Donut vs Pau Sambal

Hello peeps,

Tadi pagi datang rajin saya, bangun pagi, mandi terus masuk dapur...nak buat projek double X..haha..sementara hero 2 orang tu masih tidur...baru lepas kopek kentang,rebus...eh tiba-tiba Aqil dah ada kat belakang saya...tegur saya dengan bahasa german dia..dah nak pandai bercakap ni, ada je bende yang dia tanya..cakap je mulut dia tau..dengan memek muka dan gaya tubuh dia,..comel je..saya terus cakap eh anak ibu awalnya bangun, nak tolong saya la tu...saya dah siap susun barang dan bahan-bahan tu..dia pergi belakang terus ambil kuali,besen,senduk, barang-barang keperluan dia pula..hihik..biar je la dia buat kerja dia..nak marah pun bukan faham pun..

Okey kentang pun dah lembut, terus saya masukkan dalam blender,letak air dan garam sikit..terus je bagi kat Aqil..terkedek-kedek dia jalan masuk bilik nak pergi blender...pandai anak ibu.boleh harap..lepas dah blender dia tak reti cabut balik terjerit-jerit panggil saya..hahaha..lepas tu jalankan projek kita tadi...Aqil perati je apa yang saya buat..saya tuang tepung dia pun nak tuang tepung gak...doh pun dah siap saya uli..sambal tu belen nasi lemak yang saya bikin semalam tak habis..eh tetiba mamat ni merengek nak susu lak..pe lagi saya terus berdesupp bawa dia masuk bilik depan, dah susukan dia, dia suruh saya on lappy nak tengok movie..dia cakap nak mitiy(mickey), Timi(Timmy Time)..saya terus buka dia pun asyik la tengok..saya terus g dapur balik sebab nanti doh tu cepat naik sebab dah letak mauripan kan..dah lebih 15minit saya tinggalkan tadi...hihi

Setiba je di dapur terus bentukkan donut.eh susah pula nak bentukkan dia..ekeke..mula-mula tu terkial-kial gak lepas tu laju je la...Doh tu saya bahagi dua buat donut dan buat pau sambal...husband suka pau sambal, aqil suka donut..so baru adil dan saksama...eh banyak tau saya buat sebab nak bagi kat jiran tetangga..cewahhh..

So dah behempas pulas kat dapur tu, saya tinggalkan dulu biar bagi dia naik kembang dulu baru start nak goreng..

Ni la hasilnya.....

vvvvv



vvv



vv


v

Tadaaaaaa

Donut Gebu..
saya dah siap-siap masukkan dalam tupperware nak bagi kat jiran..bahagikan setiap tupperware 6biji..yang anak ramai sikit saya bagi 10 biji..

Pau Sambal a.k.a burger mini malaysia..tapi husband i panggil pau jawa je...(:
Tengoklah sememeh je saya isi sambal tu..kata buat sendiri kan haruslah letak lebih-lebih sikit sambal tu..kalau beli diaorang letak ciput-ciput je sambal tu kan..


Banyak gak saya dapat tau..dalam 50biji+ donut dan pau sambal..macam bisnes kan...ekeke
kata hidup berjiran kan...saya kan baik hati..haha..dalam 7 buah rumah jugalah saya hantar..bagi aqil makan donut...suka lah dia..Ayah dia lak bangun-bangun terus je makan pau sambal...feberet dia tu...nasib kau bilang sedap..kalau tak malas aku nak buat lagi..wakaka.

Nak resepi tak..??
Ni saya pakai ingat dalam kepala je macam mana mak buat...hihi

Bahan-bahan :

- Tepung 1kg
- Kentang 2/3 biji
- Mauripan sepeket kecil- cairkan
- Susu tepung 2 senduk..lebih tak pe sebab nanti lembut je
- Air secawan+ garam sikit blender sama dengan kentang tadi.
- 1 bj telur- tp saya tak letak pun
- Marjerin- tak de pun tak pe 

Ada orang letak secamca baking powder.

Lepas tu uli jadikan doh, masukkan air sedikit demi sedikit..Dah siap doh,biarkan sekejap bagi tepung naik 2 kali ganda..bila doh dah naik tepuk sikit bagi hilangkan angin.
Bentukkan menjadi donut dan pau sambal..biarkan dulu sampai tepung dia kembang..goreng sampai color keemasan.

**Sambal/ hirisan timun untuk pau sambal
**Gula castor/gula icing untuk donut


ok Selamat mencuba...

