Pengalaman Bersalin anak kedua

Salam sayang semua,

Ha mesti korang tertunggu-tunggu saya update entry yang ni kan..hikhik...kira saya dah kotakan janji saya walau lambat sikit je..:)...ni pun kene type cepat-cepat sementara putera dan puteri saya sedang beradu ni..hehe,kalau tak, tak menang tangan di buatnya..dengan karenah si abang, mujur si adik ni senang nak jaga..tak banyak meragam,cuma time nak popoo je gawat satu rumah suara dia...teeheee.

Pengalaman bersalin kali ni memang berbeza dengan anak yang pertama..Ok saya bersalin awal 6 hari dari due date..sepatutnya due 22hb dec 2012, bermulanya kisah pada jam 11 pagi, selepas mak mertua call tanya makanan yang dia bagi semalam dah makan ke?..nangka dah kopek ke?..belom lagi mak ni nak kopek nangka jap lagi..**bla...bla..bla borak gelak macam biasa**tapi serawa durian dengan 3 ulas durian eja dah makan dah..:) saya je yang gila doyan..apek tak pung..huhu..lepas je habis borak, saya terus menuju ke dapur sebab nak makan nangka punye pasal,kenelah kopek kan sementara anak bujang tu masih tido...:)

Baru je semalam layan Aqil tengok wayang cite Wreck it Ralph..Kali ni tak ada sign langsung..dalam perjalanan menuju ke dapur je,perut tiba-tiba rasa lain terus menusuk ke pinggang..saya terus tak boleh nak jalan..terus terduduk..lepas tu dia ok balik,kira rasa dia dah macam yang middle contraction..tapi ni 5 minit sekali datang...saya terus dup dap dah...terus call apek, cakap rasa macam dah nak bersalin kot..dahla dia kat Kl kan..mujur bawa motor boleh la pecut..haha..mak buyung terus mandi laju-laju..siap-siap mandikan aqil, masa mandikan aqil kaki dah gigil-gigil...saya rasa macam dah nak teran dah tau..,saya suruh adik saya masukkan beg bersalin dalam kereta..memang contraction tu datang kerap..5 minit sekali..nak siapkan aqil pun siap saya baring dulu..lepas contraction hilang terus laju je pakaikan aqil baju..sebab tau contraction tu akan datang lagi kan..huhu...tak ada keluar darah or pecah air ketuban..kaki pun tak ada bengkak surut.

Dalam 20minit apek sampai rumah..memang pecut habis mamat tu..saya jalan pun dah memang slow gila..tahan sakit yang kejap datang dan hilang tu...apek cakap buat pernafasan macam dulu yang kita belajar tu..saya terus cakap lupa,ye la bila dah sakit saya buat pernafasan pun terabur..sebab dah buat pernafasan pun sakit tu makin sakit..tapi saya buat je pernafasan sambil apek pun buat juga.,.baru rasa semangat nak buat kan...hahaha..dalam kereta,saya memang dah terbaring je..nak duduk pun dah tak boleh..aqil pun macam tahu ibu dia sakit, peluk je ibu dalam kereta..sayang dia.

Sampai je kat Hospital apek terus mintak wheel chair..sebab saya rasa dah tak boleh nak angkat kaki berjalan,turun kereta pun slow je,duduk kat wheel chair,aqil pun nak duduk sama...haha,nurse kat situ siap cakap puan tak sakit ke..sebab muka mak buyung ni steady je..walhal sakit gila aku je yang tahu...wuwuwuuwu..sampai kat atas Nurse terus bawa kat bilik bersalin..homaiiii takut sehhh..hahahaha...bila dia check bukaan dah 9cm rupanya..Alhamdulillah, masa tu bersyukur sangat..mujur mak tak bersalin kat kereta oii...terus panggil doctor,apek kat bawah lagi tengah register..doc dah sampai, tak lama tu nampak gak muka suamiku...ahhaha..ingatkan tak sempat tunggu dia, baby dah keluar..haha, kali ni tak de masukkan ubat montot untuk berak..semua tak de..doc check bukaan dah 9cm,doc terus pecahkan air ketuban..macam biasa bila air ketuban dah pecah sakit makin menjadi-jadi..10cm terus kene teran..tak sampai 10minit,sekali push tepat jam 1.11pm azan zohor berkumandang, saya selamat melahirkan baby girl seberat 3.3kg....memang rasa baby laju je keluar..kali ni memang di permudahkan segalanya..Alhamdulillah..terima kasih ya Allah..

Okay lepas baby dah keluar, macam biasa letak kat atas perut mommy la..sebiji muka dia macam abg aqil..sikit punya nyaring sorenya...syahdu mommy dengar..dalam proses jahitan pun mommy masih sedar..rasa macam ngilu dan rasa bisa tu masih rasa lagi...dah habis setel jahitan mata tak boleh nak lelap pulak..walhal rasa penat ya amatt..apek masuk balik pun cakap tidurla rehat sementara nak pindah masuk bilik...saya tunggu nak breastfeed baby,kepala lak asik terfikir aqil kat bawah..Acu yang jaga aqil kat bawah,mujur ada adikku..aqil lak jenis memilih, tak semua orang dia nak ikut..mujur dia nak ikut acu..nak main semua ajak acu..:)..Thanks dik..

Kepada semua kawan-kawanku yang sedang tunggu hari nak bersalin,yang bakal mommy to be..saya doakan semoga korang dan baby semuanya selamat hendaknya..InshaAllah di permudahkan segalanya....Aaminnnnn..sesungguhnya setiap pengalaman bersalin pasti yang terindah buat kita sekeluarga..


Bau baby memang best!!!!...rupanya baby kali ni tunggu serawa durian tok chik!...teeheee..date pun nak sama dengan abangnya 17hb gak...


;)..Nite loveliess..

 
 

6 para komentar yg gorgeous:

Tengku Fauziana said...

ayoyo..senang nyer mu bersalin..
dap dip dup lak nk menunggu my turn..huhuh
semoga dipermudahkan juga..amin..

Asue said...

Ana- Syukur Alhamdulillah Ana..
Aaminn..moga Ana jg dpermudahkan nnt..InshaAllah..:)

Wawa Tasliman said...

terkejut baca dah 9cm.. senangnya.. apap petua senang bersalin. anyway congrats.. :)

miss debab epong said...

takut nye saye akak :(

miss debab epong said...

takut nye saye akak :(

Asue said...

wawa tasliman- tQ, Alhamdulillah.lain2 org lain2 bahagiannya..Berserah segalanya tawakal. nak tak nak kene lalui jg..:)..lepas tu sejuk je tgk muka baby.

Miss debab epong- jgn takut yunk. sakit kejap je,nampk je baby terus hilang rasa sakit tu..Happy je..:)

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net