Quality time : Family

Salam semua....

Eiiii geram betul la..saje tau internet ni seminggu lembabness macam kura-kura menyebabkan mood berbeloging saya ke laut semula...grrrr..k la tak nak marah-marah lagi nanti lekas tua..hihi..siapa yang tak mahu luangkan masa dengan family kan..sibuk mana pun kita mesti kan curik-curik masa gak untuk anak kan...main golek-golek dekat rumah dengan dia pun dah happy...tak payah jauh-jauh,dekat-dekat pun ok pe..anak-anak ni dia memang nak di layan setiap masa..ada je aktiviti yang dia nak buat..main sampai all out,tak kenal erti penat..macam aqil kan,kalau kita tak layan,..mak oiii suara dia je dengar satu taman ni...bergegar gegendang telinga ibu dia ni..haha...kat mall lak, kalau kita tak layan,siap baring golek-golek kat lantai ko...aoaiiii anak..tepuk dada sabar je la..huhu

Setiap petang minggu saya bawa aqil jenjalan dan lepak-lepak di taman komuniti,cyber ni. Selain ramai kawan, di sebabkan taman permainan ni besar dengan slide super extreme..tu yang aqil lagi suka..budak tak kenal erti takut lagi ni..fuh~lagipun pergi sini free tak payah bayar rm10 macam reca zone kan...uppss!..sambil boleh menghirup kedamaian hijau di petang hari..adakalanya terserempak dengan pasangan pengantin yang sedang berphotoshoot di petang-petang hari..chumell sungguh terus teringat zaman kahwin dulu...poyo je kan..hihi.

Pose dulu dengan kereta kesayangan dia...lol
kasi dia warming up dulu...aqil dah tak sabar dah tu..keluar kete pun lompat sebelah kaki je.
muka girang je kan
tengoklah tu siap merangkak naik balik..tinggi tau ni..kita cuma takut dia tersangkut kat tengah2 tu je..dia malas nak ikut luar balik..shortcut je la ibu..hihi

 seronok bukan main....sayang dia..churp!churp!!
Ayah pun shortcut gak naikkan aqil..lalu tepi je..aqil pandaila masuk dalam lubang tu..lagi la ramai kawan..berlumba-lumba dia masuk ko...kita seram je,sebab yang lain tu budak2 besar..die tecik cenonet je..budak tu tolak,aqil tolak balik tau..haha
yeahuuuu..laju giler slide nih ok..dah la pusing2..betul tak tipu sebab ibu aqil dah pernah naik...lalala~
Ibu dah penat..Ayah lak takeover kejar-kejar aqil k...ibu duduk sambil menikmati aiskrim roti..yummy yummy...hihi
Ayah balas dendam naik jugak...haha..aqil geli,dia tak suka kene pegang.

Budak ni dah pandai tekan pedal sendiri cuma tak reti lagi control kiri kanan..dia main redah je langgar semua...kahkah

Okey..kita pusing-pusing dulu sebelum pulang.....




daaaaa...........




DiY bunga tissue

Hello darlings,

Kali ni saya nak review bunga tissue yang memang pakai tisu paper..macam mana nak buat??sama je macam bunga crepe paper hari tu..boleh klik SINI ya..


Cara buat sama..tapi masa tarik tu kene lemah gemalai sikit..almaklumlah tisu paper ni tak tegap macam crepe paper...hihi..pakai tisu paper ni bunga nampak smooth sikit..tapi pada saya dua-dua cantik...gigih tak gigih la saya buat bunga ni kan..hihi~



okey...SELAMAT MENCUBA!!!..ingat tau lemah lembut je tarik...jangan rentap je..kompem koyak tahap maksima...lol



eh kenapa page u penuh dengan color kuning ek!!!! 
sebab i love yellow...gadis kuning sey...< lol >


Chicken porridge bersulah Mango

Assalamualaikum geng,

Hari ni saya masak awal...so pepagi lagi anak saya sarapan nasi berlaukkan ayam masak pedas,telur dadar dan sayur goreng carrot campur kacang buncis,tapi sayur ni dia banyak tolak tepi,dia makan carrot je..nak kene fikir inisiatif lain nak bagi dia suka sayur la nampaknya...dia suka carrot so selalu saya blend je carrot jadi juice..favourite dia memang asam pedas..tak kisah la ikan ke ayam..mesti nak pedas..kalau tak pedas dia akan ceduk sendiri..kadang-kadang tu sampai merah menyala pinggan dia, selambe je dia hirup kuah pedas tu..kita yang ngeri tengok budak kecik ni...dalam hati tak pedas ke?..dia siap cakap dap dap sambil angguk kepala..(means sedap sedap)alahaiii comel je..kalau makan soto pun nak juga sambal kicap tu..dia tengok color kuah kat mangkuk dia tak sama dengan kita..tekak pandai rasa ko...memang sahla anak johor cuma lahir je kat selangor(^__~).

