Tutorial Disable Right Click

Assalamualaikum semua,

Jom kita sambung pembelajaran semalam ye...kalau kita just buat tutorial yang ni je..tak berkesan sebab orang still boleh copy korang punye gambar...so lebih baik buat kedua-dua tutorial ni k..buat tutorial yang ni dan yang semalam..Klik SINI

Ok jangan buang masa lagi sebab sementara si hero tu tengah tidur ni,kalau dia dah bangun kompem dia ambikk tempat cikgu ni..hikhik..

Buat bende ni di mana korang tak nak orang menyalahgunakan gambar or entry di blog korang..Tutorial yang ni mudah je..Nak disable right click ni ada 2 cara yang saya tahu:-


Cara pertama
- Masih boleh copy, cuma disable rightclick saja.. sama macam page saya. Kira masih tak kedekut la nak kasik korang copy..(Ctrl C sudah) sebab tak bole nak right click kan..haha


Macam mana nak buat?
Pergi kat Layout - edit html-tick expand widget template
Pastu carik code
< Body >dah jumpa.. code < Body > tu korang tukarkan kepada  code bawah ni


 


Cara kedua : konon nak cool sikit page ada pop out window yang keluar..mcm page saya ni kan...haha





Boleh tukar " Yes Dear :) " tu kepada " Ha!mau copy paste blog aku kah"
..ikut suka korang la nak letak ape.

Mana code ni nak di pastekan?
Design--Page Elements--Add a gadget--Html/Javascript

SAVE!!!

Done.


Sekian terima kasih.. So ikut korang la nak choose yang mana satu.



Bye...
;)

Tutorial kau tak boleh copy gambar aku

Kebelakangan ni ramai yang sesukahati main curik gambar hak milik orang lain...ada yang curik gambar kita dan claim tu gambar dia...paling dasyatt bila ada yang curik gambar anak kita lepas tu mengaku tu anak dia..paling teruk lagi bila curik gambar suami kita dan mengaku tu suami dia...hahaha...kalau jumpa memang rasa nak pangg je...melampau betul..ni saya baca kat entry shazz..ada betul gak sebab saya tak pernah fikir pulak macam tu..tapi malangnya memang ada orang macam tu...sedihh!!...eiii mood wa nak berbeloging letak gambar banyak2 pun hilang woooo..Haish~

Ada gak orang yang dengki melihat kesenangan orang lain...sibuk yang curik gambar kerja orang lain tapi kate tu work dia..kalau pun uols nak bisnes tak payah nak curik hasil titik peluh kerja orang lain kan...kalau nak tiru design boleh tapi jangan sampai nak copy gambar habis-habis bulat kan..kalau lu mau bisnes lu untung bukan itu macam...dah kira macam penjenayah alam maya..aiseymen..macam-macam holang hado la sikalang..macam yang terjadi kat Anil owner RB ...sabar je la beb..Dugaan bisnes macam ni la kan..:(

Hari ni meh cikgu nak ajar Tutorial orang tak boleh copy gambar kat blog kita..
sambil sinsing lengan. korang bukak mata luas-luas..hari ni cikgu garang sebab demam..haha


Jom belajar..

Firstly korang upload gambar korang macam biasa
okey lepas tu click kat edit HTML sebelah compose tu macam contoh bawah ni
So bila dah klik kat edit HTML tu dia akan keluar coding macam ni..yang mana saya highlight tu korang buang ok...
DONE!!!...
Hasilnya.......
  
Hasilnya cubalah klik gambar tu..tak boleh kan...Saje kecikkan image...hihi
tapi kalau orang tu memang dah power gila..pandai hackers bagai..letak watermark pun derang boleh crop je kan...tak pe at least tak semua keje se easy macam makan kacang cap tangan kan...hahaha


So setiap kali korang upload gambar kene buang coding tu k..leceh jugalah sebab setiap kali kene edit kan..faham tak ni?...tak faham lagi..meh cikgu jentik hidung..haha..ke korang ada cara yang lebih mudah dan praktikal dari ni..kalau ada mehla share ye..tQ


