Tag From Pn Hajar

Hye Darl......


Eh nameku tersenarai dlm tag pn Hajar...Masehh ya...Here i come...hehehe
walaupun ku sedang sibok n sedang memboyot sekarang ni...kan ku laksanakan jua...keranamu Hajar.....lalalalala~~baru aku dapat push push dgn happynya nnt tanpa ada apa2 hutang dgn kamu...ahakzzz!!




Siapakah anda di rumah?
Wifey kepada En Aidil Iskandar n bakal menjadi seorang ibu kpd anakku


Siapakah diri anda di samping rakan?
Seorang kawan yang gila2...


5 Benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai?
3 je rasenya
- Memiliki rumah sendiri

- Memiliki Butik sendiri
- Melancong
**Ape2 pun bersyukur & sabar bersama Allah s.w.t**



Siapakah nama pasangan anda?
En Aidil Iskandar Bin Abd Razak


Ceritakan 5 perkara yang paling anda suka tentang pasangan anda?
- Bertanggungjawab & penyabar
- Dia lah kawan dialah suami..pendengar & penasihat yg baik
- Romantik & kelakar
- Serius & comited dlm kerja
- Penyayang
**owh terlalu byk lak kalo nk senaraikan semua..hehe**


Bila tarikh couple
December 1998


Kenangan Pahit bersama rakan anda
tak ada yang pahit rasenya...semuanya indah2 belaka..:)


Lagu tema cinta anda
My Baby you
Tercipta untukku


Apa perubahan yang anda ingin lihat pada pasangan anda
Stop smoking!!!


TAG 10 rakan lain
- Liz
-yaya
- Cyana
-Nurul
- Anil
-Julaili
- Lily
- Nein
- Sis rizaliza
- Miza






** kwn2 kalau free jwb la tag ni k....papaiiii**
sekian trimass!!






Ibadah Umrah+Rambu mlm di Putrajaya

Salam Alls..
Date : 25 Mac'2010
Location : KLIA

Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi my FIL & MIL,mk ngah,abg & akk ipar selamat pergi menunaikan ibadah umrah.
Jam 12 tiba di KLIA....

Doa bersama kami...sedikit pixs untuk tatapan rinduan kini....



Ma love MIL & FIL
selamat pergi & selamat kembali mak abah....




Bro inlaw**Sis inlaw**Mak ngah**MIL & FIL


hehe..me in 9 preggy belly..:)


My Hubby**FIL**big Bro FIL**Bro Chal



Sister inlaw**FIL & MIL**me






berpisah di sini....
ketika mahu menunaikan solat sunat ihram setrusnya menukar persalinan ihram..



Kami ber3
Babyyy...tunggu tok chik & tok bak blk ke????....:)


Daaaaa.........
..........................
.......

............

.......................
................


entri bersmbung berkembali...hehehe
after maghrib my family pula sampai..owh meriahnyaa...baby,Atuk gan nenek lak sampai...yahooo!!!
Lepas je dinner bw adik2 jalan ke putrjya..sbb dh around kul 11malam..no sopink mall open k..hehe..so pusing2 je la yg dekat2 k..>.<


zaaazzzzzzzzz layan gambo gak......







**ma big family**
lov u all...muahhh


the belly mommy yo


uppsss seksiii pusat i...hehe




ouch peyutku....sory baby ayah igt bantal....>.<
p/s::sowieee pix mlm sume noiseeeeee..
hehehe weahuu esk keje mata lebam..haha


k tata all.....till nxt ent3... menghitung hari....egeggeee doakan saya ya....

Antenatal Class

Me dah 8bulan



Holla Darlingss~~


Event - Antenatal Class
Date - 14mac'10-Ahad
Time - 8:00am- 5:30pm
Venue - An-Nur


We have successfully attend Antenatal Class yg di anjurkan di Annur,Bangi..Hooreyy!!!arghh gedikss!!~~
Dengan gigihnya kami berdua bangun awal..pepagi buta dh kejut hubby bangun..muka pun dh mcm zombie je....hahahaa...ahakz kantoi weken bangun lewat..hikhik**

Jam 8am pg sampai..pasangan paling awl smpai..hikhik...trus register n breakfast..:)..breakfast di sediakan di Chelos Bistro..
Tak lame lps tu ramaila mak2 buyong dtg bersama suami masing2..
My baby pun ape lagi...more hyper active menendang..myb sbb dpt jumpe ramai kawan2..hehe


