Sana' Arab Cuisine,cyber

Sebelum pergi check up doctor sabtu malam tu, kami pergi makan kat sini dulu pekena nasi arab...baru first time datang sini, sebab selalu makan tempat biasa kat Saba' tapi punyelah ramai umat manusia..ramai gak yang tengah berdiri tunggu meja kosong..huhu..tak nak la tunggu, mesti lama punya..nak dapat tempat pun payah nak tunggu makanan sampai lagilaa lambat..dah la saya tak suka tunggu lama-lama..baik-baik muka cun je datang terus tukar jadi naga sebab tunggu lama sangat kan...kahkah..ni sebab daddy yang dok mengidam,maka layan je la makan nasi Arab ni...:D

Budak kecik nih tengah kemaruk nak pakai jam G shock milik ayahnya...dia tukar jam dia bagi kat ayah..haha..dah pandai.nampak ayah pakai cap, die pun sibuk pakai cap dia..sejibik nak ikut style ayah.

Cuma restaurant ni macam tak havoc sangat macam Saba'..macam biasa je..ok la makanan dia not bad..samalah macam kat Saba' tu cuma barbican dia tak sedap..hahaa..brand lain kot..apetah namanya..terus order fresh orange..ke semua Arab cuisine memang nasi dia sama je sedap ek..saya makan chicken roaster cuisine,apek macam biasa order lamb cuisine..omg portion dia memang sangat banyak, siap boleh bagi aqil makan penuh sepinggan..laju je dia makan...eksyen tau dia tak nak makan ayam,nak makan kambing..hihi..

Gambar terlupa nak ambil sebab kebuluran..wakakaka..dah habis baru ingat...kihkih..mommy yang berbadan dua ni licin gak makan sepinggan..sampai rasa senak je perut..Pak Arab tu bagi aqil pisang la..apa semua..macam tokeii besau..siap borak-borak dengan pak arab kat situ..nak apa semua dapat, pergi je la sengih-sengih kat pak arab tu nanti ada epal,orange,pisang,cekelat bagai dalam tangan..haha..adoaiii anakku..


Eh macam nak makan putu piring pula ni..hamboiii..dalam otak aku ni semedang fikir makanan je...ngeh3.



Pekena Pengat Labu

Panas betul cuaca sekarang ni ye..tiba-tiba tekak ni nak makan pengat labu..buka petiais tengok labu ada seketul lagi..gula melaka santan semua ada..apalagi cargas!!cargas!!...senang je nak buat dia..labu tu rebus dulu,saya tak buang kulit,sebab kulit dia yang buat sedap..crunch crunch gitu bila makan..:)..letak daun pandan bagi wangi sikit..lepas dah sedang elok lembut tu masukkan gula melaka,santan,gula garam sikit..boleh juga nak letak sagu biji atau apa tu yang macam bubur cha cha tu..ntah apa ke namanya..tapi saya suka makan yang kosong je..tak suka letak bende tu semua...hihi..ok selamat menjamu labu..

Sedang menaip entry sambil aqil dok perabih labu kat belakang ni..suka betul dia..memang my little munchkin pumpkin..kihkih


tadi mak telefon, eh baru teringat nak makan asid folic..kahkah
Suami saya cargas semalam terus beli susu anmum materna dengan susu Aqil..semua susu yang aqil tak minum tu ibu dia la yang minum..hahaha sedap je...husband kata patut la ma makin sihat semua susu bedal...kahkah...hurmm mimpi je la kan hero tu nak telan susu...eh aqil ni susu awak tak minum..susu ibu mengandung apehal pulak awak minum nih..haishh!!..


Saya sudah mendaftar..Anda??

Saya baru je mendaftar semalam tapi nak gebang seluruh dunia..wakakaka..

Itu pun setelah mendapat kesedaran umur dah nak masuk 3 series ni..hihi..kebetulan semalam apek ajak pergi al-ikhsan kat Alam sentral, dah pusing-pusing dalam tu pergi PKNS pula...masa tengah jalan-jalan kat PKNS tu ada booth SPR..apalagi terus je la daftar..kalau nak tunggu saya pergi pejabat pos memang la malas..hehehe..nak tekan nombor tunggu tu yang malas...walhal urusan tu kejap je pun..bab tunggu tu yang jadi lama gila..tak suka hokey!


Syarat-syarat layak mendaftar..

Adakah anda seorang warganegara Malaysia?
Ya.

