5 Month++

Sedar tak sedar dah 5bulan kandunganku..
Sekejap je kan mase berlalu..
4month to go..mummy to be..hohoho

kadang2 aku lupe yang aku ni mengandung..hehehe..
ye la dengan perut pun kecik je...bonjol sikt je..baju2 sume masih bole sarung lagi..hehe,jeans pn masih bole sarung lagi..walaupun kadang2 suami aku bising kate nanti baby tak boleh bernafas...huhu

Badan pun tak terasa berat lagi..ecewahhh..tu sbb berat bdn aku yg trun mendadak akibat mornin sickness...dh 3bln cek so berat aku dh naik 3kg..kini beratku hya 47kg..kurus kan?sdgkan aku tak pregnant dulu pun berat aku 52kg...hikhik..tp doc kate ok..:D
ye la kan..time2 preggy ni kite kene berfikiran positif kan..so kene la rase diri tu slim lagi..kalau tak nanti sakit hati tengok perubahan diri..kakakaka..


Baby dah mula aktif bergerak..rase mcm butterfly terbang n kadang2 bler pergerakan bb kuat jd berombak2 peyutku..:)tendang la lagi..mummy suke ok..asal baby aku sihat aku sakit sikit takpe..^^




pix ni aku amik en.epul punye...:D
tengok mak buyung masih muat ddok di sebelah pengantin..sj je aku letak pix ni nk tunjuk yg aku masih slim...kakakaka..jgn mare ha



majlis derang 27hb december"09-Neway Congratss!! to cikkim & fieza..semoga berbahgia hga ke'akhir hayat...cepat2 proses baby ya...ngeeee

.................................................


.................................................
......................
................
juga genap 2bln sudah aku pakai tudung...
insyaallah smpai bile2...
Tahniah Asue..:)



Penutup 2009

31 December

"Selamat Ulangtahun buat isteriku.Semoga dmurahkan rezeki serta menjadi isteri yang solehah..brfikiran positif selalu...love u ma"


Hari ni Hari jadi aku...hoooyehh!!! aku mcm lupe je sbb keje yg terlampau banyak..dengan keadaan aku yg tak cukup zat je aku rasa...hahaha..

hehehe..terharu bace ape yang suami i tulis...
thanks syg 4 everythin....i love u too pa so much...sayang kamu banget!!
Terima kasih kerana menjaga saya n baby dgn baik....muahh

err aku pk negatif je kot kebelakangan ni...bknlah aku cpt sensitif je time2 preggy ni..



.............
......................more2 surprise ya b..suka sgt oke!!
Terima kasih segalanya.....


present yg iteww tetap ade..:D
love u so much!!!


Gud bye 2009,..welcome 2010
Happy New Year kawan-kawan..



tak lupe juga..Congratsss to yaya kerana dah selamat melahirkan baby A'uf Mikail pd 25dec....same bulan dengan auntie ye..walau tak same date kan...ngeeeee
comeiiii sangat...tunggu member A'uf lak ye...jeng3x


Kromosom X dan Y

Seperti yang kite tahu Kromosom Y membawa sifat-sifat kelelakian manakala kromosom X berisi sifat-sifat kewanitaan. Di dalam sel telur ibu hanya dijumpai kromosom X, yang menentukan sifat-sifat kewanitaan. Di dalam benih ayah, terdapat sperma-sperma yang berisi kromosom X atau kromosom Y saja. Kromosom adalah unsur utama dalam penentuan jenis kelamin Perempuan mempunyai unsur X X Laki-laki mempunyai unsur X Y.


Begitu juga dengan keluarga kami...Gen kromosom Y lagi kuat berbanding kromosom X...maksudnya dalam keluarga kami gen lelaki kuat berbanding perempuan..
dimane keluarga abahku jg begitu.

adik beradikku..aku seorang saje perempuan

begitu juga dgn adik beradik suamiku seorang sj perempuannya..



so dari segi saintifiknya kesimpulan dsini untuk kami dapatkan cahaya mata perempuan sangat tipis..kalo ade pun kemungkinan juga seorang..



