I A.B.C I

"Good Morning Teacher"

Mari kita belajar ABC pagi ini ye....-A..B..C..D..E..F G till Z.......

Nowadays dah bermacam-macam jenis music ABC ni kan....best je..si kecil pun cepat belajar, di samping merangsang otak dan minda si kecil...

Macam saya tengok iklan wardina yang anak die guna magnet nak ambil sudu kan....owh Aqil pun macam tu juga..saya baru nak ajar tapi dia dah belajar..belajar kat mana tak tahu la..mungkin dia nampak juga iklan tersebut...nak di jadikan cerita di suatu tengah hari..mungkin Aqil nak tunjuk kat ibu dia apa lagi yang dia boleh buat kan....lalu saya tengok dia campak sudu kat bawah sofa..lepas tu dia masuk kat dalam bilik dia..terbongkok-bongkok,selongkar dalam box mainan dia semua..comelll je..bilik dia jangan kata la..macam di serang garuda kalau dia yang selongkar...ha yang ni boleh di katakan like father like son...hahaha...saya follow je la si kecil ni..nak tengok jugak apa yang die nak cari kan,...rupa-rupanya magnet yang saya beli kat Daiso dulu...lepas dah dapat mende tu,terkedek-kedek lah dia lari pegi balik terbongkok-bongkok bawah sofa pula nak ambil sudu tu guna magnet...lepas dah dapat sudu tu...dia bagi kat saya sudu tu...clap hand sambil cakap eber boy(..clever boy..)lalu dia kiss hidung saya dan lari main moto dia...shuwiitt kan budak-budak ni...saya memang setiap kali dia buat sesuatu yang betul or something good..saya akan cakap clever boy..excellent..good boy sambil hug ketat-ketatss dia....haha...si kecil ni memang fast leaner okeh...he do it the same thing to me....:)

Okey sambung balik....bukan setakat sudu,garfu semua dia campak bawah peti ais..kadang-kadang dia cari magnet dia tak jumpa kan...die akan ambil hanger baju untuk ambil bende-bende bawah peti ais tu...maybe hanger kan dekat dengan dapur..kira yang mane dekat jela kan...tu pun kita tak ajar guna hanger untuk capai barang yang tak sampai....sometime guna kaki dia,..tak pun dia masuk sekali bawah meja ke kerusi nak ambil barang tu biasa la kan...so si kecil juga boleh guna logical thinking kot...haha..

Saya juga suka kumpul bende-bende yang berunsurkan pembelajaran bagi anak..contoh macam ABC la kan..glow in the dark dalam bilik semua letak ABC...numbers 123...hehehe..

 cute kan!!....Fridge magnet ni saya beli kat pasar pagi shah alam.....dah lama tak berjemur pepagi..sekali sekala ok lah kan...:)
AbC -RM15 ....... numbers -RM8..**murah kot ek**
Dengan adanya fridge magnet ni die khusyuk la dia nyanyi abc..123 sensoorang...bijak susun atur abjad tempat yang same..tak de la dia sibuk main kat tengah2 api dapur time kita masakkan..:)

Setakat ni Aqil cuma pandai baca Abc slang dia la...ikut music yang selalu dia dengar..ada yang terang ada yang tidak...ada yang jump jump juga..tiba-tiba dah sampai Z dah..lawak je

Bila kita suruh...Aqil,lets count the number.....die kira oneee(one)....two(two)...thuweee(three)..for(four)...fai(five)...shixx(six)...seven ni dia terus jump to egg(eight)..naiii(nine)...tenn(ten)

Color pula.....yedd(red)...byue(blue)...eloo(yellow)...gyeen(green)...lack
(black)...pin(pink)...yenn(orange)...rown(brown)

Bila mengaji....aliff ba ta sa jim ha ho...dal zal ro shinn..shod..hamzah ya ni yang paling kuat..finishing kot..huhu

Paling panjang 3 perkataan yang dia cakap..nak si zi(nak susu)...bu wat pe?(ibu buat ape?)shakk eh(masak eh)...inishhh dah mam(finish dah mamam)...ayah wat pe??..acu wat pe?..pendek kata semua orang die tanya tengah buat ape...bila nak mandi...die cakap owel di (towel mandi)..bila nak popoo die cakap yakkk sambil tarik pampers dia..kadang2 die dah berak baru dia cakap yakkk dan tarik tangan saya suruh cebok..hihi..ajar dia potty training perlahan-lahan kan...tak melepas lak hajat budak tu bila ibu dia tunggu je sambil tengok muka dia..kihkih..jap je pastu die cangkung je baru la lepas hajat..die tak nak duduk kot..cangkung lebih selesa membuang...haha

Sebelum nak makan dia akan tadah tangan baca doa..kadang-kadang kita belum habis doa dia dah aminnn dulu dah...

Masuk rumah- dia beri salam...skummmm (Assalamualaikum)..haluss je suara dia..

Bila Azan-dia akan ikut sekali azan...tapi yang jelas bunyi Allah..allah..:)..tone masih sama dengan azan..

Bila solat- dia cakap Allahabarr( Allahuakbar)...duduk tasyahud jari telunjuk pun ikut sama..macam manaa ibu nampak sebab time ni aqil dengan ayah je solat..ibu cuti..hihi..time rukuk dah boleh bongkokkan sikit badan..cuma sujud terus tonggeng..hehe

Bila die bersin/orang lain bersin-dia jawab Allah( Yarhamkallah)..walaupun kadang-kadang sebutan tak jelas,,tapi dia tahu penggunaan words tu kat mane..:)




Sape la yang tak bangga dengan anak masing-masing kan........
ok la till then...bye:)





0 para komentar yg gorgeous:

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net