SELAMAT MENCUBA...:)


untuk tutorial for disable right click image macam saya tu nanti ya...chill~






Diet Cluster

Eh sape pulak yang berdiet nih..aku kah?....no la

Ni lah Cluster by Nestle yang menjadi kegemaran Aqil sekarang...suka betul dia dengan bende ni...whole grain ni ada banana and nut..tu yang dia suka..saya tengok ingredient memang bagus untuk berdiet..jangan berat badan dia turun sudah....hahaha..dia dah kenal tiap kali shopping die akan grab this one, Cornflakes and Coco Crunch...=.~

Ibu dia pun join makan sekali....sedap tau..haha

Tips nak keraskan shawl or tudung

Teringat zaman sekolah dulu..serabai betullah dengan tudung herot sana sini..lepas tu ada trend letak plastic keras tu kat tudung kan..saya pun terjebak sama..hahaha..tapi kejap je la saya ikut sebab entahla rasa tak kene je dengan muka..plus bila berpeluh berwap-waplah plastik tu..mujur tak terkeluar dari tudung..malu beb...hahaha

Lepas tu pula datang trend letak lilin pula...hahaha..saya pun apalagi letak la lilin kat muncung tudung lepas tu iron..masa mula-mula tu terlebih letak lilin so tudung jadi keras ya amatt..pe lagi jangan harap nak pakai tudung tu dah..beli baru la nampak gayanya...hahaha..saya try letak kat tudung bawal..yey berjaya nampak kemas dan cantik je bila pakai..letak lilin tu sikit je kat tempat muncung tudung tu..barulah cantik je bila pakai..:)perasan..

Sekarang bila dah meningkat kedewasaan ni..trend pakai shawl pulak kan...bila dah jumpa bende ni..no more lilin lagi..hahahaha


Dah lama saya pakai..dah ada yang menanya kenapa tudung or shawl yang saya pakai nampak nice and terletak je kat muka...sharing is loving rite...:)

Cara Penyelesaiannya






















Ta daaaaaa


Gunalah Spray kanji ni..KiWi Kleen fabric Starch untuk mengeraskan shawl dan tudung anda...Yey!!
cara pakai spray je lepas tu iron lah...hihik
Tiada lagi tudung kelepet or herot sana sini...Spray yang berguna dan sama sekali tidak akan merosakkan tudung kesayangan anda...

Ada banyak brand tapi saya suka yang ni sebab bau dia harum...:)


Okey Selamat bergaya dengan shawl dan tudung feberet anda..

tapi kebanyakan shawl saya tak letak sebab saya pakai inner..shawl pakai kat belakang sikit so tak payah spray..kebanyakannya saya letak kat tudung bawal.

Eh rindu pula dengan tudung bawal la...kan sekarang asik dengan shawl dan pashmina je..
rasa nak beli tudung bawal aidijuma ni sebab menjelesss tengok juma pakai cantekk je...hihi

 Cantek la hijau nih...=.=

ohhh jatuh hati dah...ada tak sesiapa nak sponsor me tudung aidijuma ni...hihi..over kauu sue!

tengok keadaan jugak..kalau terlebih nak cepat..saya sarung je syria senang..cepat dan pantas...muka pun nampak shuweeet je..(silamuntah)anak nak tarik-tarik pun tak kisah...hehe



SELAMAT BERGAYA......thanks~

G terjah KFC...jom balik makan


just print out je..print hitam putih pun boleh...
jangan lupe belanja saya ya..haha..just kidding**


Balik makan...oh oh balik makan...di KFC nyanyi macam versi kat TV3 tu...toink~
 
;)

## Wordless Wednesday

Cer tengok apa anak bujang saya dah buat dengan anak lesung batu saya ni.....
terpatah dua kau..grr
Sabau je la anakku.....:)

Gula-gula

My sepet boy almost 2 years...Alhamdulillah



I Lebiu Son...Hug and Kisses from ur Mom....:)

Petua nak kulit mulus macam saya

Bluerk....hahaha

Saya ni lebih suka mengamalkan petua-petua tradisional dari berhabis beribu riban hanya untuk perawatan wajah..kadangkala petua-petua orang lama ni memang boleh pakai..jarang nak pergi Spa..bukan kedekut nak keluar duit untuk cantik tapi saya tak nak manjakan kulit saya dengan bende yang mahal..nanti die mengada-ngada..haha..kalau bende tu boleh buat kat rumah..lebih baik saya buat kat rumah je.

