Begentel eh BEGEDIL...!!

Hai semua, esok ibu saya nak masak soto..saya tolong ibu buat begedil lah..rajin tak rajin la anak bujang ibu ni??..hehe..uols tau tak begedil tu hape...ala kalau soto mesti la ada begedil..yang di perbuat dari kentang+ bla bla bla...kalau tak ada itu begedil, makan soto tak syiokkk woo....
Mula-mula goreng dulu kentang, goreng jangan sampai hangus..agak-agak isi kentang tu dah lembut dan kuning keemasan kita dah boleh angkat...

Toskan minyak kemudian kita tumbuk kentang sampai lumat, halus dan rata..ngeeee~

Tumbuk kentang ni kene cepat-cepat tau..kalau kentang dah sejuk, dia keras..susah nak tumbuk.**bersungguh-sungguh si kecik tu menumbuk**

 Lenguh la tangan saya..berehat sebentar bersama kit kat...haha, 

Selepas kentang dah lumat dan halus....kita campur dengan bahan-bahan yang lain...ibu masukkan bawang goreng secukup rasa( boleh je kalau nak letak daging hancur ke/ ada orang letak daun sup)..ikut citarasa masing-masing...kalau letak daun,begedil tak tahan lama..udang kering pula blender dulu lepas tu sangai...tau kan sangai tu hape??...ala kita sangai kat atas dapur tanpa minyak..dan campurkan ke kentang tadi..masukkan garam secukup rasa..masukkan lada sulah sikit dan juga kuning telur sahaja(yang putih telur kita guna time nak goreng)...udang kering dan bawang goreng ni uolls agak-agak la letak secukup rasa,kalau nak lebih taruk lebih..tak ada masalah..Lepas tu kita uli jadi doh dan bentuk-bentuk kan dia bulat-bulat dengan penuh kasih sayang..haha

Okey bereh!!!!esok dah boleh goreng...............;)


Anak saya memang suka buat muka cheeky gitu..tu yang nak gigit je tu....haha..=.=!





mudah kan..

selamat mencuba...:)





5 para komentar yg gorgeous:

eima-caa said...

haku geram tgk dia kenyit2 mata cmtu..hahahahah....

Asue said...

hahahaa..tu la die dah reti kenyit camtu strt umr 11bln..klako je..bila kite kate mata mcm mane?..trs kenyit..haha..skg kalo nmpk org nak amik gambo die trs kenyit gitu buat peace trdmark dia tu..aoiaaiii

Atie iskandar said...

comel sgt2.. geram ! terpikat betol tgk muka ank akk.. hehe

Asue said...

hye Atie..haha..kiut je komen..tq ye..:)

rDnA said...

alorrr geram pulak tgk aqil bila kenyit mata cam gitu

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net