Nong.Aqil.Iskandar 1 Tahun

17April2011- Hari ni adalah hari ulang tahun anakku yang pertama.. Selamat Ulung tahun anakku..alhamduLillah..Ibu tak buat pun besday party untuk aqil sebab ibu rasa aqil kecik lagi tak paham..Ibu takut ibu dengan ayah yang lebih excited dari Aqil.....hehehehe..tapi takpe nanti akhir bulan ni kite balik jaybee kita makan2 dengan Atuk,Nenek, Tok Bak, Tok chik semua k...dekat nursery pun ibu tak buat sebab hari jumaat tu hari ibu last day..banyaknye dugaan dalam jangkauan masa setahun ni..banyak anjakan paradigma yg berlaku..tak apa, semuanya ibu redha dengan ketentuan Allah, barangkali ada hikmah disebaliknya..mungkin Allah nak ibu sendiri yang monitor anak kesayangan ibu ni kan..:)

Tak ada hadiah yang lebih ternilai dari doa seorang ibu kan. Ibu mohon pada Allah S.W.T, semoga Aqil menjadi anak yang soleh, anak yang taat pada Allah s.w.t, menjadi anak yang bijak pandai, anak yang mendengar kata, dan yg paling ibu minta Aqil di jauhkan dari segala perangai buruk yang ibu dan ayah ada. Ibu ingat lagi pertama kalinya ibu di sahkan mengandung. Pada masa itu ibu minum bergelen2 air tebu,al maklumlah ibu mmg gemar minum air tebu, lagi2 pada masa itu bulan puasa. Makanya perut ibu memulas2,tak tau mcm mane nak describe sakitnye...huhu, pegi klinik check ibu di sahkan mengandung, syukur alhamdulillah kamu tak ape2 walaupun masa tu kamu masih lagi titik dot saja dalam rahim ibu. gembiranya ibu dan ayah masa tu...

Sepanjang mengandungkan aqil, ibu pun tak boleh telan ape2 makanan selain pau kacang. Sebab tu sampai sekarang Aqil pun gila makan pau macam ibu kan..hehehe, tapi ibu boleh melantak makanan bila balik johor je. Anak jati johor anak ibu nih..nak makan semua masakan yg atuk ngan tok chik masak je kan..ngada..ibu teringat ape yang ibu makan semua rasa besi...disebabkan ibu tak lalu nak makan berat badan ibu turun 10kg, ibu pun redha kene masuk bergelen2,13botol air dalam badan ibu sebab badan tak cukup air...tapi selepas melahirkan kamu,berat badan ibu naik 7kg..haih..hahahha,memang tak di nafikan selepas melahirkan memang ibu kuat makan,mungkin sebab ibu fully breastfeeding kamu, so nafsu lapar di luar kawalan...hikhik..10bulan ibu tunggu Aqil keluar..tak sabar ibu nak peluk cium anak ibu..ibu menangis gembira setelah kamu berada dalam pelukan ibu, tatkala kamu pertama kalinya menyusu ibu..kamu sudah pandai mencari nipple susu ibu..subhanallah.

Di awal 2bulan usia kamu,masa ni Aqil tido je,bangun pun time lapar or dah shi shi or poo poo je...tapi kamu paling tak suka ibu tutup lampu bila tidur kan..asal ibu tutup je lampu kamu jerit macam org pukul kamu,huhu..masakla anak oi ayah bayar bil api 3bulan lampu terbuka...tapi feveret kamu suke bergambo kan...asal nmpk camera je awk senyum...suka ibu tengok..ni ibu dah noticed masa kamu lahir lagi...haha...ingat lagi tak masa 2bulan ibu bersama Aqil,asal aqil nangis je,ibu amik camera kamu terus senyap tersipu2 senyum kan..sebab tu dlm hardisk ibu penuh album kamu je...:) masa ni pun aqil dah pandai borak sikit2..tapi dalam bahasa jerman kamu,ibu layankan aje...hehehe..