Dan rata2 sume brharap nak anak sulung lelaki lg2 suami kite..mst die berharap nak ank lelaki coz ank frst kire ketua keluarga selain die..dan yang penting die ade team la tu sbb same2 lelaki kan...
boleh jage adik2 yg lain..
nanti kalau gaduh2 gan adik mst si abg tu kata" sy kan abang"..


haha
kalau perempuan alahaii comeiinyee..mommy leh tocang2 kan rambut...nak beli baju kamu sikit banyak punye pilihan sampai rambang mate...kebyakan bj2 baby gurl lg byk choice berbanding baby boy.


kalau baby gurl boleh pakai blue..kalau baby lelaki tak kan nak pakai pink lak kan.... dah mommy sume kalau nak selamat beli color yg standard je....



dan kami tak kisahla kiranya anak sulung kami ini boboy ke gugurl.....
n he give me kromosom Y!
Insyaallah...
ape2 pun Alhamdulillah...syukur sgt:)

Kembali....

wahhhhh sudah bersawang.....maaf ya semua..eceh...kekee..bkn ape xsihat la.sob sob...dr raye till nw.:((
kembali di entry kali ini...yeahhh...curi ms sbb ms ni bdn gah segar skit...kalo x mau kondem je spnjang hari...

mule dr mana ya...byk sgh kejadian yg trjadi..yg pastinya raye tahun ini tdk semeriah mane bg aku..huhu juadah raye pn skit je yg aku leh mam..:(..memandangkan kesihatan aku yg xberape elok....sik memerap dok di rumah...g blk kpg, jln2 sume huhhhhh muntah segala bagai....mood raye mmg xberapa nk baik...:(
mood bergambo juga tiada...hahaha..so tis raye mmg xbyk muke aku...akkakaka..abaikan je la...haha
suamiku turut setia menemani aku kemane jua..bler ku tdo..tdo lah suamiku...:D..maaf ya suami..isterimu xde mood dikala ini...

owh..entry sblm raye ku kate ngidam dgg rusa kan?...yesss aku sdh dpt mkn..rsnye manis dr dgg2 yg lain..mcm wangi skit...hehehe..so bler dh dpt mam syplah..^__^tq sayang...muahh


aku br blk dr hospital..??????
..kekeke trus pegi ke lappy ku..rinduu..hahaha
iya aku br kuar dr hospital hari ni dimana tubuh bdn ku kekurangan air..doc kate sume air dlm bdn bb dh serap...hehe,hgakan nk buat urine test pagi tu pn aku xleh nk tershishi....huhu..mnm air byk2 akhirnye aku muntah je..
Dsbbkan ku always muntah2...alahan teruk hga semua mknn,air mineral pn aku xboleh nk telan..omg...makanya emergency kne tahan wad 3hr di Hospital Pakar An Nur...huhu so 12botol air harus dimasukkan ke saluran drhku...dimana 6000ml ke liter tah yg msuk...huhu..sakitnyaa tgn sik kne cucuk je..=.=..br je tuari msuk air di Hsptal Az Zahrah...xabis baik lg....uwaaaaaaa..hebatnya dugaan ms preggy..


scan baby elok je aktif sgt....doc kate bb u aktifla tamow dok diam pn..dlm sakit2 tu happy jglah aku tgk bb kan...alhamdulillah bb sihat..mom die je sengsara...cek hari2 tekanan drh rendah..haha" Bersabarlah dlm menghadapi penyakit..sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa".....:)
aku dpt mc smgu..nxt week br aku leh nek kje..bdn rs lemahh sgt..

so layan gamboo je la yerk...nk rehat..:D
Ni sbhgan mknn yg dsediakan..yg lain xsempat nk snap..ngeeeeee,servis mmg excellent...mknn yg dsdiakn amatlah byk..:)..billing paymentnye pn mmg excellent..hahaha..>.<











keadaan di blikku...Rose 6



>>>>>>>.....dan kebosanan melanda kami...haha lihat suamiku.....ngeeee










busannyeeee............................ pix shakieess je...haha





dan akhirnyeee stlh 3hr....yeahhh aku leh discharge....haha..kegembiraan sengalan kami..
shake lagisss..xleh blah r..grrr








SeLamat Hari Raya Aidilfitri


Salam Alls...

Sekejap je Ramadhan berlalu....Syawal pula menjelma...bdn semakin lemah dek mornin sickness di kala ini...
Di kesempatan ini Asue,suami n baby ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat kwn2 sume..Ampun Maaf dipinta..0-0 ya.....
Lagu2 raye berkumandang disetiap corong2 radio..mane2 je dh dgr lagu raye....adusss hati dh balik kpg dulu...hahaha..jasad je msh dsni..hiks!!
yeahoooo blk jay bee mlm ni...Alhamdulillah due2 kpg jb,dekat je so xde la gado2 setiap taun..wink!!~~~
Raye taun ni bergelar seorang isteri..syahdunyeeee....


****Selamat Hari Raye dan Maaf Zahir Batin to all my dearest fren here...
Hati2 di jalan raye..drive carefully ya..
Hopefully leh telan juadah raye.....kalo x sedihnyee..sob sob =.=

09-09-09 ( 8 Minggu)

09-09-09

Wow cantekknyeee date hari ni kan....
Hmm dtambah cantekk lg sbb aku MC ri ni...muahahhaa..jgn mare..(^__~)
tp ade sbb muasabab nye lah..bkn sbb aku saje2 nk mc oke..spt yg sume tau aku mmg workhaholic!!.....
Bg masyarakat cina 9 bermaksud kekal selamanya,dsbbkn itu ramai msyrakat cina yg kawen pd tarikh ini...malay???oooo xde la sbb hr ni hari rabu plus puasa kan skg....