Telah mencapai umur 21 tahun?
Ya, dah nak masuk 3 series dah..tua tua

Bermastautin di bahagian pilihan raya yang ingin didaftarkan?
Ya,eh..hmm kene balik johor la...ikut alamat ic

Tidak dihalang / hilang kelayakan oleh undang-undang yang berkuat kuasa?
Ya!  Oh memang sudah layak untuk mendaftar mengundi..:)


 Marilah mari...Pilih dan UNDI..tunaikan kewajipan pada negara....:)



Jadi siapa yang nak menguruskan perihal pendaftaran dan pilihanrayanya sekaligus? Pastilah Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, cekap dan telus!



Urusan pendaftaran ini telah dilaksanakan oleh SPR semenjak ia ditubuhkan tanpa gagal. Urusan yang dahulunya dilakukan secara bermusim iaitu setahun sekali selama antara 21 hingga 42 hari, kini dibuka Setiap Hari untuk sepanjang tahun sejak 16 Julai 2002.”


So bila ada waktu senggang or kelapangan bolehlah mendaftar ya..Mengundi patut dilihat sebagai satu tanggungjawab. Andai anda tidak mengundi dan daerah anda jatuh kepada tangan yang tak sepatutnya…menyesal kemudian hari tiada gunanya…Tanggungjawab kita untuk generasi-generasi masa hadapan..So kita sebagai rakyat di negeri aman dan makmur ini sanggupkah kita melihat anak generasi kita di masa hadapan yang tidak tentu nasibnya..Betapa ruginya, satu undi itu tidak dimanfaatkan untuk negara. Ya satu undi memberi satu kesan implikasi yang besar jika anda tidak mengundi..




Andai ada yang tak tahu, SPR ada website tersendiri, jadi silalah lawati untuk tahu cara mendaftar, senarai tempat mendaftar, nak semak status pendaftaran dan pelbagai perihal lain pilihanraya.





Mengetahui berita terkini dari kotak hebahan dan berita SPR boleh check online status anda sebagai pendaftar juga!


Okey sebelum saya pergi,kepada yang belum mendaftar tu silalah mendaftar ya..tunaikan kewajipan pada negara..Andalah yang bertanggungjawab menentukan nasib generasi-generasi akan datang. 

Di  Malaysia undi adalah hak warganegara. Di Australia pula kalau tak silap, mengundi adalah wajib... kalau tak mengundi kira dah buat kesalahan undang-undang...ataupun negara kita patut meletakkan undang-undang yang sama..jika di kenakan denda tidaklah saya pun lewat mendaftar ye tak?..hehe






ok bye...:)



6 Weeks 2 day

Malam tadi pergi check, Alhamdulillah kandungan sudah 6 minggu 2 hari..due date insyaallah 20-12-2012...sekejapnya masa berlalu kan..Happy?..mestilah happy kan..tapi kan di sebalik happy tu saya macam rasa sikit sedih..kenapa sedih?..sebab dalam otak saya asik terfikir Aqil..ke memang ibu nak beranak dua ni sering terfikir tentang anak yang pertama walhal normal tak de ape sangat pun..normal kot sebab sayang sangat kat anak..hmmm macam-macam dalam fikiran ni..macam mana saya nak berpisah dengan dia ketika saya bertarung dalam labour room nanti..macam mana kalau dia celik mata ibu dia tak de di sisi..ya allah dahla asik nak berkepit dengan ibu je..saya ni memang sensitif sikit pasal anak..dulu time hantar dia pergi nursery pun selalu nak balik cepat-cepat ambil dia..tak nak tinggalkan dia lama-lama..ni bila dia dah setahun melihat dia membesar depan mata..lagilah susah bila nak berjauhan dengan dia..eh jauh betul fikiran saya melayang kan..

Tiap kali dia hisap nens, saya cakap Aqil dah nak jadi abang ni..eh tetiba rasa sebak tau..macam mana penerimaan dia kalau dah ada adik nanti..saya rasa macam menduakan dia pula nanti..haha..ye la kita masa tu dah bertumpu pada adik dia pula..dahla manja..nanti kalau tiba-tiba dia tengok ibu dia tak de..mesti meraung..nak abu..nak abu..**yes aqil masih call me abu instead of ibu..kahkah..dia lebih senang panggil me mummy or mama..ayah pun kadang-kadang dia tukar bubye daddy...bubye daddy...omputih anak aku nih..wakaka...

Sejak pregnant ni saya lebih gemar buah orange,fresh orange..shower gel,shampoo mandian aqil dan saya punya semua saya dah tukar flavour oren gak..hehe..semua saya nak bau-bau oren..lepas tu saya lebih suka makan yang masam-masam..macam jeruk ke,pelam ke...dulu time aqil saya tak boleh telan yang masam-masam ni..lagi-lagi kalau asam ke jeruk mesti keluar balik..