Memandangkan dia makan awal tadi so dia lupa kot dia dah breakfast...haha...pagi tadi bangun-bangun terus minta nashikk nashikk..sebab dia nampak saya kat dapur...tu yang terus makan...dalam pukul 11,dia dah lapar balik..saya masakkan dia chicken porridge...saya tumis macam biasa campur ginger dan kentang blend terus..masukkan rempah sup dan isi ayam..masukkan lada sulah sikit..garam sikit...aqil ni memilih..kalau porridge kosong je dia tak nak..kalau kosong saya selalu buat ada lawannya seperti sup ikan atau ayam...

Sebab Aqil suka makan..ibu bagi i love u lah mango......sayang anak ibu...:)

habis dia makan 2 mangkuk...lepas dah habis tu..boleh minta telur lagi...aoaiiiiii..dia cakap elooo telooo nak nak..kelakar je...


***Paling tak tahan bila aqil makan siput sedut...beria2 dia sedut..kelakar tau...bila kita tanya what is this?...dia kata siiiiiiputt!..haha..kelakar tau bunyinye..bunyi Si die panjang time Put tu sejengkal je...adeii...bolehlah anak...pelan-pelan kayuh ye cakap....






bubye....:)




Egg sandwic bersalad mak sinchan mabelesss

Hi loveliesss,

HOho ni bukan entry mak sinchan...haha..saje saya bagi weird nama egg sandwic ni...sebab bila sekali tengok macam ogre yang kiut..hahahaha..ok stop..tak kelakar okey....:D
Sementara si kecik tu duduk tengok cerita mickey dia tu..so ibu dia prepare sandwic untuk dia..bolela dia duduk sambil makan-makan...

Taraaaaaaaaaa....camner..nampak tak ogre kiut saya...ohh tidakkkk rambut salad tu je yang keriting,rambut saya sama sekali tidak...kahkah...guna roti gardenia je,dalam sandwic ni saya letak telur hancur campur dorina sikit dengan hirisan cheese,kepingan buah epal hijau dan mayonis dan letak salad..letak hirisan tomato dan buah anggur sebagai pencuci mulut....ececeh...aqil memang suka makan telur..so ibu tambah lagi telur sejibik kat bawah tu k...nampak tak bentuk apa telur tu...kiut kan..kanak-kanak mesti tertarik la bila makanan mereka di designkan seperti ini....phewiittt~


Jap eh..saya closeup sikit......

Ha nampak dah tak....tak nampak sangat lah sebab saya dah letak tomato dengan anggur kat tayar dia...biasalah saya kan budget kretip..hahaha...sebenarnya dia bentuk kereta..just nice..comel je..,saya beli egg/rice mould maker...sekarang nasi dia pun saya mould kan siap-siap..bila dia nampak dia cakap car..fishh..sebab lagi satu design fish...mak budak pun tertarik lagila budak-budak kan...ayah geleng kepala je..sebab setiap kali ada je abang poslaju hantar barang....teeheeee~


Ha ni mould dia...nice kan...suka..suka..suka...Rm10 pack of 2-(car/fish)



Dia ada Hello Kitty tau...
 Ha comel kan...nanissss tengok tau...nak beli time ada anak perempuan la nanti..biler tu??.haha.....



Bila dia dah habis makan..dia akan cakap finss sambil renjis-renjis tangan dia...(means finished)....semua habis dia makan cuma tinggal tomato sehiris,,telur kuning sikit..anggur feveret dia licin..telur memang kompem2 habis...salad,epal habis..roti pun habis...bagus2..(^__~)



Ibu mana tak gigih kan..bluerk....k dah habis bebel...;)

Nak link dia tak???...nak link kene like dulu..tak nak like tak nak bagi boleh?..kejam tak,kejam tak...lol..saya beli mould kiut tu kat HappyGift Corner...ada banyak lagi yang kiut miut tau kat situ...g la usharr..rambang mata..geram je...;)




bye...;)



my boy almost 2 year

How time flies ya....sekejapan je masa berlalu..my boy almost 2 year April nanti..bila tanya Aqil nak adik tak..dia cakap nak..kadang-kadang nanak...hihihi..

