BerCERAI susu

Assalamualaikum,


Kedua-dua anak saya memang saya bagi exclusive breastfeeding. Memang tak de campur dengan susu formula, cuma tentang penyediaan je yang berbeza sebab masa anak pertama dulu saya masih bekerja, so lebih praktikal, kene prepare stok susu bebanyak. Satu peti ais penuh susu je. Tapi tu semua bukan bebanan okay, Anak kedua lebih mudah sebab saya bagi direct feeding je sebab dah duduk rumah kan. Lapar je sua je nenss tu, senyaplah dia..hehehe.. Tips nak susu banyak ni uolls jangan stress mesti rasa happy je sentiasa. Milk Booster secara semula jadi..:). Mudah-mudahan dapat juga menyusukan anak kedua ni hingga 2/3 tahun. Aaminn.

Okay ni nak cerita anak sulung saya, Abang aqil memang tak nak minum susu lain selain susu gantung mak dia ni. Lebih 3 tahun lah. Even saya mengandung anak yang kedua pun dia masih menyusu. Doktor kata tiada masalah dan terus bagi sokongan. Hingga saya dah bersalin pun dia masih menyusu, adik puting kanan, abang belah kiri..Saya cakap kat dia, Abang dah handsome tak pakai pampers dah tapi masih nak (ashue)susu lagi. Malu ah, (ashue)susu adik punya, nanti dia cakap No No, kadang-kadang tu dia tolak adik tak bagi adik hisap nens.Ngengada sangat si abang ni tau. Saya dah macam beranak kembar pulak..haha..Bonding antara mak dengan anak memang kuat bila BF ni. Manjers sangat dia ni.

Tapi lepas dia demam kan. Ha lagi satu anak bujang ni susah sangat nak makan ubat. Memang tak jalan la kau pujuk macam mana sekalipun. Dia boleh tutup rapat-rapat mulut tu, ketap gigi then buang balik ubat tu..Huh. Ha siaplah kau bila mak dah jadi Raksasa Hijau kan..Memang ku buka mulut dia kene sumbat gak ubat kalau tak demam dia memang susah nak kebah. Lagi kau menangis lagi mudah keje mak kau ni...hahahha, ye la mulut dah ternganga luas kan.

Bukan tak berusaha ceraikan,tapi memang tak jalan kau letak lah kunyit ke segala bapak kunyit, dia boleh slamber je hisap lagi.lol.Mungkin dia stop sebab dia takut kene makan OBAT!!..hahaha...yurp tiap kali dia nak susu je saya mesti cakap okay, abang kalau nak susu makan ubat dulu k. Mesti dia kata tak nak. Sedih pula rasanya bila dah berpisah ni, kadang-kadang kelakar tengok peel dia, die boleh nak cium je nens tu,lepas tu mesti nak tidur bawah tangan saya selagi dia boleh dekat dengan nens tu. Nanti dia cakap kat saya, nak yum je (cium).lol

Sekarang ni dia minum susu Fernleaf Coklat, bab susu formula ni nanti saya cerita kat entry lain k.

Ha barulah Handsome anak ibu. Tak pakai pampers lagi+ Tak hisap nens lagi..Good Boylah. Sayang dia.


0 para komentar yg gorgeous:

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net