Berbakti kepada tanah

Assalamualaikum..

Sebenarnya tak tahu apa yang nak di coretkan dalam blogku ini..kadang-kadang banyak nak cerita tapi atas kekangan masa tak sempat makanya basilah cerita tu kan...hihi..korang ingat tak dari sejak saya mengandungkan anak pertama saya ada satu hobi iaitu bercucuk tanam..ecewahh walaupun tanam dalam pasu je kira berbaktilah jugak kan..lol.

Walaupun saya ni kategori yang suka bunga-bunga hidup tapi saya lebih bahagia jika tanaman saya gemok-gemok tau. Walhal tak pernah lagi tanam bunga..eh saya suka bunga lily,orchird,rose ada lagi tapi tak sure namanya lah..haha.

Okay cerita pasal pokok.Tanaman ku yang menjadi cuma Pokok kunyit,Pokok Kari,Pokok cekur,Pokok Kucai, Daun kesom pun baru nak merimbun balik. Yang tak jadi Pandan, Pokok cili padi, Pokok Halia..haih payah juga ye. Dah banyak kali tau,bila dia dah gemok dah keluarkan hasil lepas tu dia mati.:(

Yang Pandan, Kesom,cili,tomato mati dari rumah lama.Cuaca panas saya siram banyak air pun dia tetap kering..huhu.Paling tragis bila kesemua pokok tanaman saya ni mati. Macam kene racun tau sebab saya letak tanaman semua kat luar pagar.Sebab kalau kering dia tak macam tu..ni terus macam rumput yang lepas di racun, terus kuning kering sampai ke akarnya kan.Macam tu la rupanya.Hurmm sapela yang pedajal tu..Jelly la tuh..hikhik.malas nak amik port sangat.

Di tambah pula, Jiran cakap anjing yang selalu berlegar legar depan jalan kawasan kiteorang tu ditemui mati kat kebun tepi tu..anak beranak kau mati.jiran tu kata macam kene racun.Masa pokok pokok saya tu mati masa tu jugalah anjing tu mati. Ha btol lah kan macam kene racun kan.Sampai sekarang kot saya masih fikir siapalah yang tergamak meracun binatang. Walaupun saya ni hati kering tapi tak tergamak buat macam tu kat binatang walaupun dia HARAM. Kesian kau. Anjing tu betina dia ada anak 4. Semua mati.:((..Wallahualam.fikir positif je mungkin dah sampai ajal dia kan.:)

Anjing tu tak kacau orang cuma dia berlegar-legar depan tu. lagi-lagi depan rumah saya. Time kereta kiteorang balik dia anak beranak mesti jemput depan tu..macam tau-tau je kan.Dengan orang lain tak macam tu.Mungkin anjing hutan kot. Kita pun suka bagi sisa-sisa makanan yang tak habis tu tuk dia,campak je kat kebun tu. Kalau ada roti ke pe kitaorang bagi..Aqil pun siap campak roti dari dalam gate je la..hehe..kalau ikut dia mau dia kejar-kejar Dog tu dia ingat Cat.

Hoi mak encik mau cerita pokok ke binatang nih..hehe..ala biasalah mesti ada kisah sampingan baru banyak sikit nak coret kat sini kan.>mata ke atas<

Oklah ni pokok saya yang baru nak putik balik..huhuk..Pokok cili nanti mesti kene tanam balik.cili kan mahal..Eh ada pokok khailan tetiba nak hidup..ala pasu cenonet besar mana je ko nak..nanti mak tukar pasu ek.Psst rasanya nak tanam pokok serai dalam pasu la..haha..Satu je Serai ni bila dah merimbun saya takut nak p ambil..acaner tu.haha.

Semoga tanaman aku semakin gemok dan gebus macam tuannya..bahahaha..Rumah tak de tanah so semua kita PASUkan. Ada aku kisah?

Eh sebenarnya nak tukar pasu-pasu tu dengan pasu yang panjang2 tu kan. nampaklah kemas je..tapi tapi tapi takut pulak pokok tu mati..sebab ingat mak cakap kalau nak alihkan pokok kene cepat2.kalau tak nanti akarnya masuk angin tu yang tak jadi..ohhhh macam Bantat ye mak..

BANTAT??? Asal boleh je ekau ni nak.

Bye;)

2 para komentar yg gorgeous:

Azian Elias said...

assalam dan salam kenal..

dulu i mmg suka bercucuk tanam. but now, hapah tak tengok langsung. tapi bila tgk bunga kat nursery tu geram pulak.

Asue said...

wassalam..salam kenal juga ya..hihi,mmg geram klo g nursery gemok2 cantek2 je pokok bunga :)..pollow u back

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net