 Anak saya yang tinggi lagi selim melim ni..haruslah baby blogger tee ni muat lagi kan.....;)



eh oklah nak pergi berasapkan dapur........:D



Tau Fu Fa panas menjadi kegilaan si cilik

Morning peepss.....

Korang noticed tak sejak saya ada anak ni..entry kebanyakan about my little hero tu kan...hehe..ala korang selalu jenguk belog i ni pun sebab si tecik tu kan..ha cepat ngaku...haha..tak pe saya suka...okey berbalik kepada title di atas..memang saya perasan sejak dia umur 7 bulan..tiap kali saya makan tau fu fa..saya adala bagi dia rasa sikit- sikit makanan kan.....tapi semakin hari dia makin suka tau..walhal dulu masa saya preganat saya tak suka makan tau fu fa sangat..yang berasaskan soya ni saya kurang sikit..ye mungkin mengikut jejak ibu dia la kan yang semestinya gila tau fu fa..kalau pergi ke pasar malam je mesti  6 bekas saya beli..tu untuk saya sorang je tau..kalau suami nak makan pun dia cuma makan sebekas je..tapi dah ada anak ni saya mesti beli 10 bekas lak...hahahaa...tak taula anak beranak ni kaki lantak ke pe...so tiap kali kalau saya makan tau fu fa ni dah macam acara beregu tau..anak saya mesti nak cepat-cepat habiskan semangkuk yang dia punye lepas tu kecek sikit ibu dia punye..kadang-kadang dia ambil terus bekas saya terus tak bagi saya balik..sabar je la...nak tak nak ibu kene la beralah ambil yang baru..wakakaka....saya kalau beli tau fu fa ni yang gula putih..kalau gula merah saya tak minat sangat..

ni belum mandi lagi ni..bangun pagi je dia terus buka petiais ambil tau fu fa ni..
muka pun macam belum sedar dari mimpi ni...blur blur je lagi.

tengok dia menikmati kesedapan tau fu fa tu....syiokk betul..

 Guna 2 sudu la cepat sikit...teeeheee..kadang-kadang tu dia tonggak je terus dengan bekas tu..huhu


Alahai anak ibu ni...peluk dia ketat ketat...geram..



till then loveliessss...
daaaaaaaaaaaa



Register 2012- Panggilan 2045

Salam semua...

Awal tahun hari tu saya dan suami pergi tabung haji nak register que untuk menunaikan haji..pakai kwsp rm 1300 je..dapat date tahun 2045 bersamaan 1466H..lewat sehari je daftar dia punye jarak setahun,..member register semalamnya dapat tahun 2044..tapi kalau dah mampu boleh kemukakan surat rayuan untuk mintak kecepatan menunaikan haji..:)..Ya Allah permudahkanlah segala urusan hambamu ini di dunia dan Akhirat...Lambat atau cepat semua ketentuan dariNya..kita hanya mampu berdoa...:)
Hati rasa macam tak sabar je nak pergi ke tanah suci Allah...wishlist-mudah-mudahan dapat pergi umrah dan haji bersama anak suami,mak abah....aminnnnn


Geng jom la register..bila lagi??


Doc yang di perlukan
- print statement terkini kwsp
- buku tabung haji( kalau tak ada boleh buat on the spot)..RM10 je
- ic bawa



P&C

II Back to 1998 II


Ya, perempuan masam tu adalah saya...sebelah saya tu suami saya...haha
masa ni saya form 3 dan mamat cinpeng sebelah saya tu form 5...;)


kami awet muda kan????..teeeetttt...

bye..:)

BegediL momma Aqil sedap gilerr

Begedil dah siap di goreng tadi...yummy yummy...jemput makan...gambo soto dah tak sempat nak snap sekejapan je habis..caner nk buat begedil..klik SINI......

bye...:)

Begentel eh BEGEDIL...!!

