Tips BerCERAI PAMPERS

Salam loveliess,,...

Haha...boleh pulak tajuk pun nak cerai gak...ekekeke,
Okay berpegang kepada ayat ini.
" Anak tak akan buat apa yang kita suruh, Tapi Anak akan ikut apa yang kita buat"

kau cakaplah sepuloh juta kali kencing dalam toilet. Mula-mula je dia akan ikut, kita pun as a reminder asik nak selalu ingatkan. Abang bila nak kencing bagitau ibu, kencing dalam toilet k. Dia faham tapi budak-budak ni dia tak akan kekal macam tu. Misalan dia tengah syok-syok main kan lari sana sini, lepas tu dia pun tak de masa nak panggil kita or terus pergi toilet. Di sebabkan rasa kekucilan yang melampau tu dia hilang fokus kot toilet tu kat mana. lalu dia pancut je la kencing merata-rata. Apalagass si ibu-ibu pun jadi Hulk serta merta kan. Betul tak??..Kalau tak jadi hulk pun uols mesti marah sikit then cakap kat dia kenapa kencing kat sini?. What do u expect dari budak umur 2/3 tahun ?Ko berbebel pun belum tentu dia faham dan memang tak faham pun. 

Ok sampai bila kita nak berada dalam situasi macam ni je kan. Pada mulanya saya selalu cakap kat dia, abang nak kencing panggil ibu k. Dalam satu hari tu banyak kali kot saya tanya dia nak kencing ke tidak?. Saya rasa kalau dia dah faham tentu boring sebab ibu asik tanya je kan..hahahahaha. Bila dah bawa ke toilet saya suruh dia cangkung ok boleh pula dia kencing, so saya fikir mesti dia ni tahan kencing. 

Pada mulanya saya belikan dia potty trainer yang cute-cute tu dengan harapan dia nak guna la bila dalam toilet. Tapi harapan tinggal Harapan..haha. Mula-mula tu kita ajar dia suruh kencing dan berak kat situ. Tapi dia cuma gunakan mendealah tu bila kencing je. Ok dia memang dah tak kencing merata-rata, sebab saya suka ajak dia pergi toilet. Jika saya nak pergi toilet mesti ajak dia, lepas tu suruh dia kencing atau tanya dia samaada dia nak berak ke tak. Saya nak suruh dia faham yang kencing dengan berak ni hanya di TOILET, tak boleh sepah-sepah tak elok. Budak-budak ni fast learner, dia dah faham. bila dia nak kencing dia akan cakap kat saya "bu,nak encing"bu,nak yak".

Macam tadi saya cakap yang dia guna potty trainer tu untuk kencing je kan. So berak macam mana pulak?. Bila berak dia berak bersepah dalam toilet..hahaha, lepas tu dia jerit eiii eiii eiii..kahkah, apa yang saya buat mulanya letak potty train yang bentuk macam tempat duduk yang kecik sikit atas mangkuk jamban tu kan, lepas tu suruh dia duduk atasnya, hurm bertahun ibu tunggu tak nak keluar juga hasil. ye ye je ibu cakap uk uk uk uk dia lagi suka sebab dapat main air kan.

So saya nampak dia ni jenis perati je apa yang kita buat. Masa dia berak bersepah dalam toilet tu, kau rasa aku buat ape?..mestilah saya kutip cuci kan najis tu, pakkal la najis anak oii..kahkah..dia lak boleh cakap eiii usyukk eiii usyukk busyuk..tau pulak kau busuk ye.
Okay so lepas tu apa yang saya buat, tiap kali pergi toilet saya akan duduk kat jamban tu, motif?. nak suruh dia tahu yang ibu dia tiap kali berak kat situ. Lepas tu cakap kat dia Abang kalau nak berak macam ni tau, duduk sini macam ibu buat. Lepas tu saya tengok dia ambil potty train dia tu dia pun duduk situ sambil mulut dia ukk ukk ukk. Boleh pulak dia tanya saya ibu dah dah..

Bila dia dah selalu tengok kita duduk kat mangkuk jamban tu kan, mestilah tarik minat dia kan. budak-budak memang macam ni, apa yang kita buat semua dia nak buat. So tiap kali dia nak berak dia akan duduk kat jamban dah. Bagus..BERHASIL!!

Nows Abang aqil dah 9 bulan tak pakai pampers. Kencing Berak semua dah pandai masuk toilet cuma part cebok tu dia pancut juga air tapi macam mandilah basah satu badan, then dia akan jerit ma, ma bu ibuuuuuu...dah finish.haha. Cuma kadang-kadang kalau keluar berjalan tu saya pakaikan juga pampers sebab pernah satu kali tu jalan tengah jammed, dia boleh kata nak berak!..hahahaha.

Pernah sekali tu kan, masa kat umah saya tak faham apa yang dia maksudkan, dia nak kencing tapi dia cakap apetah tak ingat, saya pun tanya aqil kenapa, nak ape?..dia boleh pulak menari-nari,lepas tu terkepit-kepit berpusing-pusing, rupanya sampai sekarang saya noticed yang dia suka menari bila nak kencing. Dia buka seluar terus lari masuk toilet.Mungkin skill tahan kencing sebelum sampai toilet kot..haha

Lagi satu tragedi masa tengah shopping baju bajan, kan ada fitting room banyak-banyak tu kan, dia cakap nak berak lepas tu dia terus pergi dalam fitting room..hahahha..mencicit cicit saya suruh ayah dia bawa pergi toilet. Dia ingat fitting room tu macam toilet sebab toilet public kan berderet panjang..lawak betul!

Okay make sure sebelum tidur tu dia kencing dulu, kalau tak menangis lah korang nak p jemur tilam tebai oii..i tak bersedia u, mau kene bebel sejuta kali..lol

Okay uolls Get what i means, U all buat apepun confirm dia akan ikut..Inshaallah. ingat tau bukan menyuruh ,budak-budak ni dia bukan macam orang tua faham bila di suruh..Kalau faham pun 2 ke 3jam je dia akan ingat,paling lama 2 ke 3 hari lepas tu buat balik.Yang penting jangan marah. Don't said No' Jangan. Nanti uolss juga yang penat bila membebel tu kan..:D

Next year dah nak 4 tahun, dah besar nak pergi School dah anak ibu..:)

................................

1 para komentar yg gorgeous:

Zaira Kids Cloth said...

Nak dapatkan pakaian bayi/kanak2 berjenama yang berkualiti dan menarik untuk si comel anda dengan harga berpatutan? Jom shopping di Zaira Kids Cloth..

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net