SeLamat Hari Raya Aidilfitri


Salam Alls...

Sekejap je Ramadhan berlalu....Syawal pula menjelma...bdn semakin lemah dek mornin sickness di kala ini...
Di kesempatan ini Asue,suami n baby ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat kwn2 sume..Ampun Maaf dipinta..0-0 ya.....
Lagu2 raye berkumandang disetiap corong2 radio..mane2 je dh dgr lagu raye....adusss hati dh balik kpg dulu...hahaha..jasad je msh dsni..hiks!!
yeahoooo blk jay bee mlm ni...Alhamdulillah due2 kpg jb,dekat je so xde la gado2 setiap taun..wink!!~~~
Raye taun ni bergelar seorang isteri..syahdunyeeee....


****Selamat Hari Raye dan Maaf Zahir Batin to all my dearest fren here...
Hati2 di jalan raye..drive carefully ya..
Hopefully leh telan juadah raye.....kalo x sedihnyee..sob sob =.=

09-09-09 ( 8 Minggu)

09-09-09

Wow cantekknyeee date hari ni kan....
Hmm dtambah cantekk lg sbb aku MC ri ni...muahahhaa..jgn mare..(^__~)
tp ade sbb muasabab nye lah..bkn sbb aku saje2 nk mc oke..spt yg sume tau aku mmg workhaholic!!.....
Bg masyarakat cina 9 bermaksud kekal selamanya,dsbbkn itu ramai msyrakat cina yg kawen pd tarikh ini...malay???oooo xde la sbb hr ni hari rabu plus puasa kan skg....


Aku demam+sakit pinggang+sakit bdn+muntah tahap terukk sgt..buih2 bykkk..myb sbb gastric aku yg on blk ni...parah parah...
so seharian dr pagi td aku terbaring d'tas katil....huhu..jam pukul 12.30 suamiku pksa ku bgn tuk pegi wat cek up...nk xnk trpksa la gagahkan jua diri ni....


Kandunganku skg sdh 8minggu...lebih mengezutkan lg berat bdnku susut trun giler punye byk...8kg tau...huwaaaaaa...1kg trun setiap mgu..haru je..mane xnya sume mknn xleh nk telan...sume bluerkkk blk..huhu..dr berat bdn asalku 53kg skg tgl 45kg je...isk isk..

So trus je menuju ke KPMC,Puchong......jumpe gan Dr Dayang...Doc trus scan my bb...hehehe..syokknyee walaupun kecik tp nmpk dh bentuk n jantungnye yg berdegup kencang...:), Alhamdulillah bb oke..sihat...heheh walaupun mama die letih pk mcm mane nk mkn nasi..hahah ptt ke aku blender je nasi2 sayur daging sume...hehehe..risaunye xtau bb mcm mane kan?..tp doc syorkan puasa elok kite n bb....walaupn kite xleh nk telan mknn tp Asid Folic jgn mis mkn..

So my nxt appt after raye...7hb oct'09

masuk ni 3 pil aku kne makan...asid folic+Tab maxoton(thn muntah)+Tab vitamin B complex(ni dpt sbb nasi sume aku xleh nk mkn:(




Dsbbkan ibu2 mengandung ni nnt akn berlaku simptom2 lupa..so nk listkan mknn yg bole n xbole nk mam la...bkn ape nk beri peringatn bg diri dan jg kegkwn yg lain...(^_^)


Makanan yg elok d'mkn

Yg ini mengikut system pyramid mknn

* Susu - 2 or 3 gelas sehari...kalo xleh nk telan susu leh tukar gan soya oke...
* Nasi /Roti - 5 hidangan sehari....hmm aku leh telan susu je..ns xleh lg..:(
* Protein - Daging,Ikan,dgg ayam,kerang..2 hidangan sehari..leh gak tukar dgn kekacang,tauhu or tempe...i suke tauhu..hehe
* Telur - 1bj sehari atau 5-6 bj seminggu
* Sayur2ran- 2 hdgan sehari
* Buah2 han - 2 hdgan sehari
* Air - tdk kurang dr 8 gelas sehari

yg ni i yg mkn...hehe

* Asid Folic- mst mkan...jgn mis mkn tau

* Susu- Anmum..kalo xleh mnm susu ni leh ganti gan soya or susu bese oke.

* Apple Juice

* Bijirin- cococrunch/cornflakes

* Cheese- ptt ms i muntah2 i msh bole mam cheese cake tau..haha

* Yogurt - yg ni peberet mmg suke mkn.