Hai semua, esok ibu saya nak masak soto..saya tolong ibu buat begedil lah..rajin tak rajin la anak bujang ibu ni??..hehe..uols tau tak begedil tu hape...ala kalau soto mesti la ada begedil..yang di perbuat dari kentang+ bla bla bla...kalau tak ada itu begedil, makan soto tak syiokkk woo....
Mula-mula goreng dulu kentang, goreng jangan sampai hangus..agak-agak isi kentang tu dah lembut dan kuning keemasan kita dah boleh angkat...

Toskan minyak kemudian kita tumbuk kentang sampai lumat, halus dan rata..ngeeee~

Tumbuk kentang ni kene cepat-cepat tau..kalau kentang dah sejuk, dia keras..susah nak tumbuk.**bersungguh-sungguh si kecik tu menumbuk**

 Lenguh la tangan saya..berehat sebentar bersama kit kat...haha, 

Selepas kentang dah lumat dan halus....kita campur dengan bahan-bahan yang lain...ibu masukkan bawang goreng secukup rasa( boleh je kalau nak letak daging hancur ke/ ada orang letak daun sup)..ikut citarasa masing-masing...kalau letak daun,begedil tak tahan lama..udang kering pula blender dulu lepas tu sangai...tau kan sangai tu hape??...ala kita sangai kat atas dapur tanpa minyak..dan campurkan ke kentang tadi..masukkan garam secukup rasa..masukkan lada sulah sikit dan juga kuning telur sahaja(yang putih telur kita guna time nak goreng)...udang kering dan bawang goreng ni uolls agak-agak la letak secukup rasa,kalau nak lebih taruk lebih..tak ada masalah..Lepas tu kita uli jadi doh dan bentuk-bentuk kan dia bulat-bulat dengan penuh kasih sayang..haha

Okey bereh!!!!esok dah boleh goreng...............;)


Anak saya memang suka buat muka cheeky gitu..tu yang nak gigit je tu....haha..=.=!





mudah kan..

selamat mencuba...:)





Good info for us

Hi mommies/daddy di luar sana....
nak share info baru yang saya peroleh dari blog page  yaya...
Ustaz Ismail kamus kata, jangan di cium anak ketika tidur kerana membuat anak lebih degil.


Yaya...sue dan husband pun suka sangat cium anak masa tidur...huhu, sedap kan bau anak...wangi je..lepas ni kene beringat lah..:)

Mengadu Domba

Mari kita hayati bersama-sama….

Mengadu domba merupakan perbuatan yang boleh mengakibatkan persengketaan dan perbalahan antara dua belah pihak. Sikap suka menyampaikan cerita atau menyampaikan percakapan satu pihak kepada pihak yang lain dengan tujuan yang tidak baik sehingga menimbulkan perasaan tidak senang di hati pihak yang lain, dan akhirnya membawa kepada perselisihan faham antara kedua belah pihak adalah sama dengan menabur fitnah.
 
Dalam peristiwa Isra‘ dan Mi‘raj, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah menyaksikan segolongan lelaki dan wanita yang memotong satu potongan daging daripada salah seorang dari mereka. Kemudian mereka meletakkan potongan daging tersebut pada mulut salah seorang dari mereka dan berkata kepadanya: “Makanlah sepertimana yang aku makan”. Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam bertanya: “Wahai Jibril, siapakah mereka itu?” Jibril ‘alaihisalam menjawab: “Mereka inilah pengumpat, pencela serta pengadu domba”.
Mengadu domba adalah maksud dari perkataan Arab an-namimah. An-namimah berasal dari perkataan an-namma yang bererti mengeluarkan berita dengan tujuan menghasut.
 
Dalam kitab al-Mausu’ah al-Fiqhiah al-Muyassarah, an-namimah bermaksud memindahkan atau menyampaikan berita pada orang lain dengan tujuan yang tidak baik.
 
Menurut Imam al-Ghazzali Rahimahullah, perkataan an-namimah pada kebanyakan pendapat adalah menyampaikan percakapan orang lain kepada orang yang dikatakan. Contoh: Seseorang berkata kepada seseorang yang lain “ Si polan mengatakan tentang engkau begini begini”.
Contoh ucapan atau kata-kata lain yang menggambarkan tentang perbuatan mengadu domba, antaranya: “Dia melakukan begini terhadap hakmu”, “dia merancang untuk merosakkan urusan kamu”, “dia merancang untuk membantu musuh kamu” atau “dia memburuk-burukkan tentang hal dirimu”.
 