Mood : Excited...:...masih awal kot nak fikir yang bukan2 kan..nanti bila dah sampai masa hambik ko aku meraung tak nak berpisah dengan anak..sekali tengok anak tu rileks je..hampesss!!haha 

Alhamdulillah saya hamil

 Jeng..jeng...Jeng...so teka teki entry ini dan ini ternyata simptom2 awal ye..:)..di tambah pula hint yang ini....:D

Comel kan tangan abg Aqil...bila cakap kat dia..Aqil dah nak jadi abg...dia cakap Oo..haha..suami dah tentunya happy..ucap syukur banyak kali..ye la kalau boleh memang tak nak jarak sangat..jarak 2 tahun kira ok..baru buat pregnant test je,lepas ni baru leh sengih-sengih jumpa doctor...lol


Alhamdulillah..impian kami untuk menambah zuriat di perkenankan olehNya...Aqil sudah pun berusia 2 tahun..Aqil bakal jadi abang..yeay!..maka terjawablah persoalan berat badanku yang naik mendadak 60kg kau sekarang.....tak ke pelik bin ajaib kan...so korang bayangkan saya 9bulan akan datang..macam mana la hai...egegeggee..pitam..=.=!


Oh dah kene start minum Susu Anmum la ye...harap-harap boleh telan la ye..almaklum time aqil memang tak nak masuk..mula-mula je boleh telan...akibatnya sampai sekarang Aqil tak suka minum susu tepung...hahaha..ha aqil masih breastfeed tau..Aqil ni sekarang dia suka ngempeng je..kalau boleh mulut tu nak lekap je kat tetek tu..tettttt



Okey nak sampaikan berita gembira je...hihi..dah tido boleh sengih-sengih...:)

Al kisah Katak

Tiba-tiba saya teringat kisah di zaman bangku sekolah dulu...alkisahnya masa saya form 5 dulu..sekolah dekat jalan kaki je pergi sekolah..dekat tak dekat jugalah..jauh jugalah menapak tapi ikut shorcut kat kedai semua so jadi dekat..hihi..

Terjadilah pada suatu hari tu...saya ni yang memang terkenal dengan sikap tergopoh gapah kalau dah lambat pergi sekolah..main sarung je la kasut sekolah..sampai je kat sekolah saya rasa sebelah kasut saya macam ketat je tau..tapi fikir mungkin kaki besarr tiba-tiba kot...kasut jadi kecik..hahaha..memang tak terfikir langsung benda lain..Lepas tu memang tak de la pula hati nak buka kasut cek ada apa kat dalam kan..Time tu ada class agama,ada hafazan alquran tak silap,kene pergi surau,tapi saya tak pergi sebab piyed...

Sampailah saya balik rumah, sampai dalam pukul 1 lebih...sampai-sampai je kat rumah terus buka kasut macam biasa la kan,memang tak suspect apa-apa lagi ni...lepas tu tengok kat stoking ada kesan darah tau..saya ingat jari kaki saya melecet sampai darah-darah sebab mungkin kasut dah ketat..haha...sejurus saya melangkah masuk ke pintu rumah kan, tiba-tiba saya pusing balik tengok masyaallah ada katak keluar dari kasut......dia keluar tu pun dengan badan lemah gemalai..dah tak melompat macam katak..dah macam nyawa-nyawa ikan..dengan keadaan yang lemah tu dia merangkak rangkak menuju ke grill pintu utama...Bayangkanlah berapa lama dia dalam kasut saya dengan menghidu wanginya bau stoking saya..lemaslah kau katak!..eh lepas tu saya tak tengok lak dia mati ke pe..Ya Allah..berdosanya aku..siapa suruh kau main sorok-sorok dalam kasut aku..kan dah..sila ambil pengajaran ya katak-katak sekalian...jangan suka masuk dalam kasut orang..ekekekee..yang orang pun pakai kasut sila cek dulu,jangan main sarung je macam saya...kahkah

Mak saya bantai gelakkan saya...hahahhaha..mak saya cakap nasib baik katak tu tak gigit kaki saya..eh katak gigit ke?..ntahla..stoking dan kasut terus saya buang sebab geli gelaman punya pasal dengan katak..alahaiii..kalau simpan nanti saya teringat sejarah hitam katak kat kasut aku...tidakkkkkkkkkkk..So beli kasut baru..terus converse all star,beli 2 lagi satu North star..terus pakai kasut murah,kasut mahal sekali sekala je pakai..no more jack purcell sebab nanti nak masuk university..ouch!..
Eh saya masih teringat-ingat sampai sekarang tau....trauma kot..