Caranya mudah sahaja saya akan menggunakan air beras sebagai bilasan muka harian saya..saya akan asingkan air cucian beras yang pertama tu..:)

Selain itu saya jadikan tepung pulut atau putih telur sebagai mask sebelum tidur...kadang-kadang campur dengan madu sikit lalu tepeklah kat muka tu sebelum tidur...dalam 30 minit tu dah boleh bilas muka..tak pun esok pagi je lah cuci muka..hihi....








psst..sejak dah ada anak ni kekadang tepung kemana..telur pun kemana...hahaha...
bak kata Aqil ::: baik bagi aqil makan telur tu ibu...+___+




:D



Petua menghilangkan Jerawat

Keluarlah semua petua petua ahkak malam ni ye...haha..tak de la saje nak share dengan korang petua yang saya amalkan dari dulu hingga kini...perempuan memang tak dapat di pisahkan dengan kecantikan.betul tak?

Geram tak bila JERAWAT datang tanpa di undang???...

Tentulah...rasa nak picit-picit je..bila dah dapat keluarkan dia ohhhh rasa dia puas gilosss okeh...haha

Saya tiap kali jerawat muncul..saya akan calit sikit kapur(bukan kapur tulis tu tau,guna yang buat makan tu) kat tempat jerawat tu..ni petua mak saya yang ajar dari dulu,...:)..keesokan harinya jerawat tu dah kecut..kalau nak picit jangan guna kuku sebab nanti akan tinggalkan bekas...:(

Nak tau saya buat apa lagi???
















Saya akan pandang cermin dan cakap kat jerawat tu...cantiknyaaaa lah kau ada kat muka aku ni...hahaha..keesokan harinya confirm jerawat tu hilang kau..magic kan..so puji-pujilah dia selalu..kita buat dek je lalu dia boring terus melarikan diri.....MUNGKIN.


try jangan tak try k...its work for me ;)

 

Tips Pemilihan Sunblock

Holla darlings….

Ok saya nak share tips pemilihan sunblock…bagi korang yang nak pergi bercuti mestilah mahu menikmati keindahan alam di tepi pantai kan..yang gemar melakukan aktiviti luar..confirm panas terik kan?..usah gusar lagi..hehe..Sunblock biasa digunakan orang untuk membantu mencegah kulit terbakar. Melambak-lambak sunblock di pasaran sekarang kan tapi Persoalannya ialah bagaimana kita tahu sunblock apa yang sesuai buat kulit kita..

 Berikut adalah tips dari saya sendiri..hahaha

Tip # 1: Gunakan sunblock  SPF 30 ke atas
SPF 30 lebih memberi perlindungan kulit dari sinar matahari ..Nasihat saya jangan gunakan sunblock dengan SPF 15. Kulit akan bertahan selama 360 minit atau maksimum 6 jam.
Tip # 2 : Jangan guna sunblock yang mengandungi Oxybenzone
Oxybenzone adalah racun yang terkandung dalam sunscreen yang menjadi faktor penyebab kerosakan kulit. Lebih baik gunakan sunscreen berbahan Zinx Oxide atau Titanium oxide.
Tip # 3: Pastikan pemakaian sunblock berulang
Sunblock akan luntur bila terkena air atau peluh. sunblock perlu di sapu semula.
Tip # 4: Tukar sunblock setiap tahun
Sunblock juga ada expired date. Hampir semua sunscreen akan mulai kehilangan daya pelindungnya setelah 12 bulan. Kalau korang tak de pi holiday tak yah la bazir beli ye…hihi

Tip # 5: Pakai sunglasses, topi dan baju yang sesuai
Sedikit sebanyak membantu mengurangi  sinar matahari jatuh langsung kepermukaan kulit.

**Normally matahari terpacak atas kepala ialah pada jam 12..gelombang sinarnya lebih pendek dan cepat meresap ke kulit..tu sebab la kulit cepat gelap..so masa ni korang rilex dululah k.
**Minum air putih banyak2 untuk membantu menjaga kelembapan kulit dan membantu sunblock untuk memberi perlindungan kulit lebih baik terhadap sinar ultraviolet.


Okay tanpa membuang masa lagi..saya nak share sunblock yang biasa saya guna je eh…

** RECOMMENDED**
Harga RM32.90..tapi kalau ada less dapatlah murah sikit

Suitable for sports & outdoors activites!
This light-weight sunblock gives the skin the highest UVA & UVB protection.
It has UV Reflectant technology which reflects UV rays away from the skin.
What I love about this sunblock is the texture; it is light-weight and easily absorbed.
Some sunblocks protect your skin but do not prevent you from getting any darker.
However, Sunplay’s Super Block SPF130 PA+++ are reputable to not only protect your skin from the harmful rays of the sun, it also ensures you maintain your skin tone.