Aku demam+sakit pinggang+sakit bdn+muntah tahap terukk sgt..buih2 bykkk..myb sbb gastric aku yg on blk ni...parah parah...
so seharian dr pagi td aku terbaring d'tas katil....huhu..jam pukul 12.30 suamiku pksa ku bgn tuk pegi wat cek up...nk xnk trpksa la gagahkan jua diri ni....


Kandunganku skg sdh 8minggu...lebih mengezutkan lg berat bdnku susut trun giler punye byk...8kg tau...huwaaaaaa...1kg trun setiap mgu..haru je..mane xnya sume mknn xleh nk telan...sume bluerkkk blk..huhu..dr berat bdn asalku 53kg skg tgl 45kg je...isk isk..

So trus je menuju ke KPMC,Puchong......jumpe gan Dr Dayang...Doc trus scan my bb...hehehe..syokknyee walaupun kecik tp nmpk dh bentuk n jantungnye yg berdegup kencang...:), Alhamdulillah bb oke..sihat...heheh walaupun mama die letih pk mcm mane nk mkn nasi..hahah ptt ke aku blender je nasi2 sayur daging sume...hehehe..risaunye xtau bb mcm mane kan?..tp doc syorkan puasa elok kite n bb....walaupn kite xleh nk telan mknn tp Asid Folic jgn mis mkn..

So my nxt appt after raye...7hb oct'09

masuk ni 3 pil aku kne makan...asid folic+Tab maxoton(thn muntah)+Tab vitamin B complex(ni dpt sbb nasi sume aku xleh nk mkn:(




Dsbbkan ibu2 mengandung ni nnt akn berlaku simptom2 lupa..so nk listkan mknn yg bole n xbole nk mam la...bkn ape nk beri peringatn bg diri dan jg kegkwn yg lain...(^_^)


Makanan yg elok d'mkn

Yg ini mengikut system pyramid mknn

* Susu - 2 or 3 gelas sehari...kalo xleh nk telan susu leh tukar gan soya oke...
* Nasi /Roti - 5 hidangan sehari....hmm aku leh telan susu je..ns xleh lg..:(
* Protein - Daging,Ikan,dgg ayam,kerang..2 hidangan sehari..leh gak tukar dgn kekacang,tauhu or tempe...i suke tauhu..hehe
* Telur - 1bj sehari atau 5-6 bj seminggu
* Sayur2ran- 2 hdgan sehari
* Buah2 han - 2 hdgan sehari
* Air - tdk kurang dr 8 gelas sehari

yg ni i yg mkn...hehe

* Asid Folic- mst mkan...jgn mis mkn tau

* Susu- Anmum..kalo xleh mnm susu ni leh ganti gan soya or susu bese oke.

* Apple Juice

* Bijirin- cococrunch/cornflakes

* Cheese- ptt ms i muntah2 i msh bole mam cheese cake tau..haha

* Yogurt - yg ni peberet mmg suke mkn.

* Kismis

* Kurma

* Buah Pisang- sng tuk system digest kite..i pn kne pksa gak mam..sbb i xsuke mam pisang:(

* Apple,Mangga,Grape,Pear

* Roti- i hya leh mkn roti gardenic yg wholegrain fibremeal je..ni suami yg syorkan..alhamdulillah leh gantikan nasi jg..

* Tau fu fa - tp yg ni nk yg panas je..

* Telur

* Sayur bga kobis & Carrot - ni pn kdg2 mkn biler nk..huhu sayur payah tul nk telan skg...try salad lah..heehe


Makanan yg tak elok d'mkn

* Air Tebu - (org kate tajam) bahaye..dsbbkan aku dh minm air tebu ni..so dh tau g mane rsnye..takuttt leh jd keguguran d peringkt awl mcm ni.

* Air Nenas - tajam gak

* Air Kelapa - org kate air kelapa ni pn tajam gak...tp de sstgh pndpt kate dlm 7bln ke ats leh mnm tuk kulit bb bersih je...betuii ke?...beshnyeee da lame i idam2kan air kelapa ni...kecurr lahh

* Caffein - org kate tajam d tahp permulaan preggy ni sbb leh mybbkn keguguran...agknye kalo mnm caffein ni bb pn ssh nk tdo kot ek...bab tu xelok tuk bb..hehe pandai2 je...