Hukum Mengadu Domba
 
Ulama bersepakat bahawa mengadu domba termasuk antara dosa-dosa besar. Imam al-Ghazzali Rahimahullah menyatakan bahawa mengadu domba adalah dilarang kerana ianya mendedahkan sesuatu perkara yang tidak boleh didedahkan samada perkara itu tidak disukai oleh orang yang mengatakannya atau orang yang mendengarnya atau tidak disukai oleh orang yang ketiga (orang yang dikatakan).
 
Perbuatan yang dianggap mendedahkan sesuatu perkara itu adalah samada dengan kata-kata atau dengan tulisan atau dengan isyarat atau dengan gerak-geri, samada yang disampaikan itu daripada perbuatan atau percakapan, samada ianya tentang keaiban atau kekurangan pada diri orang yang dikatakan.
 
Hakikat mengadu domba ialah mendedahkan atau membuka rahsia seseorang yang dia sendiri tidak suka orang lain mengetahuinya. Maka jika seseorang itu melihat sesuatu perkara (hal ehwal orang lain) hendaklah dia mendiamkan diri sahaja tanpa perlu menyebarkannya pada orang lain.
 
Walau bagaimanapun jika dengan menceritakan sesuatu perkara itu mendatangkan faedah kepada orang Islam atau dapat mencegah daripada berlakunya maksiat, maka tidaklah menjadi kesalahan jika dimaklumkan kepada yang lain. Contohnya: jika dia melihat seseorang mengambil harta orang lain, maka hendaklah dia menjadi saksi bagi melindungi hak orang yang empunya harta tersebut. Namun jika tujuan sebaliknya, perkara menceritakan hal atau percakapan orang lain dianggap sebagai mengadu domba.
 
Balasan Mengadu Domba
 
Mengadu domba merupakan salah satu daripada dosa-dosa besar kerana perbuatan ini akan mengakibatkan perkelahian antara dua belah pihak. Maka oleh kerana itu Allah Subhanahu wa Taala telah menjanjikan balasan azab yang pedih kepada golongan pengadu domba.
 
1. Firman Allah Subhanahu wa Taala yang menggambarkan tentang kecelakaan dan penghinaan bagi pengadu domba:
Tafsirnya: “Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci dan pengeji.”
(Surah Humazah: 1)
Penghinaan, azab serta kebinasaan dari Allah Subhanahu wa Taala bagi golongan pencaci dan pengeji. Pencaci dan pengeji menurut Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhu: orang yang suka mengadu domba, merosakkan kasih sayang (sesama manusia) dan penzalim yang membuka keaiban (orang lain).
 
2. Firman Allah Subhanahu wa Taala lagi:
Tafsirnya: “Yang suka mencaci lagi yang suka menyebarkan fitnah hasutan (untuk menjahilkan orang ramai).”
(Surah al-Qalam: 11-13)
Maksud ayat di atas ialah golongan yang suka mencaci dan menyebarkan fitnah untuk merosakkan orang lain dan ini tergolong di dalam perbuatan mengadu domba. Golongan ini tidak akan memasuki syurga sebagaimana yang diriwayatkan oleh Huzaifah Radhiallahu ‘anhu, bahawa beliau mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda:
Maksudnya: “Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba”
(Hadis riwayat Muslim)
 
3. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari sahabat, Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhuma, bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam berjalan pada suatu tempat lalu mendengar suara dua orang yang sedang disiksa di dalam kuburnya.
Maksudnya: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda: “Dua orang (yang berada dalam kubur ini) disiksa, tapi bukan disiksa kerana melakukan dosa besar.”
Baginda Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda: “Ya, salah seorang daripada keduanya itu tidak bersuci dengan bersih setelah berkencing, sementara yang satu pula berjalan (di kalangan manusia) dengan mengadu domba”.”
(Hadis riwayat al-Bukhari)
 
Bedasarkan al-Qur’an dan hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam, mengadu domba itu adalah haram dan neraka adalah tempat mereka sebagai balasan daripada Allah Subhanahu wa Taala. Adalah menjadi kewajipan kita untuk tidak melakukan perbuatan tersebut dan menolak jika di datangi oleh golongan yang suka melakukan sedemikian.
 
