½ cawan Santan jika ada)
1 biji Telur
Sedikit Serbuk Kunyit
Sedikit Garam
Cara menyediakannya:-
Satukan semua bahan-bahan diatas, masukkan dalam blender dan blend hingga sebati kesemuanya.
Bahan-bahan Inti;
Daging Hancur
1 biji Bawang Bombay (Bawang Besar) *
1 cm Halia *
2 ulas Bawang Putih *
1 sudu kecil Jintan Manis *
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu besar Cili Boh Serbuk Kari secukupnya Daun Kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara Memasak:-
-Tumbuk/kisar bahan bertanda (*).
- Bawang Bombay dipotong dadu.
-Tumiskan bawang bombay dan bahan kisar. Bila naik bau, masukkan cili boh dan gorengkan hingga pecah minyak.
- Masukkan rempah kari dan daun kari.
-Masukkan daging dan goreng hingga masak dan Perasakan dengan garam.
Perhiasan
-Hirisan lada merah
-Hirisan daun bawang/sup
So kita tayang gambar-gambar nya ye..
Selamat Mencuba..aqil pun suka;)..Ayah confirm makan banyak..Suami suka,isteri Gumbira...
3 para komentar yg gorgeous:
im coming back..hehehe..
Mcm sonang je..nak buat gak la..hehehe..
ressources supplémentaires Goyard Dolabuy allez Dolabuy Valentino Cliquez Ici dolabuy gucci
check out this site internet find out visit this website her response Visit This Link
Post a Comment