 Banana Boat Rm27 yang ni murah sikit dari sunplay..
 **RECOMMENDED**

Ada juga untuk baby and kids

Ada yang jenis spray tapi saya lebih suka yang jenis lotion....ikut korang suka yang mana tapi fungsi yang sama...hihi



okay semoga dapat membantu..Tiada masalah lagi nak berpanas berjam-jam lamanya...weeeeeee..



^___~

Perlukah kita mencabut Uban??


Sabda Nabi saw, “Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat.” (HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)
 
 
;)
 
 

Nak share



Happy monday bluwess uolss....:)


Aqil: Brush your Teeth

Sejak dua menjak ni hangin monsun timur laut Aqil datang...dia namow gosok gigi..parah parah..jenuhla ibu dia nak suruh dia buka mulut nak gosok gigi tu...bila kita kata where ur teeths?...dia sengih dan cakap sambil tunjuk nihh giigiii...nampak je tootbrushe yang saya pegang terus katup balik mulut dia...grrr..kalau bagi dia pegang sendiri, dia lebih rela makan ubat gigi tu..dah habis ubat gigi dia mintak lagi..nak..nak...hahaha

Kebetulan saya terbuka video ni

Baguslah video ni...Aqil teruja je tengok ok..berulang-ulang kali soh ulang...hehehe.


Walaupun saya dah dedahkan gosok gigi ni dari aqil seawal 5 bulan..tapi jenuh gak la nak berkejar-kejar dalam toilet tu time hangin dia datang....hikhik
its works for Aqil...okay problem solved, Aqil dah suka gosok gigi..yay~
tapi tiap kali nak gosok gigi dia saya kene nyanyi macam tu...hahaha..tak pe la sayang janji hari-hari gosok gigi ok......terima kasih sayang sebab hadir dalam hidup ibu...ibu sayang banget sama kamu...xoxo



:)


Anda adalah apa yang anda MAKAN

Nabi Muhammad S.A.W pernah berkata  
"ANDA ADALAH APA YANG ANDA MAKAN"

"Maka saudara dan saudari sesama Islam sedunia, berwaspadalah selalu. Makan makanan yang halal demi menjamin kesejahteraan hati nurani dan iman yang suci.

Makanan adalah tempat pertama dalam fikiran kita dan memang wajib kita titikberatkan....sebab tu mestilah ada kesedaran dalam diri memasing dalam soal halal haram ni...bila kita beli barang-barang memang kita risau tentang bab ni..lagi-lagi ada ingredient yang kita tak faham...kalau gelatin tu banyak jenis kod gelatin..kadang-kadang kita tak sure gelatin jenis mana yang halal or haram..pada saya pulak kalau tak nak was-was asal nampak gelatin je kat ingredient sesuatu makanan tu terus saya letak balik..haha..dengan konpiden je terus saya mark non halal..wakakaka...

"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, darah, daging babi dan binatang-binatang yang disembelih tidak kerana Allah maka sesiapa yang terpaksa (memakannya kerana darurat) sedang dia tidak mengingininya dan tidak pula melampaui batas (pada kadar benda yang dimakan itu), maka tidaklah dia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

~ Surah 2 - Al Baqarah : Rangkap 173 ~


"Yakinkah apa yang anda dan keluarga anda makan itu HALAL? ...atau mungkin ianya haram?"..apa-apa pun kita mulakan dengan Bismillah...Insyaallah.:)
Sebagai umat Islam adalah menjadi kewajipan kepada kita semua untuk memastikan makanan yang dimakan adalah halal.....Di Malaysia ni ramai yang meniaga, pelbagai kaum..kita tak boleh bersikap enteng bukan?...nak tak nak kene ambil tahu juga kan...ada juga sikap sesetengah peniaga yang pandang remeh je hal-hal ni..walaupun mereka tahu kita ni muslim tapi pada mereka lagi mementingkan keuntungan semata-mata...dunia oh dunia.
Di malaysia kini isu makanan halal dan haram makin hangat di perkatakan. Sila baca artikel penuh di SINI.

Apa itu Gelatin?

