Berpantang sendiri

Assalamualaikum,

ok kali ni bersalin seminggu saya berpantang sendiri..:)
Sebab saya bersalin awal mak tak sempat lagi nak datang, buat check up jaundice Sufi..hopefully tak de la jaundice..tapi saya perasan ada sikit kuning kat kening..mudah2han tak seteruk Aqil dulu sampai kene warded seminggu..huhu..yang paling sedih bila baby ni kene cucuk amik darah kat kaki kan..:((..meleleh air mata ibu tengok..kalau tak ada pape leh la balik jaybee terus.,.yey!! Sufi pun bolehla jumpa kaum kerabat kat sana pula..:)

Okey berpantang sendiri ni memang mencabar sikit kan...ye la tak de orang nak pantau..lebih-lebih lagi pemakanan...haha..lagi-lagi manusia macam saya ni yang pantang nampak makanan semua nak tala...okey makanan semua saya masak sendiri je..masak yang simple dimple je lauk orang bersalin...yang paling penting sambal halia mesti kene ada..baru ada selera sikit..tapi yang paling tak tahan kat peti ais ni ada buah doyan dan nangka..uih tak tahan tau sebab feveret...pfffftttt..tak sempat nak makan tau sebab malam tu adik ipar baru je balik dari jb,kiriman dari mak mertua la ni..bagi laksa penang,buah durian, buah nangka, rendang ayam, serawa durian...pagi pukul 2 macam tu adik ipar sampai bagi makanan ni..sempat jamah durian 3 ulas dengan serawa durian..sedappp..yummy!!!sebab malam tu rasa macam nak makan je semua benda..haha,sebab dah sarat-sarat ni takut tak sempat pulak nak makan..Nangka belum kopek lagi..kengkonon nak tunggu esok pagi sebab pagi-pagi ni kang menggagau saya cari pisau la minyak la...hehe

Pakai bengkung sendiri- Saya masih lagi guna bengkung tradisonal..ye la bila mak ada tinggal serah body je..nanti mak lilit la bengkung tu kan...kali ni mak tak de kene buat sendiri la...haha..husband tolong tarik bagi kuat sikit ikatan...tapi yang malasnya bila nak pegi toilet kene bukak and lilit again..nyampahh...ni gara-gara kiteorang lilit bawah sangat la..kalau mak lilit boleh je selak ke atas sikit,..ni yang terus rasa nak cari orang sponsor Premium Beautiful ni..wakkakaka...oitt Asue ko ingat ko retis nak sponsor bagai...haha maklumlah poket tengah tak tebal nih..lol

Saya tak pakai lagi param ke pilis bagai...hehehe..kalau mak ada kompem kene pakai..ngeh3..
Saya cuma pakai kapur campur asam jawa sapu kat perut baru balut bengkung..kalau tak sempat Sufi dah jerit-jerit just sapu Lotion Mustajab je..:)..Saya tak angkat benda-benda berat lagi..semua kerja tu apek dengan adik saya yang buat...bagus-bagus ada 2 hero perkasa..Aqil pun sejak dah ada adik ni pandai berdikari, kalau tengok ibu dia sakit je cepat-cepat minta tolong kat ayah dia...tepuk-tepuk adik tapi kengkadang dia cepuk je adik...huhu..teringat masa adik dia dah keluar dia cakap adik lepas tu tengok perut saya..mungkin die terfikir kot kan...adik dalam perut ibu dah keluar..kalau adik dia jerit nangis kan..nanti Aqil buat suara beso..tak reti nak explain tapi dia macam suruh senyap la macam tu....hahah tak tahu yang dia dulu lagi nyaring sore..lalalalala~ 

Bertangas,berurut semua tunggu balik jaybee je...eh paling tak suka urut time sengkak nak betulkan peranakan tu..sakit kan..wuwuwuwuwu...arghhh balik nanti for sure mak suruh telan ubat periuk, telan air kunyit, segala bagai ubat tradisional...tak pelah untuk kesihatan tubuh badan sendiri juga kan...ekekeke..kat sini saya cuma mandi herba then duduk berendam dengan garam untuk kecutkan luka bawahh tuttttt tu kan..ni memang dari dulu doc yang sarankan..memang bagus la darah pun cepat kering bila rahim dah kecut...

Paling best part mandikan baby kan..Saya dari aqil dulu memang mandikan dia selama berpantang...tak tahulah memang rasa nak mandikan anak sendiri..time tu rasa connection feeling gitew...cewahh..mak pun tak kisah as long as kita tak angkat benda berat-berat sudah...

Alhamdulillah susu pun lepas bersalin memang produce cepat mungkin sebab saya masih tandem lagi kedua-dua anak saya...Sebelah si abang, sebelah lagi si adik...hahaha..ingat lagi lepas bersalin kene feed baby pun abang nak juga..dah semalaman ngempeng je si abang dengan si adik..ibu dah keras je baring tegak je..tapi doc cakap bagus anak-anak u,bila derang breastfeed secara tak langsung dia bantu percepatkan kecutan rahim dan darah pun senang keluar,.so bila darah dah banyak keluar you dah tak rasa bisa-bisa sangat..tapi memang betul darah memang banyak keluar..rasa nak kencing pun senang je..bisa pun makin kurang...:).tapi time nurse masuk nak check tekanan semua senyum je tengok budak berdua ni..

Eh betul ke orang baru lepas bersalin tak boleh menyapu..tak boleh pegang penyapu..hurmmm...saya dah sapu rumah dah pung..

;)

   

2 para komentar yg gorgeous:

Anonymous said...

buy generic valium beat drug test valium - emotional side effects valium

faridah said...

tahniah...blh juga mengambil supplement vitamin shaklee untuk berpantang dan menyusu..jom singgah http://sihat-sihatsokmo.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net