**..suami sy lapar**saya jugaaa....>.<**


Programme

8:20am - Registration & Breakfast

9:00am - Islamic Practices in welcoming Newborn
by Al Fadhil Ustaz Mutalib Bohari

9:30am - Normal Labour & Instrumental Delivery (Vacumm/Forceps)
by Dr Fatimah Mustafa,Consultant Obstetric & Gynaecologist ANSH

10:45am - Delivery wihout Pain
by Prof Dr Mohammad Ikram,Consultant Anaethesiologist ANSH

11:15am - Care of Newborn Baby
by Sister Ro'peah, Head Nurse

11:45am - Important of Early Feeding,ommon challenges to BF & Steps to successfully feeding
by Pn Jasmeen Tay Abdullah

12:45pm - The Miracle of Stem Cell
by Pn Wan Jaswani, Stem Live Berhad

1:00pm - Lunch & Zohor Prayer

2:05pm - Preparation for Labour, Husband's Role in Labour & Delivery,wht to expect on Admission

3:00pm - Preparation for Labour ,wht to expect & Pain management

4:00pm - Tea time

4:20pm - Exercise during pregnancy : Pelvic Floor exercises, Breathing
Exercise, Relaxation exercises, Massage during labour

5:00pm - Care of mother Post Delivery
All by Ms Jennifer Hor, Jenlia maternity centre



Dalam program ni banyak tajuk will b dicuss...
Aku rasa bagus dan penting bagi first time mommy macam aku untuk menimba ilmu pengetahuan..
Memang banyak yang kita tak tahu dan perlu ambil tahu..
Rata2 semua yang hadir first time mom to be...



Teknik pernafasan & how to Push..***during that pain tambah keadaan yg kelam kibut ketika itu kompem aku lupe how to push***
Husband's role in Labour and Delivery...
**uhh mmg memerlukan hubby di sisi ketika ini...
Kaedah melahirkan,,,...
Epidural??..perlu ke tidak epidural..hopefully aku boleh bertahan ketika contraction itu..
Selain tu boleh jg ambil Entonox gas or Pethidine but dapat bertahan skjap shj then side effect baby tidur..huhu
When & what situasion doc make decision to use vacumm or forceps to mommies.


** Entonox(Gas and Air)
** Pethidine( Injection given into the buttocks or thigh)..dpt bertahan dr 20minutes-4hours
** Epidural(Injected at ur spine bones b4 4cm dilation)


My first choice would be given birth without any drug aid...if tak tahan sangat i i i i????
***Ya Allah bantulah hambamu ini..Aminnn***


Topic yg paling best about breastfeeding talk by Pn Jasmeen Tay Abdullah...
Cara & teknik Breastfeeding yg betul..cabaran2nya yg bakal di hadapi..weahuuu

Aku mmg nak full breastfeeding my baby..cewahhh...semangat!!semangat!!..
Ibu2 sekalian semangat utk full BF mst ada ye....
How to massage ur breast to milk production..
Bak kate doc bayi baru lahir perutnya hanya sebesar guli..so cukup la susu walau tak sampai 2 oz pun...yg penting selepas kite melahirkan haruslah menyusukan baby dengan susu awal badan yg mengandungi colostrum penting utk tumbesaran baby dari awal dan jg bagi mengelakkan kekonpiusan baby mmbezakan puting ibunya dgn puting yg lain..


2 or 3 titik colostrum(susu awal baby) = 3 ounz susu ibu
Mitos : Susu awl ni di gelar susu basi oleh kebanyakan org tua kerana colour nye yg kekuningan dan biasanya di suruh perah n buang...Walhal hakikatnya susu ini yg paling berzat.
so ibu2 jangan buang ye..:)



For first time mommy it would take a very long hour for delation.(bukaan)
the usual rate 1cm=1hour....wait till 10cm??..uhh seramm**

Doc kata delation 1cm to 3cm tu yg lama..3cm to 10cm cm tu dah cepat je bukaannya..



Then layan slot video saat melahirkan baby...terharu plus takut,seriau nak melaluinya....hehehe
I pun ade tutup2 mate when rasa ngeri je nak tengok..
tapi bila dapat hold da baby...uhhh perasaan yg tak dapat di gambarkan..kan??
sikit je lagi i akan merasainya....:)


Exercise belly mommies with hubby...
My hubby said i sudah berat..hahaha


Cukuplah kot sampai sini....^^



Mata sembab..huahauha
**Lebiu suamiku**



Cuaca Panasss
kami blk dulu....