Gelatin adalah satu bahan yang digunakan di dalam industri makanan dan perubatan kerana sifatnya yang unik. Manusia telah menggunakan gelatin sejak beratus-ratus tahun yang lalu. Kini, kegunaannya telah diperluaskan ke dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan teknikal pula. Tanpa gelatin, sesetengah produk tidak mungkin dapat dihasilkan.

Terdapat dua jenis gelatin. Gelatin ‘Type A’ kebanyakannya didapati dari kulit babi. Gelatin ‘Type B’ pula didapati dari tulang-tulang dan kulit-kulit haiwan ‘bovine’ seperti lembu, kambing dan kerbau.

Gelatin telah menjadi isu hangat bagi seluruh penduduk dunia termasuk orang-orang Islam, Yahudi, Vegetarian, Buddha dan lain-lain apabila mereka mengetahui sumber gelatin adalah dari tulang-tulang dan kulit-kulit haiwan. Bagi orang-orang Islam, walaupun sumbernya dari binatang yang halal dimakan, mereka harus memastikan bahawa haiwan-haiwan tersebut disembelih oleh orang Islam dan mengikut syariah.


Antara makanan yang sering mengandungi gelatin ialah:
  • Konfeksioneri (coklat, gula-gula dan lain-lain)
  • Puding, kek dan pai
  • Gummi jelli, Pastil berperisa
  • Yogurt, keju dan butter
  • Ais-krim
  • Pencuci mulut segera
  • Gula-gula getah (Chewing gum)
  • Produk-produk daging yang diproses
Gelatin digunakan dalam produk-produk diatas sebagai agen penstabil, agen penebal, agen pembuih, agen pelekat atau agen pengikat.


"Dengan itu masyarakat Islam wajib BERHATI-HATI dalam memilih dan membeli makanan kerana dikhuatiri mengandungi gelatin dari lemak babi atau haiwan yang tidak disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)"

HALAL atau tidak?

Bila bercakap soal makanan dan minuman mengikut hukum Islam, ada dua perkara yang sentiasa dipersoalkan, Halal dan Haram. Lawan Halal adalah Haram yang bermaksud tidak mengikut hukum Islam atau dilarang sebagaimana tertulis dengan jelas di dalam Al'Quran. Jadi, pernahkah terfikir ianya halal atau tidak?
Kadang-kadang, ianya lebih mudah sekiranya kita hanya memilih untuk makan ikan atau sayur-sayuran sahaja, kan? Sebab ianya halal dan kita tidak perlu bimbang tentang apa-apa lagi. Tapi, sampai bila? Selepas sehari dua, mulailah mencari ayam, daging dan macam-macam lagi. Lepas itu, kita mula terfikir pula adakah ianya disembelih mengikut syarak ke tidak? dengan cara Islam atau tidak? Walau bagaimanapun kita akan terus tertanya-tanya dan tidak yakin dengan apa yang kita makan.

Bagaimana pula dengan pencuci mulut? Pernahkah terfikir ianya halal atau tidak? Untuk pengetahuan anda, 90% daripada bahan yang digunakan untuk membuat pencuci mulut adalah menggunakan GELATIN. Dan kebanyakkannya datang dari gelatin yang diperbuat dari lemak babi dan sekiranya dari lembu, ianya amat meragukan kerana penyembelihan yang dipercayai tidak mengikut hukum Islam.

BIMBANG!,  RISAU!,  RESAH...

Itulah yang bermain di benak fikiran kita kan? Apatah lagi bila kebanyakkan kek, puding, ice cream, jelly, frozen salad, chocolates, gummies dan berbagai-bagai jenis masakan lazat dan pencuci mulut lagi yang menggunakan gelatin  yang didapati dari lemak babi kerana ianya sangat murah!!!

Pemilik restoran yang beragama Islam, tolonglah! Jadilah orang yang LEBIH BERTANGGUNGJAWAB terhadap perkara yang sangat sensitif di kalangan orang Islam ini. Tukang-tukang masak, Chef-Chef mesti tahu samada anda bahan yang digunakan di dalam makanan HALAL atau tidak. Anda mungkin hanya menghidangkan semangkuk puding atau sepotong kek sahaja untuk pencuci mulut tetapi tanggungjawab anda terhadap hukum Islam berada di dalam tangan anda.

