Sufi Amani usia seminggu

Nah bagi korang lepas rindu kat my princess.
tatap puas-puas...1 2 3 4 5..k dah cukup..haha




Till next entry lovey dovey....:)


 

Uniform kini

UNIFORM BERPANTANG...
Berstoking..Berkain sarung dan berlilit bengkung...haha

Target mesti baikk punyee..BERAT kasi turun..PERUT bagi kempis..
Chaii yokk Asue!!!u can do it..serabai..lol


Pengalaman Bersalin anak kedua

Salam sayang semua,

Ha mesti korang tertunggu-tunggu saya update entry yang ni kan..hikhik...kira saya dah kotakan janji saya walau lambat sikit je..:)...ni pun kene type cepat-cepat sementara putera dan puteri saya sedang beradu ni..hehe,kalau tak, tak menang tangan di buatnya..dengan karenah si abang, mujur si adik ni senang nak jaga..tak banyak meragam,cuma time nak popoo je gawat satu rumah suara dia...teeheee.

Pengalaman bersalin kali ni memang berbeza dengan anak yang pertama..Ok saya bersalin awal 6 hari dari due date..sepatutnya due 22hb dec 2012, bermulanya kisah pada jam 11 pagi, selepas mak mertua call tanya makanan yang dia bagi semalam dah makan ke?..nangka dah kopek ke?..belom lagi mak ni nak kopek nangka jap lagi..**bla...bla..bla borak gelak macam biasa**tapi serawa durian dengan 3 ulas durian eja dah makan dah..:) saya je yang gila doyan..apek tak pung..huhu..lepas je habis borak, saya terus menuju ke dapur sebab nak makan nangka punye pasal,kenelah kopek kan sementara anak bujang tu masih tido...:)

Baru je semalam layan Aqil tengok wayang cite Wreck it Ralph..Kali ni tak ada sign langsung..dalam perjalanan menuju ke dapur je,perut tiba-tiba rasa lain terus menusuk ke pinggang..saya terus tak boleh nak jalan..terus terduduk..lepas tu dia ok balik,kira rasa dia dah macam yang middle contraction..tapi ni 5 minit sekali datang...saya terus dup dap dah...terus call apek, cakap rasa macam dah nak bersalin kot..dahla dia kat Kl kan..mujur bawa motor boleh la pecut..haha..mak buyung terus mandi laju-laju..siap-siap mandikan aqil, masa mandikan aqil kaki dah gigil-gigil...saya rasa macam dah nak teran dah tau..,saya suruh adik saya masukkan beg bersalin dalam kereta..memang contraction tu datang kerap..5 minit sekali..nak siapkan aqil pun siap saya baring dulu..lepas contraction hilang terus laju je pakaikan aqil baju..sebab tau contraction tu akan datang lagi kan..huhu...tak ada keluar darah or pecah air ketuban..kaki pun tak ada bengkak surut.

Dalam 20minit apek sampai rumah..memang pecut habis mamat tu..saya jalan pun dah memang slow gila..tahan sakit yang kejap datang dan hilang tu...apek cakap buat pernafasan macam dulu yang kita belajar tu..saya terus cakap lupa,ye la bila dah sakit saya buat pernafasan pun terabur..sebab dah buat pernafasan pun sakit tu makin sakit..tapi saya buat je pernafasan sambil apek pun buat juga.,.baru rasa semangat nak buat kan...hahaha..dalam kereta,saya memang dah terbaring je..nak duduk pun dah tak boleh..aqil pun macam tahu ibu dia sakit, peluk je ibu dalam kereta..sayang dia.