Ciauuuu~~~

Ceritera The Sabtu

Hari ini cek up shedule aku...huhu..dh kene cek 2mgu skali..pas ni smgu skali lak..
mcm biasa pagi2 sdh bersiap cuma kelewatan sedikit akibat hujan di pagi hari menyebabkan kami enak dibuai mimpi..lol...lalalala~~

Yang pelik kan..setiap kali mahu jumpe doktor..mesti baby di dlm peyut ini baik saja..tak banyak ragam...pergerakan pun tak aktif macam slalu...dok diam saje..^^
menyebabkan soklan yang aku beriya2 mahu tanya doc semuanya lupe oke...haha..
Scan hari ni..baby elok je siap hisap2 die punye jari...kemudian jelir2 lidahnya ke doctor...alahaaiii comeiii sungguh...hahaha,nakal ek baby.....err
Ayahnye dah tergelak2 kt belakang doc...Sayang kamu berdua...muahhh

Berat baby sudah 2.4kg..naik 600gram dlm ms 2mgu....
Ada orang cakap my bb kecik..tapi doc kate oke..hmm...tapelah yang penting baby ibu membesar dengan sihat...baby tak payah besar2 pun tape..senang kita nak push same2 kan nanti baby??....hikhik..Mudah2han dipermudahkan masa bersalin nanti..Aminnn..
itu semua harapan ibu2...kite hanya berdoa dan tawakal kepadaNya..Lain orang lain bahagiannya...yang penting semuanya selamat...

Di sebabkan aku dah tak boleh telan obimin..maka doc bagi ubat lain kat aku...adusss malasnya mau makan ubat..oh ubattt oh ubat..bercintaaa nak telan...sabo je la..

Habis cek up...terus pegi Birthday party anak boss my hubby kt JM Briyani,Bangi...
Besday Boy Irfan berusia 4tahun...


**ouchh cake yg sgt comell.**




Ada makeup artist juga ya....have Fun!!



Taraaaaa...comell kan saya??...




owh saya juga mahu Art macam ni di perut lah..tapi suami saya bising...hahaha
tapi ibu n baby mahu la ayahh....hakhak..
suami saya kata biar dia saja yang lukis...egegge^^



Last but not least....kami la:)
sila jgn muntah darah...mataku sembab...muka hidung saya sudah kembang..***ala2 Alex raja lawak..hakhak!!





****Pix di culik at jojet fb...hehe

Happy Besday Irfan..semoga menjadi anak yg baik ya..
Thanks kak Nizan 4 inviting us...dapat makan sukeeee..ngeh3



Pada sebelah malam pula...kami bergegas pergi ke kemensah..malam ini tiada class mcm selalu..tapi mlm ni program Maulidur Rasul..
Terserempak dengan zila bakarin..owhh cantiknyee beliau wit anak perempuannya yg sgt comell..geramm...putih melepak.
Owh ramainyaa orang & makanan...tak snap pix pun sebab saya dah duduk n susah nak bangun sudah...hehehe..

Balik2 dh pukul 3am punnn...terus ZZzzzzzz..

oke byeee~~




8month

~~~Hello Darling~~~


Tiada mood menulis..pasrahh!!
Kandungan berusia 33mgu...8bulan sudah..
Perut terasa sangatlah berat...jalan pn selalu trtinggal di belakang..walhal dulu aku la pejalan pecut yang sentiasa di depan..hahaha
Badan,tulang sendi semuanya sengal2..cepat rasa letih..hampir sesak nafas dibuatnya...
Jalan,duduk,baring semua dah tak selesa....apepun ku cuba kuatkan diri walaupun sebenarnya aku malas banget mau pergi kerja...hahaha(*__*)
Bila dah baring or duduk memang susah nak bangun n terasa seperti sakit yg menyucuk2..hmm tak tahu nak describe macam mane....huhu,
terasa tidak sabar pula mahu bersalin...>.<


A lot of work....tensii sangat kepala... STRESS!!! isk tak elok untuk ibu mengandung macam aku...hukhuk


byk2 minum air dengan cuaca yg agak panas ketika ini..:)
eh nak minum air kelapa laaa......



image by google
till my next entry..bye darling~~
Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net