Ibu-ibu sekalian, suri rumah, anda wajib menjadi LEBIH BERTANGGUNGJAWAB terhadap keluarga anda. Selalulah bertanya pada diri sendiri, adakah makanan itu Halal atau tidak? Anda hendaklah yakin dengan apa yang anda hidangkan kepada keluarga anda, kepada anak-anak anda. Ianya biarlah BERSIH, SUCI dan HALAL!

Permasalahan yg berlaku jika berterusan mengambil MAKANAN HARAM!


  • Kehidupan kita tidak tenteram. Hasil daripada nutrien yang haram, kita akan dilanda pelbagai masalah dan kehidupan seharian kita tidak ceria serta selalu tertekan.
  • Apabila kita memakan sesuatu makanan yang haram, ianya akan menjadi sebati dalam tubuh badan kita seterusnya menjadi darah daging kita. Lalu bala mulai melanda tanpa kita sedari mengapa dan sebab apa.
  • Tubuh badan kita juga akan mudah dijangkiti berbagai jenis penyakit dan lemah sistem immuniti
  •  Apabila tubuh badan kita sarat dengan makanan haram, ianya akan mendorong kita berperangai buruk dan bersifat degil serta keras hati, berfikiran negatif, mudah berprasangka buruk terhadap orang lain.
  • Kita akan berubah menjadi seorang yang begitu senang untuk meninggalkan solat dan melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh ALLAH
  • Diri kita juga akan terdorong kepada aktiviti yang tidak sihat seperti, melakukan maksiat, mengambil pil-pil khayal dan sebagainya.
  • Tanpa kita sedari, kita akan mudah gagal dalam kehidupan kita walau pelbagai usaha yang telah kita lakukan.
  • Sesungguhnya mereka yang memakan makanan haram adalah mereka yang telah dihasut syaitan dan telah dipesongkan oleh orang-orang kafir. 


**Sumber cari gali di Halal Gelatin.Com

Saya selaku penggemar marshmallow...lagi-lagi chocolate marshmallow..hihi...tapi nak cari marshmallow yang halal nih susah sikit kan...so kene belajar buatlah..ape lagi gunalah khidmat en google...hikhik..eh tak dela susah mana pun nak buat marshmallow nih..receipe refer blog ni



okay kalau nak beli Gelatine halal online di sini http://www.halalgelatine.com
Bolehlah bermarshmallow di party hari jadi anak anda nanti...weahuuuuu..

sekian


Nur Jannah Allia

Hello my beautiful readers....:)

Hei you know what...saya baru je dengar this song..tapi dengar sekali terus nak dengar lagi..lagi..lagi dan lagi....hihi..rentak lagu dia ala ala macam nasyeed sikit..suare dia chomell..shuweet je dengar..i loikee it bery berry much~


jom layanzzz...................... 


 keep it up ya Allia...

:)
 

Selamat Pengantin Baru adikku

Alhamdulillah adik saya selamat diijabkabulkan pada 2 mac yang lalu..Majlis bersanding macam biasa di lakukan pada keesokan harinya...Majlis meriah sebab buat sekali harung 2 majlis..ye la dah bertemu jodoh pun dengan kampung sekentut macam saya..cuma kakak dia buat 2 dua belah pihak supaya tak bergaduh bila nak salam kaut kan...hahaha..

Muka pengantin yang berseri-seri..tak sabar nak naik pelamin ler tuu...(^__~)

Sementara tunggu pilot hisap rokok sebatang dua...so tangkapla gambo sendiri yang konon seni habis la ni..haha...upss sori dik,muka ko hilang separuh..hiks~masa ni aqil masih tidur di ribaan saya tu..


dan tahukah anda????

.


.


.


.


.


.


.


Tahukah anda bahawa saya tak dapat lagi snap gambo ketika majlis sebab memori card saya full...omg..saya lak tak check awal-awal...hihi..pasrah je la...:( so gunala khidmat photographer diaorang sepenuhnya...huhu..tambahan pula memang tak menang tangan dengan nak kejar-kejar aqil yang dok bertawaf sepanjang masa...penat okey..haha..so kenela tunggu gambar-gambar yang lain dari OP diaorang k...:)

Budak kecik ni baru bangun tidur...ni gambar pada malam sebelum majlis dimana semua orang sedang busy rewang merewang...masa ni kerja-kerja pemasangan pelamin pun sedang di jalankan..Aqil dah rasmikan dulu karpet merah tu...hihi..datang-datang terus suruh ambil gambar dia...aoaaiiiii anak..snap pakai hp je la..