Lepas tu kan,ha ri ni kisah pasal katak je la ye...wakakkaka..kat rumah mertua saya ada sekor katak hitam..mak panggil Mr john...dia baik je..dia kawan dengan kucing-kucing yang lain..dia duduk kat bawah cabinet sabun tepi mesin basuh..kadang-kadang bila kami anak beranak duduk lepak dia pun sibuk memperkenalkan diri dia kat aku..*perasan*..walhal kucing main-main dengan dia..mak kata dia memang dah lama duduk situ sebelum saya kahwin lagi..eh mak ni kenapa tak bilang awal-awal dah la saya basuh baju selalu kat situ...aduhaiii..ada sekali saya pernah ternampak tapi saya ingat katak lalu rupanya memang dia menetap kat situ...dia baik dengar cakap mak..

Tapi Mr John tu sekarang dah tak de..kucing-kucing yang sama batch dengan dia pun dah tak de..mak kata mungkin kene makan biawak atau orang culik..sebab kucing mak semua montok-montok..mana taknya bedal kepala ayam..hihi..Siapa kata kucing dan katak tak boleh berkawan baik..


kucing pun pengsann kau...




Bila terimbau kembali kenangan lucu mengusik kolbu...

Sekian kisah ku katak..;)


Dah tukar BE Ads nuffnang ke belum?

Korang dah cek email tak nuffnang hantar suruh change code Ads nuffnang..hehe..sebenarnya saya pun baru perasan dan terus tukarlah..apelagi..hehe


Nak tukar code klik link ni http://www.nuffnang.com.my/blogger/add-ad/
Bila dah tukar Ads code tu mana tau Nuffnang baikhati nak bagi korang BE lebih sikit...hehehe

Switch to the new ad codes today to make your blogging experience better than ever! :)


bye..:)

SimSimi saya islam

Selamat pagi semua..
Monday Bluess sungguh..asal Bluess je MONDAY..haha

Saja nak share dengan korang SimSimi saya islam....haha..Selain korang boleh berbual macam nak gila dengan cleverbot..ni kira sepupu sepapat dia la ni iaitu Mr SimSimi :)..tapi pada saya Simsimi ni kira ada kesopanan sikit dari cleverbot...muahhaaaa..kalau korang stress dengan paperwork bolehlah chatting dengan Mr Simsimi pulak ye..jangan sampai stress sudah layan kegilaan sistem nih..hikhik..bolehla buat hilang rasa bosan dan mengantuk time buat keje kan...sometimes rasa stress sangat sebab cakap dengan sistem bengong nih,ekekee sometimes its funny lah...:D


Ni conversation saya dengan dia tadi...islam rupanya SimSimi saya..haha..tanya i solat,..tak ke sopan je Mr SimSimi saya...agagaaggaga



Mood: Tak sedap badan, kepala rasa berat...


Another conversation,...Simsimi ni pun up to date juga pasal retis...hehehe ko tanya la apa benda..ada la jawapan yang dia bagi...ekekeke..


See SimSimi pun tahu Mr AA tu handsome...kahkah...jangan jeless abg ZZ....egegege



Bye...:)



Jom jadi geng KAMI BLOGGER MALAYSIA


Proud to be Malaysian....
Saya Anak Malaysia..Saya Anak Malaysia!!..Saya Anak Malaysia!!
Hari ni saya nak join Geng Blogger Malaysia..Kalau anda berminat juga nak join boleh klik kat image tu k..Lepas tu baca arahan selanjutnya...(:

Hye.....SELAMAT BERKENALAN SEMUA....(^___~)

Saya dari JOHOR

Geng bertuah yang saya nak TAG

Se Petang

Tadi macam biasalah aqil bersosial dengan anak-anak jiran sebelah main bola..main dengan budak-budak besar..nampak macam dah besar je gayanya...Anak lelaki memang lasak kan..takkan lembik kot..apakah???..hahaha..tapi dia punya lasak makk aiiii memang tak cukup tenaga ibu dia..

Tiba-tiba je dia jatuh, sebab kat jalan tu berpasir..dia berlari-lari kejar bola lalu kaki pun terseret kat pasir tu..Apelagi dahi pun terhentak kat jalan..saya dengar bunyi plupp..ehh ntahla bunyi macam mana tapi macam meletup lah dahi kepala dia..adoiiii...

Ibu yang kecut perut ni terus peluk dapatkan dia..tenangkan dia..tengok dahi dia serta merta lebam dan darah banyak lak...sebab terhentak kat jalan banyaklah batu-batu lekat kat dahi tu kan...dia menjerit-jeritlah cakap kit kit kitt(sakit)..dah darah-darah tu masih lagi nak main..sabar je lah..