Cara Menolak Jika Didatangi Oleh Pengadu Domba
 
1) Jangan mempercayainya, kerana orang yang suka mengadu domba adalah orang yang fasik. Orang yang fasik ialah orang yang ditolak kesaksiannya (syahadah). Allah Subhanahu wa Taala berfirman:
Tafsirnya: “Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu mengenainya sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”
(Surah al-Hujurat: 6)
 
2) Melarangnya supaya tidak mengadu domba dan menasihatinya serta mencela perbuatannya itu sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Taala:
Tafsirnya: “Suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah dari melakukan perbuatan yang mungkar.”
(Surah al-Luqman:17)
 
3) Hendaklah membenci perbuatan mengadu domba itu kerana Allah Subhanahu wa Taala. Sesungguhnya perbuatannya itu sangat dibenci oleh Allah Subhanahu wa Taala. Maka wajib kita membenci perbuatannya sebagaimana Allah Subhanahu wa Taala membenci perbuatan tersebut.
 
4) Janganlah bersangka buruk terhadap sesama saudara dalam Islam yang tiada pada ketika itu. Firman Allah Subhanahu wa Taala:
Tafsirnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang), kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa.”
(Surah al-Hujuraat: 12)
 
5) Tidak perlu memperbesar-besarkan apa yang disampaikan kepada kamu dengan mengintip atau mencari (keburukan) untuk memastikan (apa yang disampaikan), sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Taala:
Tafsirnya: “Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang.”
(Surah al Hujuraat: 12)
 
6) Jangan kamu menerima apa yang kamu sendiri tidak suka dan melarang dari perbuatannya. Dan jangan disampaikan pula cerita tersebut pada yang lain, contohnya kamu berkata: “Si polan memberitahu kepadaku begini”. Perkara seumpama ini juga dianggap sebagai mengadu domba dan mengumpat. Maka dalam keadaan ini, kamu sendiri melakukan apa yang kamu sendiri melarang (orang lain melakukannya).
 
Peliharalah lidah daripada melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh syariat, seperti mengadu domba atau menyebar fitnah kerana ia merosakkan perhubungan sesama insan. Takutlah terhadap balasan mengadu domba itu. Balasannya adalah api neraka sebagaimana yang diperlihatkan kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam pada malam Isra‘ dan Mi‘raj.



Semoga kita terpelihara dan di jauhkan dari perbuatan sebegini....
Takut dengan balasan Allah s.w.t


Potong dan Gulung Kertas

Macam-macamlah nak share kat korang ni..jangan korang muntah hijau sudah..hihi..kali ni pasal Potong dan gulung kertas a.k.a quiling paper...ni first time saya terjebak dalam quiling ni..ni gara-gara saya terjumpa youtube tentang quiling ni di blog-blog craft..saya memang suka bende yang kreatif metip nih...terus cakap kat adik,akak tolong buatkan wedding guestbook k..dia off course la ok je..beruntunglah ko dik..semua akak ko nak tolong buatkan...haha..dulu masa saya kahwin kebanyakannya saya buat sendiri..tapi saya tak sempat lagi nak review..sampai dah ada anak sorang dah ni..propa la ko ni sue...berjanggut orang tunggu ok..haha...tapi mereka-mereka yang pakar dalam quiling ni ada set quiling nak gulung-gulung kertas ni...saya ni asal boleh je...kertas pun saya potong-potong pakai pisau..rumit la sikit..nak gulung dia saya guna lidi satay je..memori sungguh..

Okey jom saksikan my first time version potong dan gulung...layanzzz

Mula-mula saya potong kertas putih lepas tu saya gulung banyak-banyak jadi bentuk macam ni...cuba korang tengok..yang mana lubang quiling tengah-tengah besar tu saya gulung pakai lidi satay..lepas tu tengok tak cantik je..sebab mula-mula tak pandai sebab main pakai gulung je kat lidi satay tu...lepas tu hujung lidi satay tu hujung dia saya potong..so gulung again...nampak tak makin lama makin cantik kan gulungan saya...kalau kita gulung dari hati memang cantik**tak boleh blah puji diri sendiri kan**lol

Bunga pertama saya..kira ok la kan..kata quiling beginner..;)

Ni gulungan untuk buat dedaun...hihi..saya tak ada quiling template tu..so saya main agak-agak je gulung..lepas tu gam..gam pun mula-mula saya pakai gam uhu je..dah tu je gam yang ada kat umah ni kan..orang kata jangan membazir..guna apa yang ada sudah..hihi!