* Teh - akk iparku kate nnt bdn senang msk angin..hindari mnm oke..teh suam ke teh tarikk ke..aduishhh peberet tuh.

* Fresh Orange - juice ni pn jgn mnm gak coz doc kate orange de asid..adehhh aku da lerr mnm juice ni je sjk preggy ni..pttler aku susut kan???..

* Air Tembikai- sejuk katenye

* Timun- timun pn sejukkk

* Daging Kambing- dgg ni panas kan..daging rusa panas x ek??...adehh sue tibe2 je idam nk mam dgg rusa nih....adodoiiii dan sue pn xpenah rs dgg rusa ni camner rasenyee..sodapp ke idak????..kt mane nk carikk ni.....

* Buah Papaya- ats nasihat doc xleh mam papaya...xtau np ek???..i pn xtya..huh

* Buah Nenas - of course mmg xleh mam la..

* Petai/Jering

* Asam/Jeruk - d'awl kandungan ni mmg xdsyorkan mkn asam2 n jeruk2 ni..

* Yg berasaskan cuka - cth sambal ns ayam...alamak...!!!my feveret lahhh

* Mknn yg Pedas2 -huhu asam pedas..i mmg gile pedas..adehhh

* Tapai- thx to yaya...update me!!




P/S: bg kengkwn sume...Lets share tips together ya....bole bgtau i list2 mknn yg xde dlm list ni..sgt membantu..trimass!!



Anmum


Ellopss...Al-kisahh.......

Ha ni la susu anmum tu...setakat ni leh telan lg susu ni..tp coklat flavo lah..kalo vanilla flavo mmg kompem aku xleh telan..haha..
fenin carikk susu ni sbb aku xkenal pn camner rupe susu ni....yg aku tau anmum je..pastu berbagai2 jenis anmum aku jumpe..dr lngkah1,lgkah 2,4 breasfeeding,anmum essential n aku xpasan lak susu utk ibu mengandung...jenuh aku nk igt iklan sharifah shaheera psl susu anmum ni tp mmg xleh nk igtlah...


At last mmberku Aja sent pix susu ni...(ank die comeii sgt..i loikee) so dh tau la rupe susu ni camner..sng je nk cari..hehe..sbb dikala ini mmg xleh jln n diri lame2..nk tumbang je rsnye..huhu...thx a lot ja..lap u!!
yeahhh trus je serbu beli susu ni...suami kate beli kotak je dlu tgk i leh telan x susu ni...
murah je regenye..rm20.40


susu ni bgs utk pekembangan otak baby kite semasa dlm kandungan...
Semasa dlm kandungan,otak bayi mule trbentuk seawal hr ke 27 kehamilan, Pd ms ni pertumbuhan & perkembangan otak berlaku dgn cepat,di mane sel-sel otak akn berkembang pd kadar 250,000 sel per minit...sel-sel otak memerlukan pemakanan dan rangsangan yg betul utk memastikan perkembangan otak yg optimum..
Folat penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel dlm tubuh ibu dan bayi.
Kajian trkini didapati bhw wanita2 di malaysia mmpunyai tahap pengambilan folat yg rendah.
so bakal ibu di syorkan supaya mengambil "2 gelas anmum Materna" sehari utk memenuhi keperluan Folat harian kita.



so bakal2 ibu semua...jommm minumm susu...(^__~)





Nikah+Resepsi+Bertandang

en3 ketiga2 mjlis ini akn ku hapdate bler ade waktu kelapangan ya..ramai yg dok tya2 dh..tidak jemu lg ek psl Hari kegemilanganku..ngeeeee.Di kala ini waktu tdk mengizinkn ats ketidak keseimbangan hormon bdnku..


stay tuned......

6 weeks 3 day

kembali...en3 lps ku kate nk double kompem kan..hehee

di sebbkan ku kelewatan dtg bulan dh 19 hari..kami gan terujanye pegi beli preg test..da tgk tp due2 pn blurrr..so kami tgu sikit hari lg.

Alhamdulillah..sharing gud news ya.

......laju je kami ke klinik..sbb hari ni i nye tummy xsihat gara2 smlm bantai minum air tebu ms berbuka..dsbbkan aku mmg giler air tebu..hiks!(xtau lak air tebu ni tajam..xariff ttg ni..kalo nanas ke aku tau la) huhu rs nk pengsan lps tu sbb perut rs memulas lain mcm..sakitt sgt....xtahan trus pengsan ke tdo aku pn xsedar..sedar2 da kul 4.45am,tu pn suamiku yg kejut sbb die gan mmbernye menyiapkn pojeknye hga pgi xtdo...huhu...trus kelam kibut masak tuk sahur..tanak nasi,msk2 sgla..alhamdulillah cpt je siap.....dh xlarat dh tp kene isi perut suami dlu...kate isteri mithali..^__~


ok situasi di klinik...
sampai2 je sane trus g kt reception kate nk buat pregnant test..then serah ic sgla..die bg aku satu botol kecik..hik pesal la aku tya nk wat pe bende tu..hahaha..
then ku serah kn btl tu kpdnya kembali..