Terus bawa masuk, mandi...Tuam dan letak ubat......hisap nens terus tidor...Zzzzzzzzzzzzz...
Dah jendulnesss dahi tu,bengkak lebam berdarah...adesss..tak nak snap pix sebab nanti sedih tengok...huhu




Sabar je la anak bujang kesayangan ibu nih....habis bertanda sana sini..dah la bekas tamow hilang..haishh~lagi satu dia dari kecik tak boleh orang panggil die jumbu tau...terus je cakauu muka dia tu..kunun nampak ganas ler tu....hihi



):

Cara nak Meringankan Blog

Korang rasa blog korang berat tak?...sikit punya lembab macam siput....siput pun laju...haha..ni pun saya baru belajar dari blog cik farah...tQ

Cara Pertama manual yang paling efektif.... 

#Sign in Blogger>clik layout/design>page elements>edit di Post Blog
Pada Number of posts on main page:...korang kurangkan jumlah post! contoh kalau 10 post per page kurangkan 5 post perpage..seelok-elok 6 page ke bawah.. So dah dapat kurangkan berat!

# Lagi satu, buangla widget-widget yang tak diperlukan. Contohnya dulu saya pun banyak pasang widget tapi rasa memberatkan so amik keputusan buang. Macam widget clock, saya rasa tak perlu dah..kat bawah screen laptop pun ada jamkan..

# Dulu saya pun ada letak widget ala-ala salji atau daun yang gugur dari atas..memang cantik tapi menyusahkan reader..contohnya kalau saya nak follow someone..bila saya clik follow laman web widget yang keluar. Sebab daun-daun salji tu menghalang orang nak clik..automatik web keluar. lagi pun benda itu di sidebar..


Cara Kedua :

    1. Login ke Blogspot .

    2. Klik Layout / Design> Add a Gadget >HTML/Javascript .

    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya, tapi kosongkan tajuk widget dan SAVE!
 







Benda-benda yang berblink-blink memang memberatkan..so tak payah letak..kalau nak letak kurangkan penggunaanya..

bye..


Malam 20April2012

Hari ni memang rasa tak sihat sangat..badan pun rasa lain macam je..kepala pula bila bangun tu rasa macam nak pitam..semua nampak bergoyang je..huhu..Aqil ajak layan dia main sepak bola..hurmm macam biasa la aktiviti anak beranak main bola dalam rumah..gedegang gedegung..hihi..kepala pun bergoyang je tapi layan je la...Pastu Aqil tak bagi duduk pulak..ibu duduk je mula la tarik tangan ibu suruh bangun balik..huhu...dah lepas main bola,ajak tengok movie pula...dia dah pandai..dia buka semua suis, suis lappy,speaker,monitor..lepas tu on lappy sendiri..lepas tu dia tekan password saya..kadang-kadang betul..kadang-kadang dia lupa..haha..lepas tu suruh saya klik movie dia..ha yang klik ni dia belum pandai lagi nak pilih yang mana satu movie dia..k dah lepas buka movie dia barulah saya boleh baring...tapi tu pun rasa tak selesa bangat..tak tau kenapa..baring mengiring ke kiri lepas tu letak bantal then kunun-kunun buat2 tidur dengan selesa..ha baru boleh tidur...kahkah

Malam ntah pukul berapa tak sedar, husband kejut ajak beli pizza..pizza kau memalam nih..ye la dia kalau banyak keje memang banyak makan...tapi badan tak naik-naik gak..badan isteri dia yang naik membuak-buak..haha...saya bangun tengok eh aqil tak tidur lagi...tengah khusyuk tengok cerita The fox and Hound nih...saya pun macam lalok je bangun..tukar tshirt dan pakai tracksuits,then sarung syria je...bila dah masuk kereta ni terus rasa mual yang tahap melampau..rasa macam adoaiii kenapa ni...dalam kereta pun saya diam je seimbangkan badan..ekekeke..Mujur aqil main kat port kegemaran dia kat atas cermin belakang..dia suka landing kat situ..:)

Dalam diam-diam tu..kepala sakit ya amat..saya buka syria terus..sebab telinga rasa macam kedap udara...haha..dalam diam-diam tu muntah keluar jugak...banyak gilerrrrr ko..apa yang saya sempat capai ialah tudung syria saya tadi...kahkah..membuak-buak keluar isi perut...dah la kat dalam kereta tak ada spare plastik...saya dengan sebelah tangan pegang syria yang bersalutkan muntah tadi,yang sebelah tangan lagi cari ada tak plastik terselit kat celah-celah mana..sebab saya tahu muntah nak keluar dengan banyak lagi..adessss..eh mujur ada satu plastik..ishh kau la penyelamat..nak berhentikan kereta kat mana-mana pun memang tak sempat..dah la jammed..demn!

