Penyediaan Solid food utk si manjess 6m above


Salam semua..

Bagi baby yang fully BF seelok2 bagi solid food 6m..

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:

1. Rebus @ stim buah/sayur. Kalau rebus,rebus satu2 buah/sayur.Gunakan sikit je air di atas api yang kecik. Kalau stim pula, bolehlah masukkan semua sekali semua jenis2 sayur/buah…

* Sayur yg baby leh makan dan boleh di buat puree:

o Bayam Hijau@Merah

o Brocoli

o Kentang

o Carrot

o Pumpkin

o Avocado

o Cauliflower

o Appricot ( blend dgn blend kering dulu)

o Cranberry..tomato pun saya campur..ikut keselesaan mommies k.

* Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) untuk di buat puree :

o Pear

o Epal Merah

o Pisang

o Strawberry

o Blueberry

2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2… Saya guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit je air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan, boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer. Bekas utk simpan puree tu kalu boleh jgn beli yang murah dan x berkualiti, takut akan meninggalkan kesan yang tak elok untuk si manja kita.

CARA BUAT PUREE NASI/ BERAS PERANG /OAT:

1. Sangai dulu beras tu (goreng tanpa minyak atas pan). Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dr biasa.. biar nasi tu sampai kembang. (untuk permulaan bg beras kosong, atau boleh dicampur dgn susu bayi..Semua bergantung keselesaan si manja n mommies.)

2. Selepas diberi percubaan dgn nasi kosong @ si manja telah boleh menerima solid food, bolehlah dicampur dgn sayur.Untuk permulaan,cuba satu2,jgn campur dlm 1 hidangan.Lakukan selama 3 hari @ seminggu untuk melihat perubahan pada si manja.Lain baby, lain penerimaannya.

3. Pada mommies yang nk antar kat BS.. and mommies yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer . Letak tarikh setiap 1 bekas supaya kita tidak terlalu lama menyimpannya.

CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

* Ikan yang boleh di makan (ikan/ayam saya mula bagi sewaktu anak saya 8 bulan.)

o ikan salmon (mmg banyak khasiat)

o ikan yu

o ikan kurau

o ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)

1. Stim @ rebus ayam/ikan/daging smpai lembut…

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby…Tapi saya x bagi daging sebab susah nk dpt daging yang lembut.For safety, biar tunggu si manja setahun lebih baru diberi merasa daging..

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Siap di hidang..yummy!!!!…. TAMBAHAN

—- Bila nak guna, panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave (microwave tak elok sgt, katanya penyebab barah)…

—- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga…:)

—- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang.Walaupun sibuk bekerja still dapat si manja kita makanan dr air tangan kita.

—- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke… pusing2 la… kalau nk tambah ikan bilis pun boleh… beli ikan bilis yang mahal skit… yg kurang garamnya… bakar dlm oven..tapi saya sangai je ikan bilis kat pan tanpa minyak..blend dgn blender kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur…

Tempoh penyimpan: (freezer storage)

o vegetables / fruits puree=6bln

o fish = 10 weeks meat

o chicken =10 weeks

o 6bln puree’s with milk 4-6 weeks

o kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok untuk baby..

* (semua di atas tempoh yang boleh disimpan, tapi seelok2nya, demi kasih sayang dgn si manja kita, better seminggu sekali buat stok baru.)

—- Dgn cara asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), kita dapat tahu si manja kita allergic apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka…

------> Telur pun dah boleh bagi sikit2..kuning putih..nak tau diq allergic tak dengan telur..mcm aqil dlu allergic,bila makan je kuar gatal2 kt badan muka..huh..tapi sekarang dia yg giler telor..hari2 mau telur..haha

Tapi Tapi Tapi saya suka buat bubur untuk si manja saya hari2..pagi2 dah ketang ketung kat dapur..cuma puree slalu msuk kat cube snang hntar kt BS..sekarang lebih banyak masa sbb dah jaga kedua2 manjess nih..uihh letey weii tangan mommy ni dah macam sotong banyaknya...hahaha

Salute diri sendiri!!! chewahh..salute mommies2 fullyhousewife semua....lagi2 yg anak dah 4 5 6..saya br 2 dah rasa nk pengsan..lagi penat dr keje dulu..Otak ligat je dengan anak2 plus nak masak apa hari2.:)

ok jom follow mommy nye instagram Choonlyasue ...hahaha..sekarang udah kureng sikit mau ber FB..:D

bye

0 para komentar yg gorgeous:

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net