Sampai je kat Hospital apek terus mintak wheel chair..sebab saya rasa dah tak boleh nak angkat kaki berjalan,turun kereta pun slow je,duduk kat wheel chair,aqil pun nak duduk sama...haha,nurse kat situ siap cakap puan tak sakit ke..sebab muka mak buyung ni steady je..walhal sakit gila aku je yang tahu...wuwuwuuwu..sampai kat atas Nurse terus bawa kat bilik bersalin..homaiiii takut sehhh..hahahaha...bila dia check bukaan dah 9cm rupanya..Alhamdulillah, masa tu bersyukur sangat..mujur mak tak bersalin kat kereta oii...terus panggil doctor,apek kat bawah lagi tengah register..doc dah sampai, tak lama tu nampak gak muka suamiku...ahhaha..ingatkan tak sempat tunggu dia, baby dah keluar..haha, kali ni tak de masukkan ubat montot untuk berak..semua tak de..doc check bukaan dah 9cm,doc terus pecahkan air ketuban..macam biasa bila air ketuban dah pecah sakit makin menjadi-jadi..10cm terus kene teran..tak sampai 10minit,sekali push tepat jam 1.11pm azan zohor berkumandang, saya selamat melahirkan baby girl seberat 3.3kg....memang rasa baby laju je keluar..kali ni memang di permudahkan segalanya..Alhamdulillah..terima kasih ya Allah..

Okay lepas baby dah keluar, macam biasa letak kat atas perut mommy la..sebiji muka dia macam abg aqil..sikit punya nyaring sorenya...syahdu mommy dengar..dalam proses jahitan pun mommy masih sedar..rasa macam ngilu dan rasa bisa tu masih rasa lagi...dah habis setel jahitan mata tak boleh nak lelap pulak..walhal rasa penat ya amatt..apek masuk balik pun cakap tidurla rehat sementara nak pindah masuk bilik...saya tunggu nak breastfeed baby,kepala lak asik terfikir aqil kat bawah..Acu yang jaga aqil kat bawah,mujur ada adikku..aqil lak jenis memilih, tak semua orang dia nak ikut..mujur dia nak ikut acu..nak main semua ajak acu..:)..Thanks dik..

Kepada semua kawan-kawanku yang sedang tunggu hari nak bersalin,yang bakal mommy to be..saya doakan semoga korang dan baby semuanya selamat hendaknya..InshaAllah di permudahkan segalanya....Aaminnnnn..sesungguhnya setiap pengalaman bersalin pasti yang terindah buat kita sekeluarga..


Bau baby memang best!!!!...rupanya baby kali ni tunggu serawa durian tok chik!...teeheee..date pun nak sama dengan abangnya 17hb gak...


;)..Nite loveliess..

 
 

Berpantang sendiri

Assalamualaikum,

ok kali ni bersalin seminggu saya berpantang sendiri..:)
Sebab saya bersalin awal mak tak sempat lagi nak datang, buat check up jaundice Sufi..hopefully tak de la jaundice..tapi saya perasan ada sikit kuning kat kening..mudah2han tak seteruk Aqil dulu sampai kene warded seminggu..huhu..yang paling sedih bila baby ni kene cucuk amik darah kat kaki kan..:((..meleleh air mata ibu tengok..kalau tak ada pape leh la balik jaybee terus.,.yey!! Sufi pun bolehla jumpa kaum kerabat kat sana pula..:)

Okey berpantang sendiri ni memang mencabar sikit kan...ye la tak de orang nak pantau..lebih-lebih lagi pemakanan...haha..lagi-lagi manusia macam saya ni yang pantang nampak makanan semua nak tala...okey makanan semua saya masak sendiri je..masak yang simple dimple je lauk orang bersalin...yang paling penting sambal halia mesti kene ada..baru ada selera sikit..tapi yang paling tak tahan kat peti ais ni ada buah doyan dan nangka..uih tak tahan tau sebab feveret...pfffftttt..tak sempat nak makan tau sebab malam tu adik ipar baru je balik dari jb,kiriman dari mak mertua la ni..bagi laksa penang,buah durian, buah nangka, rendang ayam, serawa durian...pagi pukul 2 macam tu adik ipar sampai bagi makanan ni..sempat jamah durian 3 ulas dengan serawa durian..sedappp..yummy!!!sebab malam tu rasa macam nak makan je semua benda..haha,sebab dah sarat-sarat ni takut tak sempat pulak nak makan..Nangka belum kopek lagi..kengkonon nak tunggu esok pagi sebab pagi-pagi ni kang menggagau saya cari pisau la minyak la...hehe