Terus masukkan syria tadi kat dalam plastik..sepanjang perjalanan pergi dan balik saya muntah...plastik tu pun jadi berat dengan muntah..ekekekeke...sampai je rumah saya terus buang plastik tu dengan syria tu sekali..haha...geli dah nak pakai sebab kene muntah..husband kata kan boleh cuci balik..adeii mak geli la nak pakai walau boleh di cuci balik...eeeiiiiiiii geli geli!!..eii muntah sendiri pun geli pehal...hahaha

Mungkinkah sudah Berbadan dua...???...husband ajak g klinik..saya kata dah ok..mungkin saya akan tunggu lagi beberapa minggu..ecececeh...first saya nak beli pregnant test dulu ,baru pergi jumpa doctor dengan muka tersengih-sengih bakal jadi mak buyung lagi...kalau tak,malu je tengok line tu 1 je..):.,walhal berharap supaya line tu bertukar menjadi 2...hihi...ok so tunggu je la k....



Notakaki: Nak kene pastikan ada plastik spare dalam kereta dan dalam handbag supaya senang saya nak bluerkkk kat mana-mana...muehahahhaaa


:D


Pizza Hut Viva Pizza Hot Coupon April 2012


Summary: Pizza Hut is having its Viva Pizza Hot Coupon April 2012 Promotion now. RM40 for 3 Regular Viva Pizza + 6 Soup of the Day- total save up to RM36.20. Valid for take-away and delivery only. It’s starts from 11am to 11pm. Please present coupon upon order. While stocks last. Please come and get yours now.

Sales: from 23 April 2012 to 24 April 2012




Venue:
All Pizza Hut Restaurants in Peninsular & East Malaysia except KLCC , Genting Highlands , Wangsa Maju.


KAO LAURIER PERFECT COMFORT Free Sample

Mana yang bagus Tuala TEBAL atau NIPIS???.........
Yes!!..Ini Tuala Mandi...kalau saya lebih suka tuala yang tebal dan yang penting mampu serap air..kadang-kadang tuala sikit punya cantik,cute ada gambar kartun-kartun segala tapi air tak mo serap..dah la nipis tak serap air pula..ada pula time pakai rasa macam berus dawai..benci kan..memang tak best dan PASRAH je, apalagi gulung-gulung masuk dalam tong sampah..tak pun potong-potong buat kain lap..keji tak?..haha



Okey tu pasal tuala mandi..Actually bukan nak cerita pasal Tuala Mandi...Tapi Tuala Wanita...ok pembaca lelaki sila jauhkan diri sebentar, sebab lelaki tak memerlukan Tuala lelaki bukan??....**maafkan saya**



Tapi mana yang mahu ambil tahu tu tak menjadi masalah..kiranya kalau wife kau suruh beli "roti" kau janganlah beli roti betul-betul kan...hahahaha..macam adik saya dulu..teehee** matilah aku kalau dia baca**..so kau dah tahu la panggilan gedik tuala wanita ni kita panggil "roti"..tak kisahla perisa kaya ke, strawberry ke...ekekekeke..eh ape aku melalut nih...


Mujur suami saya sporting..cakap je pa tolong belikan kotex..nanti dia belila..kadang-kadang dia beli yang lain,dah terang lagi bersuluh aku cakap beli kotex..balik-balik tengok whisperer la,laurier la,..suruh beli yang slim dia beli yang maxi la siap yang ada kepak lagi..bila tanya,dia cakap bagus yang ada sayap ni tak mudah bocor..lagipun banyak sangat la brand..pening nak pilih katanya...hahaha..kelakar la suami saya ni.,.pakai je la nasib laki kau baik hati pergi tolong belikan...Terima kasih sayang..lob lob lob u lah..