* Kismis

* Kurma

* Buah Pisang- sng tuk system digest kite..i pn kne pksa gak mam..sbb i xsuke mam pisang:(

* Apple,Mangga,Grape,Pear

* Roti- i hya leh mkn roti gardenic yg wholegrain fibremeal je..ni suami yg syorkan..alhamdulillah leh gantikan nasi jg..

* Tau fu fa - tp yg ni nk yg panas je..

* Telur

* Sayur bga kobis & Carrot - ni pn kdg2 mkn biler nk..huhu sayur payah tul nk telan skg...try salad lah..heehe


Makanan yg tak elok d'mkn

* Air Tebu - (org kate tajam) bahaye..dsbbkan aku dh minm air tebu ni..so dh tau g mane rsnye..takuttt leh jd keguguran d peringkt awl mcm ni.

* Air Nenas - tajam gak

* Air Kelapa - org kate air kelapa ni pn tajam gak...tp de sstgh pndpt kate dlm 7bln ke ats leh mnm tuk kulit bb bersih je...betuii ke?...beshnyeee da lame i idam2kan air kelapa ni...kecurr lahh

* Caffein - org kate tajam d tahp permulaan preggy ni sbb leh mybbkn keguguran...agknye kalo mnm caffein ni bb pn ssh nk tdo kot ek...bab tu xelok tuk bb..hehe pandai2 je...

* Teh - akk iparku kate nnt bdn senang msk angin..hindari mnm oke..teh suam ke teh tarikk ke..aduishhh peberet tuh.

* Fresh Orange - juice ni pn jgn mnm gak coz doc kate orange de asid..adehhh aku da lerr mnm juice ni je sjk preggy ni..pttler aku susut kan???..

* Air Tembikai- sejuk katenye

* Timun- timun pn sejukkk

* Daging Kambing- dgg ni panas kan..daging rusa panas x ek??...adehh sue tibe2 je idam nk mam dgg rusa nih....adodoiiii dan sue pn xpenah rs dgg rusa ni camner rasenyee..sodapp ke idak????..kt mane nk carikk ni.....

* Buah Papaya- ats nasihat doc xleh mam papaya...xtau np ek???..i pn xtya..huh

* Buah Nenas - of course mmg xleh mam la..

* Petai/Jering

* Asam/Jeruk - d'awl kandungan ni mmg xdsyorkan mkn asam2 n jeruk2 ni..

* Yg berasaskan cuka - cth sambal ns ayam...alamak...!!!my feveret lahhh

* Mknn yg Pedas2 -huhu asam pedas..i mmg gile pedas..adehhh

* Tapai- thx to yaya...update me!!




P/S: bg kengkwn sume...Lets share tips together ya....bole bgtau i list2 mknn yg xde dlm list ni..sgt membantu..trimass!!



Anmum


Ellopss...Al-kisahh.......

Ha ni la susu anmum tu...setakat ni leh telan lg susu ni..tp coklat flavo lah..kalo vanilla flavo mmg kompem aku xleh telan..haha..
fenin carikk susu ni sbb aku xkenal pn camner rupe susu ni....yg aku tau anmum je..pastu berbagai2 jenis anmum aku jumpe..dr lngkah1,lgkah 2,4 breasfeeding,anmum essential n aku xpasan lak susu utk ibu mengandung...jenuh aku nk igt iklan sharifah shaheera psl susu anmum ni tp mmg xleh nk igtlah...


At last mmberku Aja sent pix susu ni...(ank die comeii sgt..i loikee) so dh tau la rupe susu ni camner..sng je nk cari..hehe..sbb dikala ini mmg xleh jln n diri lame2..nk tumbang je rsnye..huhu...thx a lot ja..lap u!!
yeahhh trus je serbu beli susu ni...suami kate beli kotak je dlu tgk i leh telan x susu ni...
murah je regenye..rm20.40


susu ni bgs utk pekembangan otak baby kite semasa dlm kandungan...
Semasa dlm kandungan,otak bayi mule trbentuk seawal hr ke 27 kehamilan, Pd ms ni pertumbuhan & perkembangan otak berlaku dgn cepat,di mane sel-sel otak akn berkembang pd kadar 250,000 sel per minit...sel-sel otak memerlukan pemakanan dan rangsangan yg betul utk memastikan perkembangan otak yg optimum..
Folat penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel dlm tubuh ibu dan bayi.
Kajian trkini didapati bhw wanita2 di malaysia mmpunyai tahap pengambilan folat yg rendah.
so bakal ibu di syorkan supaya mengambil "2 gelas anmum Materna" sehari utk memenuhi keperluan Folat harian kita.



so bakal2 ibu semua...jommm minumm susu...(^__~)





Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net