Pakai bengkung sendiri- Saya masih lagi guna bengkung tradisonal..ye la bila mak ada tinggal serah body je..nanti mak lilit la bengkung tu kan...kali ni mak tak de kene buat sendiri la...haha..husband tolong tarik bagi kuat sikit ikatan...tapi yang malasnya bila nak pegi toilet kene bukak and lilit again..nyampahh...ni gara-gara kiteorang lilit bawah sangat la..kalau mak lilit boleh je selak ke atas sikit,..ni yang terus rasa nak cari orang sponsor Premium Beautiful ni..wakkakaka...oitt Asue ko ingat ko retis nak sponsor bagai...haha maklumlah poket tengah tak tebal nih..lol

Saya tak pakai lagi param ke pilis bagai...hehehe..kalau mak ada kompem kene pakai..ngeh3..
Saya cuma pakai kapur campur asam jawa sapu kat perut baru balut bengkung..kalau tak sempat Sufi dah jerit-jerit just sapu Lotion Mustajab je..:)..Saya tak angkat benda-benda berat lagi..semua kerja tu apek dengan adik saya yang buat...bagus-bagus ada 2 hero perkasa..Aqil pun sejak dah ada adik ni pandai berdikari, kalau tengok ibu dia sakit je cepat-cepat minta tolong kat ayah dia...tepuk-tepuk adik tapi kengkadang dia cepuk je adik...huhu..teringat masa adik dia dah keluar dia cakap adik lepas tu tengok perut saya..mungkin die terfikir kot kan...adik dalam perut ibu dah keluar..kalau adik dia jerit nangis kan..nanti Aqil buat suara beso..tak reti nak explain tapi dia macam suruh senyap la macam tu....hahah tak tahu yang dia dulu lagi nyaring sore..lalalalala~ 

Bertangas,berurut semua tunggu balik jaybee je...eh paling tak suka urut time sengkak nak betulkan peranakan tu..sakit kan..wuwuwuwuwu...arghhh balik nanti for sure mak suruh telan ubat periuk, telan air kunyit, segala bagai ubat tradisional...tak pelah untuk kesihatan tubuh badan sendiri juga kan...ekekeke..kat sini saya cuma mandi herba then duduk berendam dengan garam untuk kecutkan luka bawahh tuttttt tu kan..ni memang dari dulu doc yang sarankan..memang bagus la darah pun cepat kering bila rahim dah kecut...

Paling best part mandikan baby kan..Saya dari aqil dulu memang mandikan dia selama berpantang...tak tahulah memang rasa nak mandikan anak sendiri..time tu rasa connection feeling gitew...cewahh..mak pun tak kisah as long as kita tak angkat benda berat-berat sudah...

Alhamdulillah susu pun lepas bersalin memang produce cepat mungkin sebab saya masih tandem lagi kedua-dua anak saya...Sebelah si abang, sebelah lagi si adik...hahaha..ingat lagi lepas bersalin kene feed baby pun abang nak juga..dah semalaman ngempeng je si abang dengan si adik..ibu dah keras je baring tegak je..tapi doc cakap bagus anak-anak u,bila derang breastfeed secara tak langsung dia bantu percepatkan kecutan rahim dan darah pun senang keluar,.so bila darah dah banyak keluar you dah tak rasa bisa-bisa sangat..tapi memang betul darah memang banyak keluar..rasa nak kencing pun senang je..bisa pun makin kurang...:).tapi time nurse masuk nak check tekanan semua senyum je tengok budak berdua ni..

Eh betul ke orang baru lepas bersalin tak boleh menyapu..tak boleh pegang penyapu..hurmmm...saya dah sapu rumah dah pung..