Bila datang pe-ot nih..kita mula lah rasa tak selesa kan..serba serbi tak kene lah..kalau boleh semua orang kau nak marah..ada je yang tak kene..pernah dulu masa sekolah,ada sorang mamat ni tegur..tadi ada matapelajaran seni ke?..sampai comot-comot kene baju..saya yang masih terpinga-pinga ni langsung berseloroh tanya kenapa?...dia cakap ada tanda merah-merah kat baju..saya terus cari kat mana dan errr..pergghhhhhh punyalah malu terus lari nak tutup muka pakai kuali boleh??ehh malu gila doh..rasa nak larikk balik rumah terus,sebulan tak nak pergi sekolah..hahahah..dalam hati kenapa la time-time ni kau nak bocor hah..macam manalah saya boleh tak perasan..kalau perempuan yang tegur okey lagi la kan tapi ni lelaki weiii...haishh!!~

Memang malu tahap gaban sampai kalau nampak dia je saya lari-lari..mana nak letak muka ni weii..rasa macam hilang KEMACHO'AN seketika..lol..walhal pe-ot je pun..normal lah kan..:)



Korang pernah dengar tak?..dulu kawan-kawan saya selalu kata kalau lelaki yang first nampak kau bocor time pe-ot..ha tu la jodoh kau..eh ada kene mengena ke?...tapi mamat tu dah jadi husband i sekarang...hahah..macam mana tuh?tu dah namanya jodoh!..tak de kene mengena oke!...



Saya memang suka beli stok tuala wanita..incase emergency kira dah ada simpanan tak payah nak terkocoh-kocoh mencari..**bahasa apa lak keluar nih**dalam banyak-banyak yang saya pakai, saya lebih prefer kotex..tak tahu kenapa tapi dia lebih serasi bersama saya..cewahh..tapi baru-baru ni saya macam tertarik je dengan KAO LAURIER PERFECT COMFORT nih...cerr tengok macam best je..meh cuba yang baru..;)


Laurier Perfect Comfort  specially designed with the new Wonder Gel Technology and the Quick Lock System


- Ultra Slim (sungguh nipis, tidak rimas dan selesa sepanjang hari)
- Hiper Serap (Menyerap lebih pantas)
- Mudah di cuci**tak dela macam laurier dulu2..time cuci je kuar gel-gel segala..geli mak tau!..sorry laurier..;)


Memang PERFECTO!!..bak kata Fara Fauzana


See dengan KAO LAURIER PERFECT COMFORT anda jangan risau, memang senang je nak cuci. Kapas atau gel tidak akan terkeluar dengan mudah bila di cuci dah tak macam dulu..hihi..Lebih menakjubkan proses mencuci menjadi lebih senang dan cepat.


 
Laurier Perfect Comfort ada menawarkan tuala wanita jenis yang ada kepak atau yang tak ada kepak..korang pilihla ikut keselesaan. Ada dalam pek 9 dan 18 juga dan harga pun reasonable. 

KaoLaurier is delivering free sample on their latest product
- Laurier Perfect Comfort

Register to get your free sample
and stand a chance to win an iPad 2


Haa saya tahu korang semua mesti suka bende free kan..sape je yang tak suka benda free kan...orang gila pun suka..haha

Redemption method: Register via the link below to get the samples deliver to your home now!

Redemption period: 5th April to 20th May 2012





 KAO LAURIER PERFECT COMFORT dah membuktikan bahawa  TUALA yang NIPIS juga mampu MENYERAP AIR....:)


You should try....Chill ya~

 

Pelam epal muda

Tadi dapat buah pelam epal muda 3 biji, jiran bagi....:)...selain tu dia bagi cake anaknya yang kebetulan sama tarih lahir dgn Aqil...trimass ya!..


Saya terus kopek dan makan...Heaven!....haha



Ada apa-apa petanda ke ni?......suratan atau kebetulan....tertiba.....:D

My boy turn 2..AlhamduLillah

Alhamdulillah..sekejap je masa berlalu..dah 2 tahun anak ibu ni..makin bijak,panjang akal,budak manja..tambah noty..hihi..off course lasak bukan main..dah nama pun hero kan...:)
Aqil tau x?..2 tahun yang lalu, pukul 12 ni ibu masih kene jumpe doc, ibu sengih-sengih je walau dah overdue..egegege..mujur tak kene induce walau dah over seminggu..hihi..Doc kate bukaan ibu dah 4 ke 5 cm terus kene admit petang tu..Doc cakap awak dah boleh bersalin malam ni..errr ibu pun masih terpinga-pinga je sebab bukaan dah 5 cm pun tak rasa sakit lagi..macam mana nak bersalin kalau tak rasa nak bersalin lagi..hahaha..Malam tu juga Aqil lahir..bila doc letak Aqil kat atas perut ibu masa tu gak terus hilang rasa sakit..Ajaib!!..