then kami di pgl msuk...
hik hik xsabo..kami teruja!!..haha sape xgembira kan??..
....result tu pn laju je jln menunjukkan positif...2 lines..kali ni lebih jelas kelihatan...
Pembantu doc yg 2 org tu pn happy tau..depa yg dok jerit happy dlu..aku n suami dh tersengih2 dh..
Doc pn said congratss to us..happy sgt...syukur alhamdulillah..

Kandunganku dh 6 weeks 3 day...insyaallah due 16 April nxt year....
Doc bg folic asid n syorkan ku minum susu anmum tuk tumbesaran bb...
Suamiku???die lg teruja la kan..sik tya aku je bler bb ni nk kuar..lambatnyee nk tgu..sabo la syg..t bler da smpai masenye bengkak2 mate kite g ofis..hik hiks!!

trus je col my mum n MIL..bitau gud news ni..hehe

Ku bersyukur ya Allah..kau berikan kami peluang ini..sguh hebat kebesaran mu Ya Allah..kau tiupkan satu lagi nyawa ke dlm rahimku..agar ku dpt merasai kenikmatan kebesaran mu,..ku berdoa semoga kandungan ku sihat,cukup sifatnya dan jadikanlah dia insan yg soleh & solehah...Amin.....

**Anak mama b strong ya...mudah2han kite dpt menjalani ibadah puasa bersame2 ya syg..muah



~~noticed skg cepat mengah2 n sukar bernafas....
~~rs loya2 je nk muntah..
~~xleh hidu bau lada pun...nk blender lada pn xde mood..tolak tepi dlu..last2 beli cili boh je..huhu
~~gigi n gusiku sakit n rs ngilu...kekurangan kalsium???..mungkin!!



Neway selamat berpuasa n bersahur kwn2...


........................................nk tdo...zzzzzzZZZZZzzz








Menunggu Hadirmu ya Ramadhan

Somebody is leaving bcoz Ramadhan is coming
TAPI Ingat KENGKAWAN semua!!!

pandai-pandai bawak diri yang selama ini dalam godaan nya!!!

…………………………


Dear All Readerss,

Ahlan wasahlan Ramadhan..

Yeah semlm announce bermulanye Puasa pd hari sbtu 22 Aug'09..Alhamdulillah akhirnye Ramadhan yg di rindui dtg lg. Mudah2han aku dpt mnjlnkan ibadah Puasa full taun ini ya..:)


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , yang baik itu dtgnya dr Allah s.w.t. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, Insyaallah. 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'.



Well, to all Muslims, let's hope for a better fasting month this year, and let us increase our 'ibadah'. (^__^)

May Allah accept our fasting

Hadiah di 2 bln genap usia perkahwinan kami..2 lines!!

My dears frenzzaa,
Betulkahhh??...kebingungan???

Nows a lots of things happened to me very2 quite differently n sumetimes me oso dun understand.. Apa sdh jadi ni....layanzzzz


Persoalannya sekarang!!!!aku kah itu?..

**" Asue u pregg ke?..muke u berseri2...berseri ke??blurr jap..aku kate kalo ade rezki alhamdulillah~love it "

**" Asue mmg kompem u sdh ade isi "..then i ask y???..sbb cara i makan lain katenye..tak byk makan tapi kuat makan..mcm mane tu..betuii ke??

**" Lagi satu...mknan manis2 sume aku tolak tepi..nw suke masam2 je..tp mmg sjk azali aku suke masam2..then kwn ckp pe tau..kompem baby boy sbb xsuke manis2..leh x gitu?...xthn statement tu kan"dsbb itulh jg my asam pedas last nite pun trlebih lak masamnye..pelik tul

**Then yg pelik lg tibe2 aku tak bole mkn or cium kuih raye,..huhu..kwn bg sample kuih raye..then kuih tu mmg aku suke la..butttt bler aku mkn then aku kate xsedap tp aku nak gak kuih tu sbb aku mmg suke kuih tu ok!...lalu ku order je..