Nampak tak saya rajin potong kertas tu halus-halus...


Disebabkan tenaga pengajar saya main google je kan..tengoklah saya quiling tanpa arah tujuan...haha..pusing sana pusing sini janji bentuk bulat,janji pusing-pusing...janji bentuk bunga...hahaha..macam nak pergi quiling class la..:)...ke ada sesape nak ajarkan saya?..:D


Secara kasar sketching wedding guestbook dia macam ni..baru susun dan letak..belum gam lagi...tempat doilies paper tu nanti saya nak letak nama pengantin..kreatif dan simple kan.

bagi rakan-rakan bloggers saya yang balik jb jemput datang jangan lupe sign juga ya..save da date 3 March 2012-letak siap-siap url belog korang...baru happening...ada yang macam guestbook ni aku yang punya..hihi...sukahatila nanti sesape nak lukis ke hape..page banyak.ape ada hal...ada ke sesape yang kenal aku..hakhak..biasalah kakak perantin selalu over...pengantin mesti senyum meleret sebab banyak wishes yang mencuit hati nanti..orang kate my quiling cantik walaupun beginner kan...kihkih..so tempahan dibuka bagi sesape yang percaya dan berani dengan kekreatifan saya..bluerk

 Ni GuestNote on my wedding day...sampai sekarang tersergam indah je bergantung kat wall...nak masukkan dalam album macam sayang pulak..tak masuk senang berhabuk lak..hihi..cakap malas kan senang....Mak saya first wish yang blue color tu..terharu je..my uncle siap tulis jawi lagi...besh gila.

Ada yang berminat nak request wedding guestbook????....nak suruh saya design quiling  je kat guestbook korang pun boleh...pm me at nong.empire@gmail.com

Saya nak belajar buat design burung dan bear ni....blogger kak lin ni my inspiration for quiling...macam mana ye nak buat macam ni???...
.

.

.

.

.

.

.

 admire this design...so cute


wishlist :i think i need paper shredder and quiling tool la....ada sesape tau tak mana nak cari paper shredder....


nite loveliess,,,,,........
kalau suka silalah LIke..tQ

DiY bunga tisue tapi pakai crepe paper

Happy weekend day uolss!...........
Salam Maulidur Rasul. Selawat dan salam buat Nabi junjungan kita. Allahumasoliala Saydina Muhammad.. 
Hari ni saya tak kemana-mana,..masak sudah..makan sudah..ni baru je selesai kopek nangka...mulalah aktiviti mengDiY ni...:)Mohla kita belajar cara buat bunga tisu ni ek...tapi saya guna crepe paper, lagi mudah tau..
okey tak nak buang masa lagi....sila scroll..hiks!

Barang-barang yang di perlukan...crepe paper-dawai halus-gunting

 Cara pertama- potong segiempat sama crepe paper tadi mengikut besar mana dan berape layer yang korang nak.

 Cara kedua- lipat crepe paper tadi macam cara kita melipat kipas tu..tau kan??..lepas tu lilit dengan dawai halus tadi.

Cara ketiga- bahagian hujungnya kita potong lengkuk sikit.

Cara keempat- kita tarik satu persatu layer crepe paper tadi.

So dia akan jadi macam ni...bahagian sebelah siap!!..kita buat yang sebelah pulak k.

Ok...dah jadi bunga sekuntum...mudah kan....

yey dah banyak kuntum......so bride to be boleh la try kan..nak buat centrepiece ke..bunga pahar ke..bunga tangan ke...macam-macamla ikut kreativiti masing-masing...yang penting crepe paper ni murah je...yang ni saya buat untuk adik saya punya deco hantaran nanti....sedang brainstorm my kepala untuk idea hantaran dia nanti....ngeeee~



SELAMAT MENCUBA...


Period lambat if Fully Breastfeeding Normal

Who's agreed with it???...............

