SufiAmani 30days

Pepagi subuh princess ni dah bangun...suke buat muka bagi ibu melt..muahh..dah makin bam bam..

listen...listen...listen

im 30days old today!!
Alhamdulillah.

Hari ke 25 Berpantang


Salam subuh uolss....

uit apa ni subuh2 dok hupdate belog....ye la bila dah beranak dua ni masa tak menentu nak hupdate belog..pung pang pung pang semua masa untuk anak je..time derang tidur baru mommy ada masa untuk diri sendiri...tu pun kalau ada masa nak belai diri..kalau dah penat baik masa tu kita amik tuk rehatkan badan..tidur..zzzzZZ..bunyi macam anak ramai je kan,baru 2 dah macam ni punya penat..macam mana la orang yang anak ramai..memang salute lah!..Si abang masih dalam proses membiasakan diri lagi..dia seakan-akan tak boleh terima lagi kehadiran si adik..sabau je la...

Masih belum beranikan diri tidurkan derang sebelah menyebelah..sebab si abang belum boleh behave lagi..ni dah masuk 3 kali tidur tertendang-tendang si adik...ganas betul,walhal mummy baru je bangun...kalau tak memang mommy kat tengah2..adik kanan,abang kiri..

Hari ni masuk hari ke 25 saya berpantang, masih belum berani lagi nak timbang berat...kalau turun boleh la sengih sokmo..tapi kalau berat naik berkilos kilos..mau pengsan mak....hahaha...tapi tak tahulah nak kata sebab diri sendiri pun conpius ni berpantang ke pantang nampak..kan dah kata saya ni pencinta makanan..hahahah..bila mak bagi greenlite boleh makan tu makan ni...wahhh saya apa lagi...best best..sayang mak!..kihkih...tapi tak boleh blah bila mak suruh saya rasa seulas dua durian tapi saya bantai makan 2 biji durian..teheheee..anak pun ok, tak de la tercirit ke pe..Alhamdulillah..mungkin si adik penggemar durian macam ibunya..tapi si abang bukan peminat durian macam ayahnya gak..dia geli dengan durian tu sebab lembik..huhu..bila bagi dia try..dia cakap eeeeiii eeiiii sambil buat muka...huh

Hari ni ada kenduri kahwin cucu jiran sebelah..makan nasi minyak..yey!!..

Alhamdulillah masih breastfeed baby...susu melimpah ruah..syukur sangat...cuma time pantang ni lupa pulok nak bawa set pumping balik..dah berat besar je depan ni.macam Pamela malaysia....upsss sensord ke..hikhik..mujur abang ada jadi bomba...lol....

k lah sufi dah merengek minta susu..abg aqil masih lena di buai mimpi...

TaTa  


Wordless petang RABU

Berat oh Berat

Hi Loveliesss,

Stress mak skang nih tau..berat susah betol nak turun second pregnant nih..berat akhir selepas bersalin tuari 68kg..so korang bayangkan berapa berat saya masa mengandung tuari..hakhakhak..memang naik selambak mommy nih..kuang3..

Ni dah setengah bulan berat baru turun 5kg je..haishh..lagi masa baru lepas bersalin tuari perut masih kembung mcm preggy 5bulan..dia tak terus kempis macam first baby dulu..apek cakap perut ma macam ada baby lagi..sentap makk oii..tapi lepas tu dia cakap perut masih bengkak lagi tu..nanti dia kempis la..jangan risau..elehh macam tak tahu nak jaga hati lerr tu..huh.

Now perut dah kempis tinggal nak turun berat je..jari jemari pun masih tembam..tiap kali nak tekan text mesti tertekan alphabet sebelahnya..haizzz..penimbang berat ni buat aku jadi emo sengsorang....hahaha

Menyusu anak memang buat saya makin kuat makan..sama kuatnya dengan time pregnant..time preggy bolehla excuse nak makan apa sajo kan..lepas tu ko pulunla diet masa pantang kan..tapi dalam kes saya sekarang memang pantang tapi selera makan membuak-buak..pantang nampak..lol..lepas tu berat tak turun2 salahkan penimbang kan..tak patut tak patut..
Pernah dengar pepatah "tak pandai menari salahkan Lantai"..err tetiba.

Another 10kg to go tuk dapat berat asal 52kg...adoaaiiii..
Ok saya dah terminum ais..sekian terima kasih..tak sengaja terminum..lupe wehh..

Khasiat Ubat Periuk

Selamat awal pagi geng,

Eh pehal pepagi buta mimpi update blog kan..ye la time gini anak-anak tengah di buai mimpi tapi sekejap lagi anak daraku bangun...masak momma..haha..tak tau la anak saya ni siang elok je tido..malam punyalah aktif..buntang je mata..dengan dendangan sore si abang yang syiok tengok movie dia..main game tak tido2..

Okay kali ni nak cerita pasal ubat periuk..ini adalah air kedua azab nak telan waktu pantang...miahahaha...

Ketika dalam pantang memang di galakkan minum ubat periuk ni..Apa dia ubat periuk?Dulu-dulu time mak mak kita akan ambil akar-akar kayu yang di rebus hingga mendidih.Air rebusan tu yang akan di minum..Sekarang dah moden tak payah korang nak cari akar -akar kayu k..beli je la yang bentuk pek atau uncang.saya beli yang peket tinggal rebus je.

Apa khasiat Ubat Periuk Ni??

1) Menambah tenaga dan melancarkan semula perjalanan darah wanita yang baru lepas bersalin.

2) Menaikkan serimuka dan menghindarkan wajah dari lesu dan pucat.

Cara minum- Amalkan 2 gelas waktu pagi dan 2 gelas waktu petang..

Saya cuma minum segelas pagi..segelas tengah hari dan segelas petang..kalau pagi saya minum separuh cawan je..tengahari dan petang je penuh cawan..tu pun seksaa oii nak telan..terasa- rasa kat anak tekak..PAhIT..:D...parah nak telan sampai habis pantang..lol

Okay jangan lupa amalkan untuk nampak berseri-seri selalu...:)mak saya kata dulu time dia pantang kene minum air ubat periuk je..atuk tak bagi minum air masak pun..isk isk

;)

Update secara pantas gune hp je la..Tata..

Air Kunyit

Salam uolss,

Seperti mana yang saya cakap tuari kan, bila dah pantang kat rumah mak off course mak pantau bebetol anak dara dia yang sorang ni...haha..eh mak dara la ni.hiihi

Maka tempoh berpantang bermula ye..hihi..pagi ni saya kene telan air kunyit..oh tak suka..haha..tapi air kunyit ni mak kata bagus tuk kecutkan rahim dan bahagian- bahagian dalaman kita..ye la kita baru bersalin organ-organ dalaman pun tengah terabur dan ambil masa tuk pembaik pulihan..itu sebabla waktu pantang ni penting okay!!..so uollss jangan bedek-bedek ya..

Tarik nafas minum terus sekali teguk..tu saya dah minum separuh..tak boleh nak sekali teguk..kihkih..lepas tu bilas air putih banyak-banyak..haha..ok done boleh senyum sampai telinga..sekali je pun kene minumnya..:)..tapi ada orang amalkan 3kali minum..saya minum sekali je.

psttt orang dulu-dulu kata tak boleh minum air banyak-banyak kan..tapi kalau kita yang fully breastfeed anak memang kan haus memanjang..lagi saya menyusukan dua orang..so minum sajolah..yang penting kepuasan anak-anak menyusu...:)

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net