ingat lagi tak diy bunga crepe paper tu..kalau tak ingat boleh refer sini ya...saya jadikan bunga crepe paper tu centrepieces bagi setiap meja..:)

Ni lak wedding Guestbooknya..boleh refer this entry...tak jadi nak letak doilies paper macam awal2 plan tu...kat deco guestbook tu pula saya letak bunga tissue yang saya buat banyak2 tu...bunga tissue yang lain saya apply kat hantaran....pix hantaran tak de pula..haish!...kene tunggu album diaorang siap la nampaknya....weeee!


Selamat pengantin baru Yus dan Aida..Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...aminnnn...semoga dapat memikul tanggungjawab sebagai seorang suami..sabar di dalam alam rumahtangga yang pasti penuh dengan rencah asam garamnya....:)..bak kata pepatah kalau ada vanilla adalah coklatnya..err tetiba..ekeke..pengaruh cerita vanilla coklat la ni..;D....kami doakan yang baik-baik untuk kamu berdua...................Aida,welcome to our family..

Aqil dah ada makngah..yay~


tak sabar nak tunggu album kawen diaorang siap...hakhak~


;)


hari ni dah masuk hari jumaat..jom ikut sunnah...potong kuku..;)


TATA


Berliburan di Dataran Putrajaya

Assalamualaikum...

Ni kisah jumaat malam yang lepas...setelah selesai makan malam, dapat panggilan dari kawan untuk lepak dengan anak-anak di dataran putrajaya aka masjid putrajaya....kami pun ok je..sebab dekat je kan,walaupun aktiviti melepak ini tidak di rancang tapi kami gembira bersama lepak-lepaking, lagi-lagi layan keletah anak-anak..memang best..yang pasti memang penuh dengan manusia..lagi-lagi malam minggu..sampai je kat sana derang bawa roti john dan jajan bajan untuk kudap-kudapan..kami datang bawa perut je....makan lagi..mana tak saya gemok...dapat makan senang hati la...walla..

Owh saya tak bawa camera..so snap pakai henpon je la..hihi..jom layan picca
Pembuka picca anak kesayangan hamba dengan kereta kesayangan dia..suka dia dapat pusing-pusing..sebab dia tekan pedal sendiri makanya laju je la kereta tu...dah pandai control kiri kanan cuma kelajuan tu memang ikut dia je la...kita yang kene jaga-jaga remote control tu sebab takut dia langgar orang pulak...

Adam nano dengan basikal kesayangan dia...rambut adam macam hafiz awan nano..suka tengok..

Gigirl ni nak main-main dengan aqil dan adam..pusing-pusing je kat situ tak nak balik...lama tu ayah dia malas nak layan terus je menuju ke kereta..ye la dia dah nak balik la tu..budak-budak ni kan kalau dah jumpa kawan memang nak main je...:)

Kat sini ramaila awek-awek cun nak bergambo dengan Aqil...dah macam retis dah..haha..Aqil suka la kan bab-bab bergambo ni..siap buat muka cute dia tu dengan peace gaya dia..lol..aqil di puji comel..ibu kat belakang dah kembang kempis hidung..wakaka..

tengok Aqil tak bagi adam dekat dengan ayah dia...kan ada brother jual bende flying berlampu tu kan...rm4 regenya..bila kita lastik tinggi ke atas depa tunggu bende tu jatuh dan terkedek-kedek berlari pegi ambil..sebab tu aqil tak bagi adam dekat tau..sebab dia nak pergi lari ambil bende alah tu dulu..konon-konon siapa cepat dia dapat...so berlari-larilah mereka berdua nak dapatkan bende tu..kelakar okey...tak penat-penat...aduhaiiii


Aqil suka dapat jumpa ramai kawan..semuanya ajak berlari...haha..dah macam main polis entry saya tengok..

sedar tak sedar dah nak pukul 1 pagi...jom balik...;)

 

II Cleverbot .com II

Assalamualaikum....

