Period lambat if Fully Breastfeeding Normal

Who's agreed with it???...............

Yup..memang betul ya mommies2 semua...kalau kita fully BF anak memang hormon kan berubah...even my doc pun cakap ,selagi u bf anak u, do not to worries about that..Ada yang sampai 2 tahun pun still tak datang bulan...bagus untuk kita juga selain dapat menurunkan berat badan secara pantas selepas hamil..ia juga bertindak secara tidak langsung  for family planning..so no need to ambil injection or else kan...kurangla sikit kos kan...macam saya dulu memang nak ambil injection for family planning kan..3 bulan sekali inject rm 120...tapi bila fikir balik saya tak jadi ambil sebab doc kate selagi saya tak datang bulan dan breasffeed anak..tak payah risau tentang sangkut anak satu lagi...tapi kalau ada,kita redha dengan kehendakNya...dan rm120 tu dapatlah kita beli pyjamas anak 5 pasang kan...hahaha....but its depends for each person la..ada orang datang bulan cepat,ada yang lambat..macam saya memang dah 2 tahun lebih termasuk masa preggy ni memang tak datang bulan...memang save gila sebab tak payah nak beli kotex melambak-lambak....haha

Tapi alhamdulillah dia telah kembali, setelah sekian lamanya bulan tak pernah hadir,dia hadir juga pada bulan 12 last year..so baru  2 kali saya period..owh dah kene start beli kotex lah macam biasa....hehehe...tapi yang kali ke 2 tu period datang lewat sebulan...dah saya fikir memang sah preggy lagi ni tambahan pula saya kuat makan lak sekarang...macam-macam pula saya ngidam nak makan..tapi bila wat pregnancy test..negatif...):..tak pe usaha tangga kejayaan kan....

Alhamdulillah hingga kini Aqil masih lagi fully BF..tapi yang saya risau sekarang ni sebab bulan 4 ni dia dah nak masuk 2 tahun...dah nak kene ceraikan susu la kan...tapi dia still tak boleh nak minum susu tepung...bagi je dia minum termuntah-muntah keluar terus...kesian dia..semua susu saya dah try...orang kata mungkin aqil tak boleh terima susu yang berasaskan lembu..tapi kene try susu yang berasaskan soya....any suggestion????...tapi air ribena, barli, sirap,carrot,fresh orange laju jeeeee......boleh ke lepas 2 tahun kita bagi minum air milo je ek..if memang dia tak boleh nak telan susu la.


ish runsing...................



7 para komentar yg gorgeous:

misha.w said...

sha pon tak period2 lg smpi skrg. tp raisya dah campur susu dah. campur time kt school je la. kalau mama adam bergantung je la jwbnya.

Asue said...

tu la..sue pun try bg aqil strt dr 18bln tuari..tp smpai skg dia mmg xleh nak telan susu tepung..adess fenin gak mcm ni ek..aqil pun kalo mlm tu bergayut je la xnk lps..kdg2 smpai sakit2 bdn.

eima-caa said...

sue..aku baru peot...hahahaha...arini ari yg ke-4..weee...memule risau gak sbb humaira kan dh 2thun xpeot lg..ingat nk amik ubat suruh kuar period tp akhirnyee dia kuar sndiri...

Humaira still bf lg sue...even dh mkn or minum byk siang hari, mlm msih lg bergantung dgn ummi...dia lepas geram kut...hahaaha...

xbagi susu tepung pun xpe beb, susu tu kan sampingan jek..kalo dia mkn ok xde problem..

Asue said...

hehehe..bler dh peot kne jage2..:D,xyah amik ubt nnt die mmg kuar senirik..:)

wahh ye ke..so smpai umr bp ko nk cerai susu..aku pn xsure lg sbb aqil mmg kaki gayut..haha

owh xyah bg susu tepung pn xpe ek..aqil mkn no prob..cma org kate susu fm ni bgs tuk bdk lps 2 thn..myb umr2 gitu dh igt nk main je,mkn kurang..so kne bg susu fm tuk tumbesaran dan perkembangan otak anak kutt...

Asue said...

eima- pssst hsband aku susu smpai 5thn..>mother inlaw aku pecah rahsia<..aku smpai 2 thn je..nasib ler kalau ank aku ikut ayah dia..muahahaha>>>>pengsan

eima-caa said...

hehehehe..xpe beb..susu bukn kepentingan..yg ptg mkn dia ko kena pastikan ckup vitamin, kalsium, mineral..ala...mcm dlm piramid tu..pelbagaikn mknan tuk menarik minat dia..lgpun ko kan bf so, aqil mesti mkn semua..kalo picky eater lain laa...

Humaira susu pn lepaskan rindu je beb,...hari2 aku ckp kat dia dh bsr dh 2thun kena berhenti..dia pn mcm tau jek..

lagi satu biar dia mtk tp ko jgn offer...xpe gak ikut husband ko..lama sikit aqil dpt manja2..hahahahaha

Asue said...

owh cmtu ek..so far aqil jns xmemilih mknn..alhamdulillah..tu r time dia mntk br aku bg..lps dh brgntung mmg ssh nk lps lak..haha

haha xlarat weii kalo smpai 5thn..bila riba tu dh pnjg je dia..ngeee~

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net