Yup..memang betul ya mommies2 semua...kalau kita fully BF anak memang hormon kan berubah...even my doc pun cakap ,selagi u bf anak u, do not to worries about that..Ada yang sampai 2 tahun pun still tak datang bulan...bagus untuk kita juga selain dapat menurunkan berat badan secara pantas selepas hamil..ia juga bertindak secara tidak langsung  for family planning..so no need to ambil injection or else kan...kurangla sikit kos kan...macam saya dulu memang nak ambil injection for family planning kan..3 bulan sekali inject rm 120...tapi bila fikir balik saya tak jadi ambil sebab doc kate selagi saya tak datang bulan dan breasffeed anak..tak payah risau tentang sangkut anak satu lagi...tapi kalau ada,kita redha dengan kehendakNya...dan rm120 tu dapatlah kita beli pyjamas anak 5 pasang kan...hahaha....but its depends for each person la..ada orang datang bulan cepat,ada yang lambat..macam saya memang dah 2 tahun lebih termasuk masa preggy ni memang tak datang bulan...memang save gila sebab tak payah nak beli kotex melambak-lambak....haha

Tapi alhamdulillah dia telah kembali, setelah sekian lamanya bulan tak pernah hadir,dia hadir juga pada bulan 12 last year..so baru  2 kali saya period..owh dah kene start beli kotex lah macam biasa....hehehe...tapi yang kali ke 2 tu period datang lewat sebulan...dah saya fikir memang sah preggy lagi ni tambahan pula saya kuat makan lak sekarang...macam-macam pula saya ngidam nak makan..tapi bila wat pregnancy test..negatif...):..tak pe usaha tangga kejayaan kan....

Alhamdulillah hingga kini Aqil masih lagi fully BF..tapi yang saya risau sekarang ni sebab bulan 4 ni dia dah nak masuk 2 tahun...dah nak kene ceraikan susu la kan...tapi dia still tak boleh nak minum susu tepung...bagi je dia minum termuntah-muntah keluar terus...kesian dia..semua susu saya dah try...orang kata mungkin aqil tak boleh terima susu yang berasaskan lembu..tapi kene try susu yang berasaskan soya....any suggestion????...tapi air ribena, barli, sirap,carrot,fresh orange laju jeeeee......boleh ke lepas 2 tahun kita bagi minum air milo je ek..if memang dia tak boleh nak telan susu la.


ish runsing...................



Starhill mandi manda

Hello peeps,

Ni kira entry peram terlalu lama sebabnya ni kejadian masa hari raya haji last year...hihi...sila senyum tak perlu kata apa-apa...hihi..jangan mare ha...beginilah jadinya bile mood berbeloging sudah ke laut...(=.=!)..ikan di laut...asammm di darat,..lalala~
Masa balik jb ni ingat nak pergi mandi kat mane tu yg ada sotong2 tu..yang water park dalam mall kan...tapi tak jadi sebab penyakit malas dah datang...ayah dah malas nak drive..hahaha,..maka pegi mandi dekat-dekat aje ye nak....ni pun pegi keesokan harinya sebab kaki aqil luka.....besar pulak tu melecet sebab terseret kat kerusi..die turun dari kerusi main terjun je...tak nangis lak tu..ibu die yang macam nak pitam tengok darah meleleh banyak..phew~~makanya sampai hari ni bekas luka tu ada lagi..tak hilang..:(

Pergi jugalah mandi..tak tahan la nak tunggu luka Aqil baik kan..haha...tambah lagi Aqil dah faham..bila kite kate jom pegi swim..die dah ambil swimming suit die..kalau tak pegi swim kan..swim kat dalam bilik air pun jadik tau...aduaiiii...

Okey jom layan pix yauu!

 ni pintu masuk die...masuk bayar-Adult rm10..child-free je

ni tempat mandi budak-budak....ibu bapa budak pun boleh join sekaki..hihi

Bagi si kecik tu warming up dulu...

Boringla pusing-pusing dalam boya ni bu....
pastu kita pakaikan boya tu kat badan die...elok je die berlari-lari dalam air tu...kaki jejak dah...kiyut je lari-lari bawak boya die kemane-mane...haha

Ha part ni memang Aqil suka...siap minta nak naik lagi tau..maka beround-round lah asik turun naik meluncur mende ni.

   
Ni tempat mandi orang dewasa..best jugalah..tapi tak dalam sangat..biasa-biasa je..

 Ni kira panjang jugalah nak meluncur hingga kebawah....kat sini jugalah camera aku jatuh dalam air...terus gelap tak boleh on....huhu


Akhir entry,macam biasalah anak aku kalau dah jumpa air memang tak boleh di pisahkan...hahaha..meraung-raung tak nak balik...geram je..



I SEKIAN I




Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net