;)

   

Im a mother of TWO..Alhamdulillah

Anugerah terindah dalam hidupku..

**Nong Aqil Iskandar bin Aidil Iskandar.17April2010
**Nong Sufi Amani binti Aidil Iskandar.17Dec2012

Muke si adik saling tak tumpah mcm abgnya ms baby kan...Lebiu both..muaxx

Alhamdulillah saya selamat melahirkan

Presenting Baby S..fresh from oven

Berat 3.3kg~17 Disember 2012 bersamaan 3safar 1434H pada jam 1.11pm...

Anugerah terindah...im a mother of 2..yey! Semoga anak2 ibu dan ayah menjadi anak yg Soleh dan Solehah baik budi pekerti..Aminnn ya rabbal Alaminn..InshaAllah dgn izinNya.

Terima kasih kepada semua yang mendoakan...pengalaman bersalin later ya..ni mommy type text smbil baby ne.......ettttt..baby tak nak berenggang dgn mommy nk cium ketiak mommy je..lol..nurse angkat nangis meleleh ayor matenye...mommy nak rest dulu yeah..

***ok hadiah burfday tahun ni BerPANTANG sehabis baik!!!!...gudluck tuk diri sendiri...:)

Lega but miss my pregnancy oledi...rindu perut itewww..:)

6 day to go..Dag Dig Dug

Assalamualaikum loveliesss,

Sedar tak sedar..pejam celik pejam tak celik celik..hehe..mak buyung dah sarat dah pun..menghitung hari je nak meneran...macam tak percaya je..wink2..barang-barang pun tak packing lagi...tapi tak de nak bawa ape pun..macam aqil dulu pun cuma bawa baju untuk balik esoknye je..yang lain pihak hospital sediakan..

Now sedang menikmati saat-saat akhir kehamilan puas-puas...nanti rindu..haha..mana tak rindu..mesti ku rindu perut ini.,.dengan melayan anak bujangku sorang ni..memang penat..jalan pun dah selow melow je...peha dah macam drumstik..kaki pun dah bengkak-bengkak manja gitu...hehehe..cakap pun termengah-mengah dah..dengan berat terkini dah menjangkau angka tetttttt...haha..berat baby seminggu lepas dah 3.1kg..fuhh masuk juga angka 3 tu...egegegege

Tadi pegi check up,doc kata kepala baby dah engaged...patutlah mommy nak jalan pun dah terkengkang kengkang...tinggal tunggu sign je..huhu..seram babe..orang kata dah ada pengalaman pertama bersalin tak de la takut mana pun..ye ke?..pada saya dah ada pengalaman lagi menakutkan..hahaha..nak teran ke,signal nak bersalin semua dah lupe...Tawakal je sekarang ni...Sesungguhnya Dia yang maha mengetahui segala yang di rencanakannya..Doc kata baby sihat Alhamdulillah..air ketuban semua cukup..fuhhhh..>.<....di saat-saat akhir ni batuk-batuk pulak,huhu,time batuk memang seksa,bergegar-gegar baby dalam perut.,..tekak dah luka,pedih je..sobs..dah minum madu pun serupa gak..orang kata pembawakan..ye ke..ni sebab banyak melantak rambutan lorrr..padan muka..tsk

Ok nah tatap gambar mak buyung 9bulan yang kembang setaman nih..hahaha..org kata perut dah turun..ye ke?.


  @Christmas tree Mid Valley 14dec2012...Mommy Asue-Abg Aqil and Baby S...:)

Doakan kami ya...xoxo 


Kisah Kepala dan Tiub GAS



Assalamualaikum loveliess,

Pernah tak korang terfikir pasal kepala gas kat rumah yang selalu kita guna tu...percaya atau tidak atau perasan atau tidak kita mesti tak terfikir atau lebih tepat kita tak arif pun pasal benda ni kan..selagi tak bau gas atau tak meletup mesti kita kata ok dan selamat..sebab kita rasa dah secure bila kita balik kampong tutup dan cabut kepala gas tu kan.