P/S: Smlm i da sentap satu oven sbb kerajinn i membuak2 nak buat kuih raye..hiks!!so pe mksudnye itew...chai yokk chaii yokk


**Lagi pelik,iaitu tetibe dpt seru utk berbakti kpd tanah..ha mende ni slalu ku war2 kan ke kwnku..liza..hahaha..ko layan je la aku liz...walaupun umah ku mmg xde tanah tp mmg kuat giler seruan keazaman ku itew..so nk tnm kt pasu kononnye..pasu pn pasula..sgla pokok aku nk tanam..antranye pokok cili+serai+daun kari+daun kunyit+daun kesum pe lg ek..pendek kate mnde2 yg ssh nk dpt ni lah g aku nk tnm..hehe

P/S: Tawaran yg dberikan oleh mmberku liza amat menarik!!..die kate sgla benih2 pkok kat keliling umh mak mentua die ade..so aku ckp je la nk benih pe je..nnt die bg kt aku.hooreyy...~~baikkan die??..thanks liz..jasamu di kenang...pape nnt aku roger ko k..muax


**Mmg kuat melawat dr TAN...haha...suddenly urge to pee larrr...peace (^_~)

** Cepat keletihan....breast pn smkin pejal n tegang gitu..upsss (18sx shj ya) saket dbghn pinggang..mcm ni ke rsnye ye??



Jeng 3x...tepat jam 12malam...
19 Aug'09-genap 2 bln pernikahan kami...cantekkan susunan yg ALLah aturkan.

2 line...tp i xsure samade betui ke x result ni sbb kami kan msh jakun2 dlm hal ni..haha
so hubby i kate nnt kite g cek Doc tuk double kompem..happynye suamiku
..Alhamdulillah.
then tibe2 hubby i kate kalo twins ade 3 line ye...pandainye abg..>.< (sigh)
OMG..mommy to be..Alhamdulillah





to be continued..............








Solemnization Day

Alhamdulillah Tanggal 19 June'2009 kami di satukan..bermula lah episod baru dlm kamus hidup kami sbg suami isteri..Pray 4 us ya..:)


Alhamdulillah dgn sekali lafaz aku sdh sah menjadi Mrs.Aidil >.< jage sy seadanye ye...muax muax
semoga ikatan pernikahan kita brkekalan hga k'akhir hayat...Amin..




** Congrattss to my fren Anil..Hari Kegemilangan kami jatuh pd hari yg sama..>.<
Anil bdn dh ber3 pn habaq kt sue ek...

Tagged

Heee… my Fren Wim sakura tagged me,buttt its take soo long ha my responding... coz dr January aku di tagged..August br aku bertindak...so sorry wim..sue pn br berjinak2 wat blog ni..haha so bg tdk mengecewakanmu wim....Asue bertindak segera..hiks!!~~ Let’s check it out!

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
My I.C of course la kang tibe2 dpt cop mohor lak kt dahi aku ni..owh tidakk+ Duit+hp,yg penting dm handbag i sume complete..doraemon bag..:))

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
hp

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
Alamak...i married oledi..hehe~~

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
insyaALLAH till the end. Doakan kami ya..muax

5. Adakah anda dilamun cinta?
Yes, I alwayz fall in love wit my muchuk.. En.Aidil Iskandar

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
F1..hahaha i loikeeee steak..yeahhh esk nk mam steak lagikk di Island Red Cafe..makan dapat duit!!sape tanak kan..berminat???buzz me k

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Syaamil Al'Quran

8. Apakah nama penuh kamu?
Suhanizah Binti Abdul Hamid..upsss puan sudah..ngeee

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
Both

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Orlando Bloom..

11. Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
my B..die lah suami+kekasih hati+sahabat yg plg dekat dgn sy
Mum
Roslinda
Fizza larra
Sis wan
Liz liza
Feza
Jaja

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
Harusla.. lg2 da kwen bertmbh2 lg pakaian.

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
New york kot...xpn Dubai..hiks!

14. Pelukan atau ciuman?
Dua-dua

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
Sweet sangat
friendly
suke patung stich dr dulu..:)
Creative
Photogenic

16. 8 perkara yang amat saya gilai.
workhaholic...haha
Shoppin~ of course
Music
Perfume
Traveling
Layan mobie
Strawberry
chocolate + cheese cake(kne kurangkan lorr..darah O sng dpt diabetik..huh mntk dijauhkan

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan.
Oic
Erk..?
Cilako
OK fine! Whatever
Makaseh ya
Sentap
sabo je la
Astagfirullah al azim...

