Antenatal Class

Me dah 8bulan



Holla Darlingss~~


Event - Antenatal Class
Date - 14mac'10-Ahad
Time - 8:00am- 5:30pm
Venue - An-Nur


We have successfully attend Antenatal Class yg di anjurkan di Annur,Bangi..Hooreyy!!!arghh gedikss!!~~
Dengan gigihnya kami berdua bangun awal..pepagi buta dh kejut hubby bangun..muka pun dh mcm zombie je....hahahaa...ahakz kantoi weken bangun lewat..hikhik**

Jam 8am pg sampai..pasangan paling awl smpai..hikhik...trus register n breakfast..:)..breakfast di sediakan di Chelos Bistro..
Tak lame lps tu ramaila mak2 buyong dtg bersama suami masing2..
My baby pun ape lagi...more hyper active menendang..myb sbb dpt jumpe ramai kawan2..hehe


**..suami sy lapar**saya jugaaa....>.<**


Programme

8:20am - Registration & Breakfast

9:00am - Islamic Practices in welcoming Newborn
by Al Fadhil Ustaz Mutalib Bohari

9:30am - Normal Labour & Instrumental Delivery (Vacumm/Forceps)
by Dr Fatimah Mustafa,Consultant Obstetric & Gynaecologist ANSH

10:45am - Delivery wihout Pain
by Prof Dr Mohammad Ikram,Consultant Anaethesiologist ANSH

11:15am - Care of Newborn Baby
by Sister Ro'peah, Head Nurse

11:45am - Important of Early Feeding,ommon challenges to BF & Steps to successfully feeding
by Pn Jasmeen Tay Abdullah

12:45pm - The Miracle of Stem Cell
by Pn Wan Jaswani, Stem Live Berhad

1:00pm - Lunch & Zohor Prayer

2:05pm - Preparation for Labour, Husband's Role in Labour & Delivery,wht to expect on Admission

3:00pm - Preparation for Labour ,wht to expect & Pain management

4:00pm - Tea time

4:20pm - Exercise during pregnancy : Pelvic Floor exercises, Breathing
Exercise, Relaxation exercises, Massage during labour

5:00pm - Care of mother Post Delivery
All by Ms Jennifer Hor, Jenlia maternity centre



Dalam program ni banyak tajuk will b dicuss...
Aku rasa bagus dan penting bagi first time mommy macam aku untuk menimba ilmu pengetahuan..
Memang banyak yang kita tak tahu dan perlu ambil tahu..
Rata2 semua yang hadir first time mom to be...



Teknik pernafasan & how to Push..***during that pain tambah keadaan yg kelam kibut ketika itu kompem aku lupe how to push***
Husband's role in Labour and Delivery...
**uhh mmg memerlukan hubby di sisi ketika ini...
Kaedah melahirkan,,,...
Epidural??..perlu ke tidak epidural..hopefully aku boleh bertahan ketika contraction itu..
Selain tu boleh jg ambil Entonox gas or Pethidine but dapat bertahan skjap shj then side effect baby tidur..huhu
When & what situasion doc make decision to use vacumm or forceps to mommies.


** Entonox(Gas and Air)
** Pethidine( Injection given into the buttocks or thigh)..dpt bertahan dr 20minutes-4hours
** Epidural(Injected at ur spine bones b4 4cm dilation)


My first choice would be given birth without any drug aid...if tak tahan sangat i i i i????
***Ya Allah bantulah hambamu ini..Aminnn***


Topic yg paling best about breastfeeding talk by Pn Jasmeen Tay Abdullah...
Cara & teknik Breastfeeding yg betul..cabaran2nya yg bakal di hadapi..weahuuu

Aku mmg nak full breastfeeding my baby..cewahhh...semangat!!semangat!!..
Ibu2 sekalian semangat utk full BF mst ada ye....
How to massage ur breast to milk production..
Bak kate doc bayi baru lahir perutnya hanya sebesar guli..so cukup la susu walau tak sampai 2 oz pun...yg penting selepas kite melahirkan haruslah menyusukan baby dengan susu awal badan yg mengandungi colostrum penting utk tumbesaran baby dari awal dan jg bagi mengelakkan kekonpiusan baby mmbezakan puting ibunya dgn puting yg lain..


2 or 3 titik colostrum(susu awal baby) = 3 ounz susu ibu
Mitos : Susu awl ni di gelar susu basi oleh kebanyakan org tua kerana colour nye yg kekuningan dan biasanya di suruh perah n buang...Walhal hakikatnya susu ini yg paling berzat.
so ibu2 jangan buang ye..:)



For first time mommy it would take a very long hour for delation.(bukaan)
the usual rate 1cm=1hour....wait till 10cm??..uhh seramm**

Doc kata delation 1cm to 3cm tu yg lama..3cm to 10cm cm tu dah cepat je bukaannya..



Then layan slot video saat melahirkan baby...terharu plus takut,seriau nak melaluinya....hehehe
I pun ade tutup2 mate when rasa ngeri je nak tengok..
tapi bila dapat hold da baby...uhhh perasaan yg tak dapat di gambarkan..kan??
sikit je lagi i akan merasainya....:)


Exercise belly mommies with hubby...
My hubby said i sudah berat..hahaha


Cukuplah kot sampai sini....^^



Mata sembab..huahauha
**Lebiu suamiku**



Cuaca Panasss
kami blk dulu....

Ciauuuu~~~

2 para komentar yg gorgeous:

Nadya said...

oh helo..i pun check u kat annur..xsabar nak tunggu klas tu..all the best 2u ye..deliver kat annur ke nnt?

Asue said...

Hi Nadya..hehe byk mende blajo time class nnt:)..tq Nad..yerp insyaallah kalo xde pape deliver kt Annur.

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net