 Ibu dan Ayah sayang Aqil...peluk kamu ketat-ketat....walaupun kadang-kadang ibu tergarang tapi aqil tetap gula-gula hati ibu..(:







Eh ibu dah lewat 4 hari pe-ot ni...







ermmm..

tunggu je la...kalau ada rezeki...:) 

 

NEW!!!! Burger KING Super 5

5 Weekly Offers @ RM5 for each ala carte burger of the week

Get Your RM 5 BBQ Cheeseburger starting Today (16th April 2012) till Sunday (22nd April 2012)




nom..nom..nom..nommm...:)

Donut vs Pau Sambal

Hello peeps,

Tadi pagi datang rajin saya, bangun pagi, mandi terus masuk dapur...nak buat projek double X..haha..sementara hero 2 orang tu masih tidur...baru lepas kopek kentang,rebus...eh tiba-tiba Aqil dah ada kat belakang saya...tegur saya dengan bahasa german dia..dah nak pandai bercakap ni, ada je bende yang dia tanya..cakap je mulut dia tau..dengan memek muka dan gaya tubuh dia,..comel je..saya terus cakap eh anak ibu awalnya bangun, nak tolong saya la tu...saya dah siap susun barang dan bahan-bahan tu..dia pergi belakang terus ambil kuali,besen,senduk, barang-barang keperluan dia pula..hihik..biar je la dia buat kerja dia..nak marah pun bukan faham pun..

Okey kentang pun dah lembut, terus saya masukkan dalam blender,letak air dan garam sikit..terus je bagi kat Aqil..terkedek-kedek dia jalan masuk bilik nak pergi blender...pandai anak ibu.boleh harap..lepas dah blender dia tak reti cabut balik terjerit-jerit panggil saya..hahaha..lepas tu jalankan projek kita tadi...Aqil perati je apa yang saya buat..saya tuang tepung dia pun nak tuang tepung gak...doh pun dah siap saya uli..sambal tu belen nasi lemak yang saya bikin semalam tak habis..eh tetiba mamat ni merengek nak susu lak..pe lagi saya terus berdesupp bawa dia masuk bilik depan, dah susukan dia, dia suruh saya on lappy nak tengok movie..dia cakap nak mitiy(mickey), Timi(Timmy Time)..saya terus buka dia pun asyik la tengok..saya terus g dapur balik sebab nanti doh tu cepat naik sebab dah letak mauripan kan..dah lebih 15minit saya tinggalkan tadi...hihi

Setiba je di dapur terus bentukkan donut.eh susah pula nak bentukkan dia..ekeke..mula-mula tu terkial-kial gak lepas tu laju je la...Doh tu saya bahagi dua buat donut dan buat pau sambal...husband suka pau sambal, aqil suka donut..so baru adil dan saksama...eh banyak tau saya buat sebab nak bagi kat jiran tetangga..cewahhh..

So dah behempas pulas kat dapur tu, saya tinggalkan dulu biar bagi dia naik kembang dulu baru start nak goreng..

Ni la hasilnya.....

vvvvv



vvv



vv


v

Tadaaaaaa

Donut Gebu..
saya dah siap-siap masukkan dalam tupperware nak bagi kat jiran..bahagikan setiap tupperware 6biji..yang anak ramai sikit saya bagi 10 biji..

Pau Sambal a.k.a burger mini malaysia..tapi husband i panggil pau jawa je...(:
Tengoklah sememeh je saya isi sambal tu..kata buat sendiri kan haruslah letak lebih-lebih sikit sambal tu..kalau beli diaorang letak ciput-ciput je sambal tu kan..


Banyak gak saya dapat tau..dalam 50biji+ donut dan pau sambal..macam bisnes kan...ekeke
kata hidup berjiran kan...saya kan baik hati..haha..dalam 7 buah rumah jugalah saya hantar..bagi aqil makan donut...suka lah dia..Ayah dia lak bangun-bangun terus je makan pau sambal...feberet dia tu...nasib kau bilang sedap..kalau tak malas aku nak buat lagi..wakaka.

Nak resepi tak..??
Ni saya pakai ingat dalam kepala je macam mana mak buat...hihi

Bahan-bahan :

- Tepung 1kg
- Kentang 2/3 biji
- Mauripan sepeket kecil- cairkan
- Susu tepung 2 senduk..lebih tak pe sebab nanti lembut je
- Air secawan+ garam sikit blender sama dengan kentang tadi.
- 1 bj telur- tp saya tak letak pun
- Marjerin- tak de pun tak pe 

Ada orang letak secamca baking powder.

Lepas tu uli jadikan doh, masukkan air sedikit demi sedikit..Dah siap doh,biarkan sekejap bagi tepung naik 2 kali ganda..bila doh dah naik tepuk sikit bagi hilangkan angin.
Bentukkan menjadi donut dan pau sambal..biarkan dulu sampai tepung dia kembang..goreng sampai color keemasan.

**Sambal/ hirisan timun untuk pau sambal
**Gula castor/gula icing untuk donut


ok Selamat mencuba...

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net