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
bz tahap cipanziii satu pn xdpt nak bace..kang br bc pages pertama aku dh bubumm..haha

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
Can’t Take My Eyes off You
Plain White-1234
I Will Survive – Gloria Gaynor
Yael Naim-new soul
Marc Anthony-My baby you
The coconutz-nothin compares 2 u
Fergie-Big gurl dun cry
Andra & The Backbone-Sempurna

20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
Ntahla..xbleh flashback pape,mls nk igt ni yg betul..hehe

21. Mari men'tag' 8 orang lain.
Roslinda
Fizza Larra
Liz Liza
Wan Noraini
Syana
Aznein
Jijah




sekiann....

swine flue (H1N1)

" Swine flue virus or H1N1..swine flue epidemic...swine flue pandemic..its all the same...
Swine flue virus atau lebih dikenali H1N1 influenza A...sering terdengar di corong2 telingaku ttg wabak influenza ini..takutnyee..Rata-rata mangsa yg di jangkiti virus ini berakhir dgn kematian..cptnye virus ini bertindak dah meragut nyawa....kesiannya:(...info2 yg aku dpt sume ni berkaitan dgn Bio weapon but babi2 d'pslahkan xtau la sbb nk menutup sumthin ke pe...waullahualam

Asik2 iklan cuci tgn jekk..mcm xde pendedahan sgt psl bende ni..tak ade atau aku yg xamik pedulikk..huhuhu.
isk mmg bahaye..nk kuar umah pun risau..skg ni aku mmg kureng berjalan2..hanya waktu keje n waktu blk..lagi2 mau keluar ke public area..Mega Sales pn wabak gak ni...hahaha..
br verangannzz mau cuci2 mate...tp cuci2 mate aku ni tersentap gak brg2..hik hik~~..lumrah perempuan mmg cam ni kan..(^__^)



5 lagi mangsa kematian di laporkan, Jumlah kematian meningkat kpd 56 kes...

  1. Seorang bayi lelaki berumur 2 bulan merupakan seorang bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan iaitu pada usia kandungan 27 minggu, dimasukkan ke hospital pada 3/8/09 kerana demam, batuk, selsema dan susah bernafas selama tiga hari. Keadaan bayi semakin teruk dan telah diventilasi. Swab tekak telah diambil dan rawatan antiviral telah diberikan pada 6/8/2009. Bayi meninggal dunia pada 12/8/2009 dan ujian Influenza A(H1N1) adalah positif. Penyebab kematian adalah pneumonia.

  2. Seorang lagi bayi berumur 2 bulan dimasukkan ke hospital pada 7/8/2009 setelah didapati berada dalam keadaan tidak memberikan tindakbalas serta pucat. Sebelum dari itu, bayi tersebut telah mula meragam dan kurang minum susu semenjak 5/8/2009 tetapi tidak mempunyai demam, batuk atau sesak nafas. Keadaan bayi adalah kritikal dan dimasukkan ke Unit Rawaan Rapi. Keputusan ujian Influenza A(H1N1) didapati positif pada 8/8/2009, walaubagaimanapun, bayi tersebut telah meninggal dunia pada hari yang sama. Sebab Myocarditis, hepatitis and renal impairment related to H1N1.

  3. Seorang wanita berumur 49 tahun, selain dari obes, beliau mempunyai diabetes dan dikesan juga mempunyai tuberkulosis. Beliau mula mendapat demam, batuk, sakit tekak dan sesak nafas pada pertengahan bulan Julai dan kemudiannya dimasukkan ke hospital pada 29/7/2009 setelah tidak pulih walaupun telah mendapatkan rawatan dari klinik swasta. Beliau yang dirawat sebagai pneumonia telah di benarkan pulang pada 3/8/2009, walaubagaimanapun dimasukkan semula ke wad pada 7/8/2009 untuk rawatan tuberculosis setelah dikesan mempunyai penyakit tersebut. Beliau kemudiannya disyaki H1N1 dah telah diberi antiviral pada 8/8/2009. Keadaan pesakit bertambah teruk dan meninggal dunia pada 11/8/2009. Sebab kematian adalah pneumonia teruk. Walaubagaimanapun, keputusan ujian bagi Influenza A(H1N1) yang diterima pada 11/8/2009 didapati positif.

  4. Seorang lelaki berumur 57 tahun dan mempunyai diabetes. Mula mendapat simptom batuk dan selesema pada 2/7/2009 tetapi tidak sembuh setelah mendapatkan rawatan. Pada 3/8/2009, sekali lagi pesakit pergi mendapatkan rawatan di klinik setelah mengalami demam, muntah dan cirit-birit dan seterusnya dirujuk dan dimasukkan ke hospital pada hari yang sama di mana beliau telah diberikan rawatan anti-viral. Ujian bagi influenza A (H1N1) didapati positif pada 5/8/2009 dan beliau telah meninggal dunia pada 12/8/2009 akibat sepsis disebabkan pneumonia.

  5. Seorang lelaki berumur 19 tahun, dimasukkan ke wad pada 7/8/2009 setelah demam dan batuk selama dua (2) hari dan telah diberikan rawatan antiviral. Ujian bagi Influenza A(H1N1) didapati positif pada keesokan harinya. Beliau telah mendapat sesak nafas teruk dan meninggal dunia pada 11/8/2009 akibat pneumonia.