Usia 3bulan,Aqil dah pandai senyum...masa ni pun mulut awak dah mengecip ngecip tengok ibu & ayah makan...awak juga dah pandai melambai tangan kt orang,..dah pandai main tepuk amai2...masa ni awak bukan pandai hisap jari je malah jari kaki sekali awk hisap..hahah...Masuk awal 4 bulan kamu dah mula pusing2 badan...meniarap sendiri..asal ibu letak je awak pusing..masa ni awak tepuk amai2 dengan kaki2 sekali tepuk..masuk ke 5bulan Aqil dah pandai mengesot beberapa tapak..ibu ingat lagi masa Aqil 5bln ni, hari raya...Aqil dapat banyak collection tau,ibu dah pun simpan kat Acct Aqil...:)....masa ni juga Aqil dah pandai gelak kuat..Aqil gelihati sangat kot sampai tak henti2 gelak...ibu & ayah terkejut sbb aqil dah pandai gelak,masa kite gelak2 kuat dalam bilik tu pkul 3pg tau....hehhe,ibu ada record tapi ibu tak publish kat sini sebab ayah cekcii sangat....hahaha,nanti Aqil dah besar boleh tengok k...

Masuk usia 6bulan, Aqil dah mengesot laju je...habis semua bawah2 meja kamu teroka..kamu dah macam mortal combat ibu tengok..habis satu rumah Aqil tolong ibu mop..hahaha..masa ni juga kamu dha mula merangkak..pelik sebab kamu merangkak dulu baru duduk..lepas seminggu kamu terus boleh duduk..hehe,takpelah kan..ibu perasan sebab kamu mengesot2 terus je kamu angkat2 bontot terus merangkak..masuk usia 7bulan kamu dah laju mendepa tangan merangkak..Usia 8 bulan,Aqil dah mula berdiri sikit2..masa ni letak je dalam walker dah berlari dah...tapi ibu jarang masukkan awak dalm walker sebab takut pinggang awak tak kuat..tapi awak pandai,ibu tak bagi awak msuk walker,awak tolak walker tu..:) mungkin sebab tu awak dapat berjalan cepat..seawal umur 9 bulan awak dah pandai bangun berdiri pastu jatuh,awak bangun balik..dapat berjalan 4 tapak pastu awak terduduk..tapi awak gelak bangun balik..bagus anak ibu...awak juga dah pandai panjat sofa..paling ibu tak sangka awak dah pandai naik tangga...asal ibu lepa buat keje je awak dah sampai atas...di sebabkan awk tak reti turun tangga lagi,awk jerit2 panggil ibu kat atas..di sebabkan ibu takut jadi ape2 kat awk..bila ibu pegi dapur or sidai baju kt luar or etc,ibu masukkan awk dalam baby cot..haha, masa ni juga anak ibu dah petah bercakap siap buat memek2 muka skali...ni ibu ada record perbualan awak dengan ayah..tapi bahasa awk juga la..hihi..


Masuk usia 10bulan, aqil dah laju berjalan tapi masih lagi bergusi..huhu,walaupun anak kawan2 ibu yang lain umur 6bulan sudah bergigi..ada yang dah 4batang gigi dah..tapi ibu redha je...ada pendapat mengatakan jika dapat berjalan dulu,tumbuh gigi lambat..tapi tanpa di sangka2 3 hari selepas itu, gigi pertama kamu dah nampak..tumbuh belah atas dulu eh...seminggu selepas tu di susuli dgn gigi ke2 kamu belah bawah..owh masa ni hobi kamu menggigit je masa nenen kan...kadang2 ibu rasa nk jerit je..sakit tau...sobsob...tapi ibu belai2 kamu, nak haip kamu tak sampai hati, selang 4 hari gigi ke3 kamu pula tumbuh...esoknye pula gigi ke4 kamu pula tumbuh..so merasalah ibu gigitan kamu yg sudah ada 4batang gigi nih....huwaaaaaaaa,,dah pandai asal nak tido je mst Aqil usung bantal pegi kat ibu, asal nk baca buku,usung buku pegi kat ibu...sayang anak ibu,,..oh feberet channel awk sekarang AStro TVIQ..tu upsr punye tapi kamu suke banget, siap kamu pegi ambil calculator ibu kan...main tekan2,..tak tahulah kire budget ape..hikhik..