Ni sebenarnya nak cite pasal petang tadi, ada la hamba Allah salesman ni die ketuk pintu nak check gas kat dapur rumah kan..kebetulan tengah bersiap-siap nak keluar rumah..so keluar rumah lambat ler..bila dia dok checkup tu berbau la satu rumah gas..rupanya kepala gas rumah i bocor ko..huhu..baru je tukar kepala dan tiub baru tu,sebab saya memang prihatin la katakana tak sampai setahun ambil inisiatif sendiri untuk tukar untuk keselamatan kita juga kan..tapi ni baru je tukar tapi kepala gas yang bocor..patut la saya ada bau gas time memasak..tapi tak terfikir sebab kan baru tukar mungkin dapur baru nak absorb benda baru..haha..mula-mula tu terfikir eh pehal tengah-tengah nak guna duit ni ada je benda yang nak keluarkan duit..hehee..tapi Allah tu sayangkan hamba-hambanya kan..lalu dia hantarla salesman tu kat rumah saya..:)..kalau tak korang fikirlah ape terjadi...

So salesman tu pun buat la demonstrasi kat kitaorang pasal tiub gas,kepala gas segala..rupanya tiub getah gas kita yang biasa tu dia macam plastic ntah apa ntah namanya..so dia bakar kat api tiub tu..terbakar oiii..patutla kita selalu dengar bila rumah meletup sebab gas kan..api memang cepat terbakar bila tiub pun macam tu..eh kenapa derang tak design betul-betul tiub gas untuk keselamatan semua orang kan..kalau dah tau plastic ke hape kenapa still lulus jualan..yang bagusnya kepala gas ni dia auto tutup..so bila bocor dia akan auto secure..kira dia stop kan..bila api tengah hidup kita tercabut tiub pun tak pe..api terus mati je dia tak meletup..lagi satu kita boleh tahu jika tong gas kita full,middle atau gas dah habis..so time kita beli gas tu kita tahula kalau orang tu nak menipu kan..sebab kadang-kadang kita beli gas cepat je habis walhal baru beli..tiub yang baru ni dia ada silicon ke pe ntah namanya..ye la saya mana ingat semua namanya kan..kalau dia cakap pun..macam sekali lalu je ingat...hahaha..tiub baru ni dia bakar dengan api pun tak terbakar..:)

Ok bagus-bagus..so kalau benda-benda secure ni memang susah nak tolak..makanya terbang la RM377...hehehe..tak pela untuk keselamatan bersama..Malang tak berbau kan...” Hargailah nyawa Anda” Ada warranty kepala gas-7 tahun..Tiub gas-5 Tahun..juga ada guarantee 3 tahun...setiap setahun 3 kali service dengan syarat katanya tak leh hilang resit..hapedaaa...lepas tu saya cakap kalau hilang takkan uolss tak de copy kat system...lepas tu baru la cakap ada dekat system..puan call bagi nama nanti kami check system..Cuma kalau boleh jangan hilangkan resit..mungkin ada resit no tu kot..hurmm.

Eh lupa nak snap gambar kepala gas saya yang bocor tu dengan tiub yang dah di bakar tadi..hahaha..lepas siap tu saya terus buang..kahkah..ni sebab nak keluar la tadi kan..
Ok ni dia kepala gas dan tiub baru kami yang secure sikalang...hahhaha

Ha uolss kalau berminat nak tukar leh pm saya ya..eh gua dapat komisyen ke?..tak de dapat komisyen pun..Sharing is caring..kengkadang kene privasi sikit baru uolss kenalkan diri kan..kalau tak memanjang baca belog i senyap-senyap eh...hahaa nakal tak mak buyung...wakakkaa..gelikk aku!!

Balik jalan jammed gila sebab masing-masing nak g stadium tengok Bola...hukhuk,...

k nak rest dulu...ciauuu


Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net