Bagi memastikan rawatan awal dengan antiviral influenza dapat diberikan dengan segera bagi mereka yang berisiko tinggi dan menunjukkan simptom-simptom jangkitan influenza, Kementerian Kesihatan telah membuat ketetapan dengan serta-merta seperti berikut;

a. bahawa semua kes-kes yang mempunyai simptom jangkitan influenza serta mempunyai faktor risiko(mengandung, obesiti, asma, penyakit paru-paru kronik, diabetis dan golong imuniti rendah), hendaklah diberi rawatan antiviral influenza sertamerta tanpa perlu membuat ujian pengesahan influenza A(H1N1). Ini adalah untuk kes-kes yang dikesan dalam masa 48 jam selepas onset.

b. Ujian pengesahan jangkitan influenza hanya perlu untuk kes-kes yang dirawat di hospital.

c. Bagi pelajar sekolah termasuk institusi pengajian tinggi adalah diingatkan bahawa mereka yang bersimptom hendaklah mengelakkan diri daripada menghadiri kelas atau kuliah termasuk aktiviti berkumpulan. Mereka hanya dibenarkan menghadiri aktiviti-aktiviti ini selepas 1 hari bebas simptom jangkitan influenza A(H1N1).

Silalah layari web kementerian kesihatan atau ape2 saje website pasal H1N1.
Ini sgtlah PENTING!!!!


****err selamat ke??..baru veranganzzz nk menikmati Mega sale!!degill!!..heeee
****sok nk beli urine test if im preggy i tmsuk dlm list golongan yg berisiko... update later k.
Pakai mask bler kuar ke public area..ouwhhh sgh membuatku spt makhluk asing..lemass(name pn mask kan)..tp tu slh satu pencegahan bukan??? selain dr mencuci tgn..kite kne take alert ya mende2 nie...mudah2han kite di jauhi dr malapetaka ini..

Al Fatihah buat Ustaz Asari


Inna lillahi wainnaa ilaihi roji’uuuuuun

Pergi tak kembali
..
Dari Allah kite dtg,kpd Allah jg kite kembali..Ustaz mohd Asari bin Ibrahim, vokalis kumpulan Rabbani di sahkan meninggal dunia akibat serangan jantung..,Di maklumkan arwah meningal dunia selepas jatuh pengsan semasa memberikan ucapan dalam sidang media program"syahadah" di Angkasapuri.. Al Fatihah buat Allahyarham Ustaz Asari..semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan org2 yg soleh..

**Al Fatihah

Setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan

Hanya amalan yang akan dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya

Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera, bahagia pulang…kesana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kanangan
Diiringi doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

ape2 ajolah..

LOST!!!!usah dipikirin lagikk..mari goblog semula..^_~


apa yg saya mau berkongsi brsma anda ya...byk betul mende nk cerita tp xtau mau mulain dr mana...aku mmg x terror mencatat setiap kehidupan harian ku spt blogger2 yg lain..mintak maaf ya...jika anda tidak suka sila abaikan blog ini..peace >.<

blurring moment

sdg layanzz cite Csi Miami..suamiku bz...ku jg bz konon mau mule hapdate blog..ampesss..hentam sajalah..ku kebingungan tika ini..esok kerja...kemalasan melanda diri..apepun kite mecari rezeki bkn mudah bkn??.....tiada apa yg kita punya..Allah sdh sediakan semuanya hanya KITA yg perlu berusaha..chaii yokk Asue..sudah malammm...suamiku still do his work for UAT tomolow...gambateh muchuk...request saje ya kamu mau apa ya..tp jgn yg bkn2 sdh...de yg aku bersilat kt dapur pagi2 nih...hahaha..


ketibaan ramadhan yg di nanti..Alhamdulillah...22hb Ogos kite akan menjalankn ibadah puasa..
Selamat Berpuasa semua!!!....di susuli dgn Hari Raya yg meriah setiap tahun...bermaaf-maafan sesame kite..tis year raye sy sdh bersuami..so serba serbi sumenye kelihatan janggal dan baru..hiks al-maklumlah dlu ms zmn kebujangan sgla persiapan disediakan oleh ibu tercinta..now kne prepare sndri u.....sessi mengutip kuih raye ke dis year ya....hahahaha,aku sdh smestinye...Bonda semestinya sdh wat persediaan tuk anknye ni...i cerewet ok!!hooyehh...terima kasih bonda..windunye same bondaku ini.


**Ingin membuat myportal sendri tuk mengembangkan bisnes anda or mengembangkan ape yg patut...hikhik..murahh lagikk.click2 semut yg berjaya adik iparku Anne

Aku???hehee msh ingin menggunakan lg khidmat goblog ni..wakakaka
Menuju Impian...

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net