Kini Aqil setahun...anak ibu makin aktif, bijak pandai,kadang2 Aqil buat ibu geram kan...sekarang dah pandai memprotes bila nak somethin..adehhh,dah pandai hempas2 badan...bila tak dapat apa yang die nak.die punye nangiss makk aiii....kalau orang lain tak tahu kompem orang kan kata aku dera anak...hahhaha..sekarang dah jarang baling2 barang dah..kalau tak habis lappy ibu,handphone,remote sume kamu campak..now dah pandai, semua barang mainan lepas main,die kemas balik..tapi asal jumpe barang ibu pun kamu masuk juga dlm bakul kamu kan...semua Aqil kemas...car key ayah pun ade skali kan...hahhaha,mmg asal barang tak de je g la check kt bakul die msti ade punye...anak aku ni garang tau..tapi tuhari jiran datang rumah,anak die gigirl...anak die aku masukkan dlm trycyle Aqil, pandai pula aqil main,siap tolakkan trcycle tu,aku tengok dah mcm abang dah anak aku...hahahhaa,tapi aqil punye jelessss bila baby girl tu pegi kat aku...menjerit2 nangis hempas2 badan die,muka die letak kat lantai tak bagi baby tu dekat gan ibu die...owhh anak macam mane nak ade adik nih...hahahaa...

Ibu sangat susah hati sebab masuk usia kamu setahun ni,..ibu rasa susu berkurangan sikit..gusar punye gusar..ada member syorkan makan supplement ni...selama ni aku memang tak ade ambil ape2 supplement..sesi mengepump aku pun macam biasa tapi entah mengapa susu tak semeriah dulu,..lagi2 baby boy ni memang kuat menyusu..kat rumah pun aku bagi direct feeding je..google punye google terjumpe satu belog ni, kak Hazimah. Aku pun try beli trial pack setB...Aku nak try makan supplement ni sebab nak upkan lagi susu,,.. dah seminggu lebih aku makan supplement ni..AlhamduLillah susu semeriah dulu..kadang2 bila tak pump habis basah lencun baju aku macam masa pantang dulu..susu pun jadi makin pekat dan si kecik minum sikit je dah kenyang...rezeki si anak kan...mudah2han aku dapat menyusukan anak-anakku sehingga umur 2 tahun...insyaAllah dengan izin Allah s.w.t...Aminnnnnn
ni pix tadi, Hero kesayangan tengah tunggu turn inject setahun....kihkih
eh ada petua tak nak lebatkan rambut baby??tgk rambut Aqil halus jarang2 je tak lebat...:)


Ibu sayang Aqil.....muahhh

4 para komentar yg gorgeous:

eima-caa said...

hehehehee...eima in d house..aku myibuk dlm blog ko ni...kehkehkeh...selamat ulangtahun aqil..syg dia..muaksss..
sue aku pn bru jek consume suplement tu...ok gak...hik..

misha.w said...

kejap je aqil dah setahun. happy 1st birthday aqil sayang..:)

Asue said...

Eima- hahaha,t aku pollow belog ko k..mekasih auntie eima..hehehe,tu la aku pn br try mkn supplement tu..so far ok,another 1year to WootWoot..Jia yu!

Misha- kannnn..jap je dh setahun..maseh auntie misha..

Zimah said...

wah dah sethn.happy birthday aqil..

sue, nnti wat 1 testimoni psal pengambilan shaklee ek..nak letak dlm blog..tq..

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net