2 para komentar yg gorgeous:

ღnFashyaღ said...

wah...sedapnya! Fashya tak pandai2 buat donut n pau.. Thanks sharing resipi. nanti nak try buat. Dulu arwah ibu punya donut pun gebu. rindu! dia pun kalau buat donut mesti ada pau ni sekali.

Best!

Asue said...

hihi..saje2 je buat makan2 fashya..try la nnt..aah sebab adunan dia sama tu yg boleh bwt 2 skali..donut dan pau..lgpun puas mkn kalau buat sndri kan...

:)

Blog Widget by LinkWithin

About

Newborn - 3.65kg
1 month - 5.0kg

2 month - 5.7kg
3 month - 6.3kg
4 month - 6.5kg
5 month - 7.0kg
6 month - 7.1kg
8 month - 7.7kg
9 month - 8.0kg
10 month - 8.1kg
11 month - 8.2kg
12 month - 8.6kg
18 month - 10kg

Category List

Tutorial (6) Begedil (2) Breastfeeding (2) DiY wedding guestbook (2) #Origami#Sampan#Kertas# (1) 09-09-09.......share tips... (1) 10BulanBergusi (1) 11 tanda orang berbahagia (1) 2nd Applepie (1) 2nd baby (1) 33mgu (1) AbC..perkembangan minda anak (1) Anda adalah apa yang anda MAKAN (1) Anmum in love (1) Aqil 6Month+ Solid Food (1) Aqil fav (1) Aqil ke SALOON (1) Aqil+Car (1) Aqil: Brush your Teeth (1) Aqilanakkesayanganibu (1) BahasaMalaysia+Mandarin+English+Arab+Tamil (1) Barbican (1) Bb...nafas kami.. (1) Birthday (1) Cek up (1) ChapGohMei (1) Character mengikut jenis DARAH (1) Cleverbot I SimSimi (1) Cluster Nestle (1) Dewan Cahaya TnB (1) DiY bunga tissue (1) DiY bunga tisu crepe paper (1) Donut+Pau Sambal+Jiran tetangga (1) EPM DinneR (1) Eat Right For Ur Health (1) GETAS (1) Gas Auto safety controller (1) Gelagat my Little Hero (1) Happy Mothers Day (1) Header 2012 (1) Jaundies (1) Jgn di cium ank ketika tidur (1) KLIA......Putrajaya (1) Kemensah (1) Long Camouflage Pencil skirt (1) LoveAqiLhubby (1) Masih lagi BF..susu meriah mcm ms pantang..AlhamduLillah (1) Masjid Putrajaya (1) Menghitung hari..Anytime will be.. (1) MommyLoveAqil (1) MydearWarehouseSale (1) Nur Jannah Allia (1) PaMa (1) Period lambat if fully BF Normal (1) Petua kulit bersih dan mulus (1) Petua perawatan kulit (1) Remote Astro New Version (1) Saat melahirkan Aqil (1) Selamat Hari Raya Aidilfitri (1) Starhill Golf Country Resort (1) Sultan Johor mangkat..Al Fatihah (1) Syawal 2010 (1) Tips kecantikan (1) Tips sunblock (1) UNDI (1) Unifi (1) Video Of The Year Digi WWWOW Awards (1) Weetameal-Appeton-pelam-orange-nanas-BMI (1) YazidBurgerSpecial (1) ZedZaidi kawen-FB wedd card kretip (1) admitted An Nur (1) akhirnya sigusiku berGIGI (1) anaklesungbatukuranap (1) anniversary present.. (1) aqiliskandar..sufiamani..confinement (1) back to 1998 (1) banana boat (1) bb..happy..syukur..pregnancy..Ramadhan Miracle (1) besday aku...Gudbye 2009..welcome 2010 (1) blurring (1) boraborak Aqil (1) cara nak remove acct shoutmix (1) chicken porridge bersulah Mango (1) cleverbot (1) design by ziemadini (1) egg/rice mould maker kiut (1) fabric starch (1) fasting month (1) happy hour little swimmer (1) iLoVeAPRIL (1) jb (1) kecantikan (1) kromosom XY (1) mengadudomba (1) my second Baby otw (1) myBoy almost 2y (1) newborn contest (1) nikah-sad-happiness (1) nong.aqil.iskandar 1tahun (1) pau+benjo (1) pengisian perut anak di petang hari (1) peyutku 6mth+++ (1) putera kami-Nong Aqil Iskandar (1) register haji (1) sunplay (1) tunang (1) wabak H1N1 menular (1) wim tagged me. (1)
 

Sponsors

ad
ad
ad
ad
Copyright © 09-2012 AsueIskandar |Designed by ChoonlyAsue |Converted to blogger by NongEmpireCouture | Reviewed by SuperbMommy | Asue.Net