Di keheningan malam..eh dah pagi la...tak perasan..anak saya pun masih segar layan cerita pussy in boot ni...asyiklah dia tonton puss tu hari-hari...siap menari tango lagi..dia ikut je puss tu joget tau..chumell je..
 
ibu pula tak boleh nak tidur...baru je nak lelap mata..aqil cepuk muka ajak teman tengok movie dia...huhu..Apa itu cepuk??..cepuk tu adalah tangan kecil yang tiba-tiba berada di muka,ala-ala tepuk manja gitu yang menyebabkan kita tersedar atau terkejut..Bila dah bangun tak boleh tidur konon nak release tension makanya tadi saya tengah borak dengan Cleverbot..Nak kacau hubby dia pun tengah serabut kepala buat website pepagi ni...Buat sesiapa yang tak tau (padahal aku pon baru tahu tadi)..teehee..cleverbot ni macam satu website yang kita kononnya berborak dengan robot a.k.a artificial intelligence. boleh je kalau nak luahkan perasaan kan..Kau tulis je la apa-apa, nanti dia akan reply balik. Tulis bahasa melayu pon dia boleh..bahasa jawa tak pasti pulak..cer try.
Untuk tatapan semua saya sertakan conversation saya bersama cleverbot ni ye...;)

Hahaha..kelakar okey...ada hati nak kawen ko...paling tak tahan dia kate bukan orang ikan..orang melayu...hahaha....kalau korang rasa tension-tension ke bosan-bosan dok ngadap kerja kat office tu kan...cer borak dengan robot ni...ceriakan hari-hari anda kan...hihi..rasa tercabar gak bila dia nak cari gadoh tau..suka-suki dia je kata saya mangkok...ada lagi satu conversation dia cakap saya mangkok jamban ko...tapi ape celup nak gadoh dengan robot kan....ada aku kesah!!...


boleh hilang bosan ke makin stress layan bot ni erk....
neway thanks cleverbot coz berjaya buat ahkak senyum geram sampai telinga....>.<



Chills~



welcome UniFi

Akhirnya we r unified!!!..yey~keinginan kami untuk menyambung perkhidmatan streamyx ternyata gagal pabila tiada lagi port available kat kawasan perumahan ku ini..huhu..baru-baru ni je unifi mengupgrade perkhidmatan dia kat kawasan perumahan ni...sangap la weii dua-dua tak de...streamyx tak de..unifi tak de..rasa macam katak bawah tempurung je tau..dengan belog saya yang terabai..nasib baik bersifat sementara..haha,berbulan-bulan tak hupdate belog,ko kata sementara ke sue oiii...hihi...lepas ni no more excuses..Alasan.

Owh kami masih lagi mempunyai contract dengan streamyx sebab hubby tm staff kan..tapi nasib kurang baiklah mula-mula pindah sini tak ade port streamyx or unify di sini..aoaiiii..tu yang tak boleh sambung streamyx dr rumah lama...Apetah lagi kami berdua ni rasa tak complete je hidup tanpa internet jalur lebar ni...serba serbi tak keruan lah..tsk..nasib baik streamyx hold payment bulanan tak payah bayar till derang cari solution...sampai la kami langgan pakej celcom packet data gara-gara nak ada internet punya pasal..kira macam broadband la tapi ni lagi mudah sebab pakai henpon je...8 bulan juga la streamyx senyap je..ingatkan dah lupa dah..tup-tup derang call kate mereka ganti dengan unifi..nak tak nak pasanglah juga..huhu..ape lagi dah double triple payment la sekarang ni...huhu

Nak pulak sekarang ni kan orang sibuk memperkatakan kelajuan high speed unifi ni...bila dah ada ni boleh la rasa sendiri keterujaannya...memang laju..best giler...dowload pape kat youtube dah tak ada tersangkut-sangkut lagi..cepat pantas...best best..dowload movie 4gb pun setengah jam je..kalau streamyx ambik masa seminggu gak la..eh dah macam promote unifi..haha..mungkin sebab user unifi belum ramai lagi kan..dalam sebulan ni banyakla channel free..after sebulan nanti tinggal yang basic je kateye..Ni dapat router free, modem free, telefon umah.. Dapat HyppTV...channel ada banyak pilihan juga..belum sempat lagi nak explore..buat masa ni layan youtube je..hihi..senang nak buka channel aqil terus tekan youtube..

Aksesori terbaru dalam rumah....Welcome Unifi..selamat berjasa kepada tuan rumah ye.......
tetiba je telefon rumah tu dah ada kat tangan Aqil siap halo halo lagi.....sukalah dia kan ada bende baru..;)



Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net